Valikko
Talous

Metsäteollisuus yrittää kääntää puun hinnan laskuun syksyllä

MTK: Ostajien on syytä pohtia tarkasti hintoja

Tilaajille

Metsäteollisuus yrittää syksyllä kääntää tukkipuun hinnan laskuun. Äkkinäisiä liikkeitä teollisuus koettaa välttää, jotta metsänomistajat eivät suuttuisi ja lopettaisi kaupankäyntiä.

Sahaajien mielestä tukin sopiva kantohinta olisi 65 euroa kuutiolta. Viime viikolla havutukeista maksettiin 70-72 euroa. Vuosi sitten hinta oli 48 euroa. Kantohinta tarkoittaa pystyssä seisovan puun arvoa metsässä.

Metsänomistajien etujärjestö MTK varoittaa teollisuutta hinnanalennuksien seurauksista.

"Hinnalla on suuri merkitys puukaupassa. Luulen, että ostajat ymmärtävät sen. Jos teollisuudella on todellista puuntarvetta, oletan, että se otetaan hinnoittelussa huomioon", MTK:n metsäjohtaja Antti Sahi sanoo.

"Olen ymmärtänyt, että teollisuus haluaa ostaa ennätysmäärän puuta. Siinä mielessä ostajien on syytä pohtia hinta-asiaa tarkasti." Raakapuun hinta kävi korkeimmillaan heinäkuun alussa, jolloin Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tilastojen mukaan kuusitukista maksettiin 74,4 ja mäntytukista 71,7 euroa kuutiolta. Metlan tilastoista puuttuvat pienten ja keskisuurten sahojen kaupat, mikä nostaa keskihintoja parilla kolmella eurolla.

Hyvistä, helposti korjattavista leimikoista ostajat ovat maksaneet reilusti keskiarvoa enemmän. Korkeimmat noteeraukset ovat olleet 80 euroa kuutiolta.

Tukkisuhdanne johtuu sahatavaran vientihinnan vahvistumisesta. Vuosi sitten lautakuutiosta maksettiin 170 euroa, kun hinta on nyt 220 euroa.

Itsenäisten sahojen etujärjestön Suomen Sahat ry:n toimitusjohtajan Jukka-Pekka Rannan mukaan markkinat ovat täyttyneet laudoista ja lankuista.

"Amerikkaan tarkoitetut tavarat, noin miljoona mottia, risteilevät Euroopan ja Pohjois-Afrikan väliä. Chileläiset puutavarakauppiaat ovat löytäneet Egyptin, joten sielläkin markkinat ovat tukossa. Japanissa meillä on ollut ongelmia jo monta kuukautta", Ranta kertoo. Heikkolaatuisimmat sahatavaraerät myydään yleensä Lähi-itään.

Rannan mielestä lautamarkkinoiden ongelmien pitäisi heijastua tukin hintaan. "Raakapuun hintaa olisi laskettava hallitusti ja sovinnolla ilman, että puukauppa katkeaa. Nykyisillä hinnoilla meikäläisille ei jää mitään käteen." Stora Enson metsäpäällikkö Matti Karjula ennustaa, että syksyllä kauppaa käydään vilkkaasti. "Uskon, että pääsemme asettamiimme tavoitteisiin." Kotimaasta Stora Enso ostaa puuta yli kaksi miljoonaa kuutiota enemmän kuin menneinä vuosina. Yhtiö on laajentanut osto-organisaatiotaan Länsi-Suomeen, joka on perinteisesti ollut UPM:n ja Metsäliiton reviiriä.

"Lännessä hankinta on sujunut hyvin. Olemme palkanneet sinne 60 uutta ihmistä", Karjula kertoo.

Metsäpäällikkö ei halua sanoa mitään täsmällistä tukin lähiviikkojen hintakehityksestä. Vaikka hinta hieman halpenisikin, hänen mielestään tarjonta jatkuu vahvana.

UPM:n metsäpäällikön Sixten Sunabackan mielestä kesän hintapiikki nosti yksityismetsien myyntimääriä vain väliaikaisesti. "Uskon hintojen käyneen jo huipussaan", hän sanoo.

"Jos tarjontaa halutaan kasvattaa pysyvästi, hinta ei ole ainut keino. Siihen tarvitaan muita välineitä. Tärkeä kysymys on, mitä tapahtuu, kun sahatavarasuhdanne taittuu", Sunabacka ihmettelee.

Erikoinen ilmiö tukkikaupassa on, että järeän koivun hinta, 48 euroa kuutiolta, on jäänyt kauas havutukista. Takavuosina koivusta maksettiin paljon enemmän kuin männystä ja kuusesta.

Vanerin valmistaminen kannattaa erinomaisesti, ja koivutukeista on huutava pula. Alan suurin tekijä UPM on ilmoittanut lomauttavansa väkeä koivuvaneritehtaillaan raaka-aineen puutteen takia.

Koivun "aliarvostus" johtuu siitä, että alalla on vain neljä yrittäjää. Tällöin hintahallinta on helpompaa kuin lankkubisneksessä, jossa on yhä jäljellä kymmeniä sahureita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää