Valikko
Talous

Facebook valjastaa käyttäjät mainosten levittäjiksi

Yritykset voivat kohdentaa mainoksia käyttäjäprofiilien mukaan

Tilaajille

Suurimmat yhteisösivustot MySpace ja Facebook ryhtyvät rahastamaan henkilötiedoilla, joita toistasataa miljoonaa ihmistä on niihin syöttänyt.

Kumpikin julkisti alkuviikosta uuden mainosohjelman, jonka avulla yritykset voivat kohdentaa markkinointiviestintää MySpacen ja Facebookin käyttäjille esimerkiksi iän, asuinpaikan ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Molemmat vakuuttavat, ettei ihmisten henkilökohtaisia tietoja luovuteta yrityksille. Suurempi imagoriski piilee ainakin Facebookin osalta siinä, että mainontaa sekoitetaan ihmisten yksityisviestintään.

Facebook kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa omasta mainosohjelmastaan. Yritykset voivat luoda Facebookiin kotisivuja, joiden kautta ne jakelevat "sosiaalisia mainoksia" eli erilaisia sovelluksia käyttäjälle.

Mainosohjelmilla voi tehdä hyödyllisiä asioita, tai ne voivat vain hauskuuttaa. Tieto ohjelmien käytöstä leviää käyttäjän ystäville niin sanotun uutislistan välityksellä. Uutislista on palvelu, joka kertoo Facebookin käyttäjälle, mitä hänen kaverinsa ovat tehneet.

Näin yritykset ja mainosviestit saavat näkyvyyttä Facebookissa. Tätä sanotaan virusmarkkinoinniksi: ihmiset levittävät mainosta toisilleen.

Virusmarkkinointia on harrastettu internetissä kauan. YouTube-videopalveluun lähetetään mainosvideoita siinä toivossa, että ihmiset lähettävät ystävilleen linkkejä hauskoina pitämiinsä pätkiin.

Facebook tarjoilee mainostajille myös tietoa siitä, millaisten käyttäjien keskuuteen heidän mainoksensa leviää. Näitä "väestötietoja" jaellaan nimettömänä massana. Henkilötietoja ei yksilöidä keneenkään.

Videovuokraamo Blockbuster on esimerkiksi rakentanut sovelluksen, jolla ihmiset voivat vuokrata elokuvia Facebookista. Ohjelmalla voi myös arvioida elokuvia, jolloin tieto käyttäjän mielipiteestä siirtyy hänen ystävilleen.

Tällöin henkilön kuvan ja elokuva-arvion yhteydessä saatetaan näyttää pieni mainos. Tässä Facebookin ja mainostajan on oltava tarkkana, etteivät käyttäjät suutu: monia ihmisiä luultavasti ärsyttää, että mainoksia tungetaan ystävien välisen viestinnän yhteyteen.

Mainostajat maksavat näkyvyydestä sen mukaan, moniko käyttäjä näkee mainoksen tai naksauttaa sitä.

MySpace kertoi omasta mainosohjelmastaan maanantaina. Se ei sisällä ainakaan vielä samanlaisia virusmarkkinointiin viittaavia piirteitä kuin Facebookin mainosohjelma.

MySpace on kuitenkin jaotellut käyttäjät sataan alaryhmään demografisten piirteiden ja kiinnostusten kohteiden mukaan. Näin mainostaja voi kohdentaa viestinsä erittäin tarkasti: jopa romanttisten komedioiden ystävät ja farssielokuvien fanit eritellään.

MySpace kertoi maanantaina saaneensa jo yli 50 mainostajaa. Facebook julkisti tiistaina kaksitoista suuryritystä, jotka ovat lupautuneet mainostajiksi. Facebookilla on yli 50 miljoonaa ja MySpacella yli sata miljoonaa käyttäjää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää