Valikko
Talous

Metsä-Botnia myöntää tehneensä virheitä Uruguayssa

Tietoa suomalaishankkeesta tarvittaisiin yhä Argentiinassa

Tilaajille

FRAY BENTOS/GUALEGUAYCHÚ. Metsä-Botnia myöntää, että yhtiön Uruguayn-hankkeen viestinnästä löytyy puutteita.

Toimitusjohtaja Erkki Variksen mukaan jälkikäteen arvioituna oli virhe, ettei Botnia pitänyt hankkeen alussa julkisia tiedotustilaisuuksia Argentiinan puolella Gualeguaychússa. Myöhemmin yhtiön on annettu ymmärtää, ettei se ole tervetullut.

Botnian sellutehdas nousee rajajoen varteen Uruguayn Fray Bentosiin, 30 kilometrin päähän Gualeguaychústa. Gualeguaychún asukkaat ovat vastustaneet tehdasta hankkeen alusta asti. He ovat vihaisia siitä, ettei heitä kuunneltu hankkeesta päätettäessä.

Botnia on järjestänyt kymmenkunta tiedotustilaisuutta Fray Bentosissa. Kahteen ensimmäiseen, vuosina 2003 ja 2004 pidettyihin tilaisuuksiin osallistui paljon gualeguaychúlaisia yhtiön kutsumina. Sen jälkeen kaupungin viestimet eivät ole suostuneet julkaisemaan Botnian ilmoituksia.

Erkki Varis myönsi tiedotuspoliittisen virheen alunperin argentiinalaislehti Clarínille huhtikuussa. Tieto ei näytä tavoittaneen tytäryhtiö Botnia S.A:n uruguaylaista toimitusjohtajaa Ronald Bearea, joka kiertää kysymykset mahdollisista virheistä.

"Olemme tiedottaneet erittäin laajasti. Fray Bentosissa viestimme on ollut selkeä. Uruguaylaiset eivät ole tottuneet siihen, että jokin yritys tiedottaa näin paljon. Joen toisella puolella taas ei luoteta selluloosateollisuuteen", Beare sanoo.

Bearen mukaan Botnia ei tiedottanut Argentiinan puolella jokea, koska tehdasta ollaan rakentamassa Uruguayhin. Botnia olisi silti kiistan alussa voinut toimia toisin, arvioi yhtiön viestinnästä Argentiinassa huolehtiva Aldo Leporati.

"Kun tehdaskonflikti alkoi, Botnia jäi Uruguayn puolelle. Väliin jäi tila, johon yhtiö ei mennyt. Toki jälkeenpäin on aina helppo sanoa, mitä olisi voitu tehdä. Sitäpaitsi yhtiön uruguaylaisjohto oli julistettu Gualeguaychússa ei-tervetulleeksi", viestintäyhtiö Porter Novellia johtava Leporati sanoo.

Botnia palkkasi Porter Novellin syyskuussa 2005, kun kiista oli jo käynnissä. Tällä hetkellä Leporati vierailee Gualeguaychússa kuukausittain.

"Taktiikkani on jutella tavallisten ihmisten kanssa. Välitän heille rauhallisuutta tehtaan suhteen. Kasvoni eivät ole kaupungissa tunnetut, mistä on apua." Gualeguaychússa tarvittaisiin yhä tietoja Botnian hankkeesta. Monet luulevat esimerkiksi, että yhtiö rakentaa tehdasta Uruguayhin, koska se ei saanut rakennuslupaa Euroopasta. Kaupungissa vierailevilta suomalaisilta toimittajilta ja tutkijoilta kysellään hankkeesta.

Toimintansa läpinäkyvyyttä korostavalla Botnialla on Gualeguaychússa jääräpäisen tiedonpimittäjän imago. Osasyy on puolueellisilla paikallisviestimillä, jotka eivät anna yhtiölle ääntä.

"Jos Botnialla kerran on hyvät aikeet ja projekti on niin hyvä, miksi yhtiö ei sanonut mitään? Se on epäilyttävää", pohtii tehdasta vastustava Gustavo Grane.

Osa gualeguaychúlaisista vakuuttaa yhä osallistuvansa, mikäli Botnia pitäisi kaupungissa tiedotustilaisuuden.

Moni on sitä mieltä, että puhujien pitäisi olla suomalaisia. Metsä-Botnian kotimaa on Suomi ja Uruguayn-tehdasta on markkinoitu "suomalaisella laadulla".

"Keskusteleminen voisi olla mahdollista, vaikken tiedä, auttaisiko se mitään", sanoo Gualeguaychún kansanliikkeen ainoa palkattu työntekijä, sihteeri Susana Padín.

Metsä-Botnian mukaan kiistan tilanne on parhaillaan poliittisesti niin arka, ettei yhtiö halua "vaarantaa kansainvälistä fasilitointiprosessia" menemällä Gualeguaychúhun. Botnia olisi valmis puhumaan kaupunkilaisille, mutta ilman mielenosoituksia.

Tehtaan paikkaa Metsä-Botnia pitää yhä Uruguayn parhaana.

Sijainti valittiin taloudellisin, teknologisin ja ympäristöllisin perustein. Vaikka hankkeesta syntynyt konflikti olisi ollut etukäteen yhtiön tiedossa, tehdas olisi rakennettu samaan paikkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää