Valikko
Talous

Yhä useampi turkkilaisnainen haluaa töihin kodin ulkopuolelle

Istanbulin kaupunki järjestää työllistämiskursseja naisille

Tilaajille

ISTANBUL. "Yksi elämäni suurimmista virheistä", katuu turkkilaisnainen Canan Adigüzel päätöstään jäädä kotirouvaksi vuonna 1984.

Aviomies oli halunnut vaimon hoitavan kotia ja lapsia. Nyt aikuiset lapset aloittelevat omaa elämäänsä, ja 47-vuotias Adigüzel yrittää kuroa vuodet umpeen kampaajakoulussa Istanbulin kaupungin työllistämiskurssilla.

"En saa ehkä työpaikkaa kampaamoista tämän ikäisenä, mutta tuttavien kautta tulee jo tilauksia." Adigüzel ja muut kampaamokurssilaiset kuuluvat kasvavaan joukkoon turkkilaisnaisia, jotka pyrkivät töihin kodin ulkopuolelle. Istanbulissa ja muissa Turkin suurissa kaupungeissa naisia näkee yhä useammilla aloilla ja työpaikoilla.

Maailman teollisuusmaiden joukossa Turkki on kuitenkin perässähiihtäjä. Vain 26,5 prosenttia turkkilaisnaisista käy palkkatyössä, vähemmän kuin missään muussa OECD-maassa. Euroopan unionissakin keskimäärin 55 prosenttia naisista käy töissä.

Samalla tilastot kertovat turkkilaisnaisten kasvaneista työhaluista. Turkin tilastokeskuksen mukaan työttömistä naistyönhakijoista peräti 40 prosenttia hakee elämänsä ensimmäistä työpaikkaa.

"Nykyisin naiset ovat paljon fiksumpia. He haluavat paremman toimeentulon ja oman ammatin. Sanon tyttärelleni aina, että opiskele ja hanki työpaikka, käytä kaikki mahdollisuudet hyväksesi", Adigüzel sanoo. "Meillä niitä ei ollut." Kaupungin työllistämiskurssitkin ovat toimineet vasta 11 vuotta. Maksuttomilla kursseilla on useita linjoja kampaajakoulusta kirjanpitoon, ja niistä on vuosien mittaan tullut erityisesti työelämää kokemattomien naisten ponnahduslautoja.

Adigüzelin hiuksiin permanenttirullia laittava Tülay Demir, 40, kehaisee tyttärensä opiskelevan ulkomailla - ja kappas vain, Suomessa, helsinkiläisessä ravintolakoulussa.

"Olen teroittanut, että naimisiin ei sitten mennä ennen kuin ammatti on hallussa", Demir tokaisee.

Hän on itse opettaja mutta jättäytynyt vuosia sitten pois työelämästä perheen takia. Kurssin jälkeen Demir aikoo pyrkiä takaisin opettamaan, muussa tapauksessa hän hakee kampaajan töitä.

"Olin tympääntynyt kotona, ja miehenikin ymmärsi olevani tosissani. Kaikista menoistakin on pitänyt aina nipistää, yhden ihmisen palkalla", Demir perustelee.

Naisten työttömyys on noin yhdeksän prosenttia, miesten kymmenisen prosenttia. Ero naisten hyväksi johtuu siitä, että naiset eivät miellä itseään työttömiksi vaikka olisivatkin toimettomina: naisen paikka on kotona.

Työmarkkinoiden ovet eivät kuitenkaan noin vain aukea. Muilla kuin naisvaltaisilla aloilla työhön palkataan mieluummin mieshakija.

Turkkilaisnaiset työskentelevät enimmäkseen naisvaltaisilla aloilla eli opettajina, tekstiiliteollisuudessa, lääketieteessä, sosiaali- ja terveysalalla - ja osa-aikatöissä.

Maaseudulla naisten työttömyys on vähäisempää, mutta valtaosa ahkeroi palkatta perheen mailla.

Naiset ovatkin tervetullutta halpaa työvoimaa vähän tai ei lainkaan koulutusta vaativiin tehtäviin. Tästä kertoo sekin, että tilastojen mukaan naisten työttömyys kasvaa huomattavasti sitä mukaa kuin heidän koulutustasonsa nousee.

Naisten koulutustaso on kuitenkin heikompi kuin miesten. Erityisesti maaseudulla monet perheet jättävät lähettämättä tyttärensä kouluun. Näin käy vuosittain sadoille tuhansille tytöille Turkissa, vaikka käynnissä on nyt useita kampanjoita tyttöjen koulunkäynnin takaamiseksi.

Heikosti koulutetut naiset ajautuvat herkästi harmaan talouden töihin ilman sosiaaliturvaa. Tavallista on esimerkiksi myydä omia käsitöitä tai tehdä pimeästi töitä aviomiesten omistamissa pienyrityksissä.

Kampaamokurssilta perheyritykseen päätyy myös Askim Durmus, 43, Hän on jo alkanut auttaa miestään viikonloppuisin pienessä kampaamossa Istanbulissa.

"Mietimme mieheni kanssa, että on parempi että minä teen töitä liikkeessä kuin joku ulkopuolinen. Olen aina halunnut töihin vaikka hoidinkin kotia", Durmus sanoo.

Huonompi palkka samasta tai samanarvoisesta työstä on myös turkkilaisnaisten vitsaus.

Turkki allekirjoitti 1960-luvulla kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksen nais- ja miestyöntekijöiden samanarvoisesta palkkauksesta. Silti naisen liira on vain 60-75 prosenttia miehen ansaitsemasta liirasta.

Naisen työssäkäyntiä pidetään helposti perheen taloutta tukevana toimintana, perheen "avustamisena". Perheenpää on mies; hän tuo leivän pöytään.

"Minä uskon, että miehetkin haluavat entistä useammin, että nainen käy töissä ja tienaa. Ihmiset haluavat enemmän rahaa käyttöön ja elää paremmin", Askim Durmus sanoo.

Turkkilaisen työssä käyvän naisen liira on 60-75 kurusta.

Naiset ajautuvat harmaaseen talouteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää