Valikko
Talous

Nokia aloittaa läheisen yhteistyön TKK:n kanssa nanotekniikassa

Nokialla vastaavia hankkeita Cambridgen ja MIT:n kanssa

Tilaajille

Nokia ryhtyy tutkimaan nanoteknologiaa yhdessä Teknillisen korkeakoulun (TKK) kanssa. Kyse on tavanomaista tutkimusrahoitusta selvästi tiiviimmästä yhteistyöstä.

Nokian väki työskentelee samoissa projekteissa TKK:n tutkijoiden kanssa korkeakoulun kampuksella Otaniemessä. He ovat päivittäin tekemisissä, sanoo Nokian tutkimuskeskuksen nanotieteiden laboratorion johtaja Tapani Ryhänen.

"Aiemmin yhteistyö on tarkoittanut sitä, että olemme käyneet lähinnä erilaisissa johtoryhmän kokouksissa syömässä pullaa", hän nauraa.

Nokiasta hankkeeseen osallistuu noin kymmenen tutkijaa, TKK:sta parikymmentä.

Samanlaisia kuvioita Nokialla on ennestään parin muun yliopiston kanssa. Maaliskuun alussa yhtiö julkisti vastaavan yhteistyöprojektin juuri nanotekniikassa brittiläisen Cambridgen yliopiston kanssa.

Viime keväänä Nokia avasi yhteisen tutkimuslaboratorion Yhdysvalloissa sijaitsevan Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) kanssa. Siellä työskentelee 20 nokialaista tutkijaa ja yhtä monta MIT:sta.

MIT on maailman maineikkain tekninen yliopisto. Teknillistä korkeakoulua imartelee vertautuminen siihen missä tahansa asiassa. Ryhänen vakuuttaa, ettei yhteistyö johdu vain TKK:n tuttuudesta ja sijainnista Nokian lähellä.

"Otaniemen nanotutkimus on todella maailmanluokkaa, kun uusi Nanopoli-rakennus valmistuu kesällä", hän sanoo ja kehuu erikseen muun muassa TKK:n kylmälaboratorion saavutuksia sekä useiden eri alojen professorien työtä.

Kaikkiaan Nokia tekee jonkinasteista yhteistyötä yli sadan yliopiston kanssa yli kahdessakymmenessä maassa. Suomessa partnereina on yliopistoja ja ammattikorkeakouluja eri puolilla maata.

TKK-yhteistyön puitteissa tutkitaan muun muassa, miten nanotekniikkaa voi käyttää tiedon tallentamiseen. Jos hyvin käy, aineen pikkuosia muokkaamalla voidaan tulevaisuudessa änkeä paljon muistitilaa kannettaviin laitteeseen.

Uusi yhteistyömalli tarkoittaa sitäkin, että tutkimustuloksia julkaistaan aiempaa enemmän, Ryhänen kertoo. Usein suuri osa yritysten teettämistä tutkimuksista jää niiden iloksi.

"Haluamme lisätä mielenkiintoa Nokian tutkimusta kohtaan ja houkutella hyviä tutkijoita", Ryhänen sanoo. Hän uskoo, että tulevaisuudessa Nokia solmii lisää samanlaisia tutkimusliittoja.

Tutkimusaiheet päätetään yhdessä TKK:n kanssa. Ryhänen myöntää, että tiiviillä yhteistyöllä voidaan myös ohjata julkista tutkimusta Nokialle mieluisaan suuntaan.

Nokia rahoittaa TKK:n tutkimusta osana uutta yhteistyötä. Yhteisiin nanotutkimuksiin saadaan myös Tekes-rahaa.

Vuoden alussa Nokia perusti nanoteknologian laboratorionsa virallisesti. Jo sitä ennenkin toistakymmentä ihmistä tutki nanotekniikkaa Nokiassa.

Vielä sitä ei kännyköissä juuri sovelleta, mutta 3-5 vuoden päästä tekniikalle on jo paljon käyttöä, Ryhänen arvioi. Muistin lisäksi myös puhelimen pintamateriaaleissa ja elektronikassa voidaan ehkä hyödyntää nanotekniikan hedelmiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää