Valikko
Talous

Suomalaisten kesämökit kulkevat suvussa

Mökittömien huvilahaaveen hintakatto on 83000 euroa

Tilaajille

Suomalaiset ovat muiden Pohjolan kansojen tapaan kesämökki-ihmisiä, joilla kesäpaikat kulkevat suvussa. Ja moni mökitönkin haluaa oman rantahuvilansa, joskaan siitä huvista ei olla valmiita maksamaan kovin paljon.

Jotakuinkin näin voidaan tiivistää Nordea-pankin keskiviikkona julkistaman Lomanviettoaikeita ja mökkielämää -tutkimuksen tulokset. Kyselytutkimuksessa muun muassa vertailtiin mökkeilyä eri Pohjoismaissa.

Tutkimuksen mukaan runsaalla neljänneksellä suomalaisista on jo kesämökki. Mökittömistä joka kymmenennellä on kesäpaikan hankkiminen kiikarissa seuraavan kahden vuoden aikana.

Luksushuviloista suomalaiset eivät kuitenkaan haaveile, sillä keskimäärin kesämökistä ollaan maksamaan enintään 83000 euroa.

"Tosin suurin osa haluaisi mökin meren tai järven rannalta. Hinnat ovat korkeampia, joten taitaa olla niin, että loppujen lopuksi aika harva toteuttaa haaveensa. Ihmisten kannattaisi katsella, mitä mökit heidän haluamallaan alueella maksavat ja miettiä sitten, mitä tehdä", Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström toteaa.

"Mutta kesämökin valitseminen onkin hyvin tunneperäistä. Unelmaan kesämökistä liittyy enemmän mielikuvia kuin unelmaan kodista." Espoolaiset

Vesa ja Jaana Hynynen pääsivät lähelle suomalaisten tavoitehintatasoa. Hynyset ostivat vuonna 2003 Etelä-Karjalan Ylämaalta rantatilan noin 40000 eurolla. Alunperin Suurijärven rannalla oli vain 20 neliön mökki ja makuuaitta, mutta kesä-heinäkuun taitteessa tontille nousee runsaan 80 neliön hirsihuvila.

"Uudisrakennuksen budjetti on noin 55000 euroa, josta 20000 on varattu keittiöön ja sisustukseen. Pääsemme niin halvalla, koska suvussa on rakennusalan ammattilaisia. Uskallamme luottaa talkootyöhön. Muutenhan tuolla hinnalla ei saa kuin hirsikehikon", Vesa Hynynen selittää.

"Emme alun perin edes olleet suunnitelleet mökin ostamista. Mutta kun appivanhempien mökin vierestä myytiin rantatila, ei sitä voinut muillekaan päästää. Sitten mökkiydyimmekin täysin." Hynyset viettävät mökillään kolme viikkoa neljän viikon kesälomasta ja "kaikki mahdolliset touko-syyskuun viikonloput päälle".

Se on hitusen alle suomalaisen mökkeilykeskiarvon eli seitsemän viikon. Joskin tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia mökkiläisistä ehtii viettää tiluksillaan alle neljä viikkoa vuodessa.

"Silti vain viisi prosenttia kertoi vuokraavansa vapaa-ajan asuntoaan muille, vaikka se voisi olla järkevää, jos käyttöaste jää alhaiseksi", Tarja Svartström toteaa.

Nordean tutkimuksen mukaan mökkeilyn kustannukset ovat alkuinvestoinnin jälkeen silti yllättävän pienet. Mökinpitonsa kustannuksiksi suomalaiset arvioivat vain 1280 euroa. Tosin luvussa ei ole mukana remonttikuluja ja sisustamista sen paremmin kuin lomamakkaroita ja saunaoluitakaan.

"Mökin sisustamiseen käytetään nykyään yllättävän paljon rahaa. Mökit eivät enää ole kaatopaikkoja, jonne viedään kaikki vanhat huonekalut", Svartström selittää.

Rahoituskustannuksiakaan ei ole laskettu mukaan tutkimukseen. Nykykoroilla 83000 euron lainaa saa 15 vuoden maksuajalla lyhentää vajaat 700 euroa kuussa, joten vuokramökki voi tulla huomattavasti halvemmaksi, ja vaivattomammaksi.

Tosin suuri osa, yli 40 prosenttia mökkiläisistä, on perinyt kesäpaikkansa tai saanut sen lahjaksi. Velkataakkaa Suomen vajaasta 500000 kesämökistä on vain joka viidennessä.

"Meille mökin hankkiminen tuli niin yllätyksenä, että tila maksettiin kokonaan pankkilainalla. Uudisrakennusta varten lainoja saattoi jo vähän järjestellä, mutta kyllä sekin menee miltei kokonaan velaksi", Vesa Hynynen toteaa.

"Eikä se tunnu yhtään pahalta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää