Valikko
Talous

Suomalaisnuoret tekisivät vähemmän töitä kuin muut eurooppalaisopiskelijat

Suomalaiset arvostavat vapaa-aikaa enemmän kuin uralla etenemistä

Tilaajille

Suomalaiset koulutetut nuoret ovat valmiita tekemään töitä selvästi vähemmän kuin muut eurooppalaiset.

Kun eurooppalainen, juuri valmistumassa oleva nuori arvelee tekevänsä ensimmäisessä työpaikassaan keskimäärin lähes 43 tuntia töitä viikossa, suomalaisnuori uskoo selviävänsä työviikosta kahta tuntia vähemmällä huhkimisella.

Tekniikkaa, fysiikkaa tai it-alaa opiskelevat suomalaisnuoret poikkeavat eurooppalaisesta keskiarvosta selkeimmin. 18:n Euroopan maan joukosta suomalaisinsinöörit arvelevat tekevänsä töitä kaikkein vähiten, nippa nappa yli 40 tuntia viikossa.

Kauppa- tai taloustieteitä opiskelevat suomalaiset ovat hekin työtuntien kannalta Euroopan häntäpäässä.

Kovimpia työntekijöitä ovat saksalaiset, itävaltalaiset ja sveitsiläiset, jotka uskovat paiskivansa hommia 46 tuntia viikossa.

Palkkaa suomalaisnuoret ovat alkaneet pikkuhiljaa pyytää lähes länsieurooppalaisen tason mukaisesti. Suomalainen, opintojensa loppuvaiheissa oleva teknistä alaa opiskeleva nuori olettaa saavansa ensimmäisestä työpaikastaan palkkaa 31900 euroa vuodessa ja kaupallista alaa opiskeleva 31200 euroa.

Samansuuruisia palkkatoiveita on belgialaisilla, hollantilaisilla, ruotsalaisilla, ranskalaisilla, irlantilaisilla ja briteillä.

Sen sijaan tanskalaisten, norjalaisten, saksalaisten ja sveitsiläisten palkkatoiveet liikkuvat jopa reippaasti yli 40000 eurossa. Tanskalaiset uskovat saavansa työnantajaltaan eniten rahaa, lähes 46000 euroa vuodessa.

Omassa luokassaan ovat myös itäisen Euroopan maiden palkkapyynnöt. Unkarilaisnuoret uskovat joutuvansa tyytymään alle 10000 euron palkkaan ensimmäisessä työssään, eivätkä tšekit ja puolalaisetkaan usko pääsevänsä kovin paljon yli 10000 euron vuosituloihin.

Tulokset selviävät kyselystä, joka tehtiin 40000:lle opintojensa loppuvaiheessa olevalle opiskelijalle 18:ssa Euroopan maassa. Mukana oli kauppa- ja taloustieteilijöitä sekä tekniikan, fysiikan ja it-alan opiskelijoita yhteensä yli 800 yliopistosta tai korkeakoulusta.

Suomesta kyselyyn osallistui 550 opiskelijaa.

Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä yliopistojen kautta nyt viidettä kertaa.

Kyselyn teki Berliinissä toimiva Trendence Institute, joka tutkii eurooppalaisten nuorten käsityksiä ja toiveita työelämästä.

Asiakkaanaan sillä on eurooppalaisia työnantajia.

Tutkimuksen mukaan eurooppalaiset nuoret suhtautuvat varsin positiivisesti tulevaisuuteensa. Lähes puolet uskoo, että työnsaanti valmistumisen jälkeen ei tuota minkäänlaisia vaikeuksia. Vain alle neljäsosa arvelee sen olevan hankalaa.

Työpaikan löytymiseen euronuori uskoo kuluvan hieman yli neljä kuukautta. Britit, espanjalaiset ja italialaiset uskovat etsimisen vievän eniten aikaa, lähes puoli vuotta. Tanskalaiset ovat optimistisimpia ja uskovat työpaikan löytyvän jopa alle kahdessa kuukaudessa.

Suomalaisnuoretkin suhtautuvat työmahdollisuuksiinsa myönteisesti. Sekä tulevat ekonomit että insinöörit uskovat löytävänsä valmistuttuaan työtä kolmessa kuukaudessa.

Tulokset kuvastavat maiden työttömyyslukuja. Tanskassa, jossa vallitsee käytännössä täystyöllisyys, usko omaan työllistymiseen ja hyvään palkkaan on paras, kun taas suurempien työttömyyslukujen Etelä-Euroopassa nuorten usko omaan nopeaan työllistymiseen ja palkkatasoon ovat vaisumpi.

Jos omasta maasta ei löydy työtä, euronuoret ovat erittäin halukkaita vaihtamaan maata. Yli kaksi kolmasosaa sanoo olevansa valmis muuttamaan työn perässä ulkomaille.

Unelmatyöpaikka on nuorten mielestä sellainen, jossa on mahdollisuus edetä uralla. Työtehtävien pitää olla myös kiinnostavia, eivätkä mukavat työkaveritkaan ole haitaksi.

Yhä useampi toivoo myös, että työelämä ja vapaa-aika olisivat tasapainossa keskenään. Siitä huolimatta moni on valmis heittämään muun elämän nurkkaan uran ensimmäisiksi vuosiksi.

Suomalaisnuoria työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen kiinnostaa hieman muita enemmän, ylenemismahdollisuudet eivät niinkään. Ehkäpä vapaa-aikaa arvostetaan niin paljon, että ollaan valmiita tinkimään palkasta ja ylenemismahdollisuuksista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää