Valikko
Talous

Maailmalla jäljitetään saastunutta guarkumia

Valio vetää markkinoilta ruokakermaa, josta löytyi dioksiinia

Tilaajille

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii laajasti Suomeen tuotuja guarkumi-eriä. Guarkumi on elintarvikkeissa laajasti käytetty lisäaine.

Tutkimuksiin ryhdyttiin, kun sveitsiläinen lisäainevalmistaja Unipektin löysi guarkumi-erästään korkeita pitoisuuksia dioksiinia eli ympäristömyrkkyä sekä kiellettyä torjunta-ainetta pentakloorifenolia.

Vielä ei ole kokonaiskuvaa siitä, miten laajasta ongelmasta on kysymys. Tutkimuksia on käynnissä 19 EU-maassa ja 15 maassa EU:n ulkopuolella.

Suomessa saastunutta guarkumia löytyi Valion ruokakermoista, joita yhtiö vetää parhaillaan markkinoilta. Valion mukaan ruokakermoista löytynyt dioksiinin määrä ylitti lain salliman rajan, mutta siitä ei ole haittaa terveydelle.

Unipektinin guarkumi-valmisteita maahantuovan Kauko-Telkon myyntijohtaja Anna-Maija Jutila kertoo, että Valion ruokakermassa käytettyä guarkumi-tyyppiä ei ole toimitettu muille yrityksille Suomessa.

Saastunut guarkumi on peräisin India Glycolsin tehtailta Intiasta. Vielä on epäselvää, missä aine on saastunut. Yksi teoria on, että kasvin viljelyssä on käytetty kiellettyjä torjunta-aineita.

Toinen teoria on, että tehtaalla olisivat menneet elintarvike- ja tekstiiliteollisuudelle tarkoitetut guarkumi-erät sekaisin.

Saastumisen syytä selvitetään paraikaa Intiassa.

Vaikka dioksiinia on löytynyt vain yhden tuottajan yhdestä erästä, Suomessa tutkitaan myös muiden toimittajien guarkumi-eriä. Evira on ottanut näytteitä Unifermin, Valion ja Fazerin guarkumi-eristä.

Uniferm on suuri guarkumin maahantuoja, joka tuo lisäainetta elintarviketeollisuudelle. Unifermin toimittama guarkumi ei ole peräisin Unipektiniltä. Fazer taas on suuri guarkumin käyttäjä, sillä leipiin ja muihin tuotteisiin käytetään vuositasolla yhteensä useita tonneja guarkumia.

Tuote- ja kehitysjohtaja Sampsa Haarasilta Fazer Leipomoista kertoo, että myöskään Fazerin käyttämä guarkumi ei ole peräisin Unipektiniltä. "Meillä on eri toimittaja guarkumille kuin siinä tapauksessa, jossa dioksiinia on löytynyt, mutta tietenkin haluamme varmistaa, että meillä ei ole raaka-aineen kanssa mitään ongelmaa. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että ongelmia löytyisi", Haarasilta kertoi.

Myös Valio jatkaa edelleen omien tuotteidensa tutkimista. Tuoretuotteiden johtaja Annikka Hurme kertoo, että joidenkin ruokakermojen tutkimukset ovat vielä kesken.

Valio on vaatinut heinäkuusta lähtien puhtaustodistuksen kaikilta guarkumin toimittajilta.

Eviran tutkimusten on määrä valmistua ensi viikolla.

Yksikönjohtaja Auli Suojanen Evirasta kertoo, että rikkomukset lisäaineiden puhtaudessa ovat hyvin harvinaisia.

"Lisäaineet tutkitaan hyvin tarkoin. Tämä on sillä tavalla aika erikoinen tapaus. Tietysti lisäaineiden puhtauteen pitää tästä lähtien kiinnittää erityistä huomiota", Suojanen totesi.

Guarkumia on myös Orionin Guarem-lääkkeessä, jota käytetään aikuisiän diabeteksen ja korkean kolesterolin hoidossa. Valvontaosaston päällikkö Jussi Holmalahti Lääkelaitoksesta kertoo, että Guaremissa käytetty guarkumi on erityyppistä kuin elintarvikkeista käytetty, ja toimittajakin on eri.

"Meidän tiedossamme ei ole mitään poikkeavaa, mutta varmistamme asiaa", kertoo Orionin laatutoimintojen johtaja Harri Ikäläinen.

Lääkelaitoksen mukaan Suomessa ei käytetä guarkumia muissa lääkkeissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää