Valikko
Talous

Demarit herättivät henkiin sähköntuottajien windfall-veron

Varjobudjetissa verolla kerättäisiin vajaa 400 miljoonaa vuodessa

Tilaajille

Sosiaalidemokraattien ajautuminen oppositioon on herättänyt henkiin ajatukset päästökaupan tuottamien ansiottomien windfall-voittojen verottamisesta.

Veroa joutuisivat maksamaan ne sähköntuottajat, jotka omistavat päästötöntä vesi- ja ydinvoimaa. Niiden tuotantokustannuksia päästöjärjestelmä ei nosta lainkaan, mutta vallitsevan käytännön mukaan ne ottavat sähköstä kuluttajilta lisähintaa päästöoikeuksien hinnan verran.

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmä esitti marraskuun lopulla puoluejohtaja Eero Heinäluoman johdolla varjobudjettinsa, jossa suurimpana uutena tulonlähteenä ehdotettiin windfall-veroa.

Tämä vero tuottaisi demarien mukaan vuosittain ainakin 375 miljoonaa euroa eli enemmän kuin mikään muu varjobudjetin tulolisäysesitys.

Asiaa puitiin ja veroajatusta valmisteltiin pitkälle edellisessä hallituksessa, jossa Heinäluoma oli valtionvarainministerinä. Tällöin Heinäluoma ei ollut kovin innostunut sähköntuotannon "ylivoittoverosta". Nyt mieli on muuttunut, sillä varjobudjetin esittely vaatii uskottavat ajatukset tulonlisäyksistä uusien menojen vastapainoksi.

Päästökauppa Euroopan unionissa alkoi vuoden 2005 alussa. Ennen kaupankäynnin alkua "asiantuntijat" olivat veikanneet päästöoikeuden hinnan asettuvan noin viiden euron vaiheille päästötonnilta. Moni oli yllättynyt, kun hinta alkoi nousta vahvasti ja nousi pian 30 euron paremmalle puolelle.

Tämä näkyi sähkön tukku- ja vähittäishinnan vastaavana nousuna ja sähköyhtiöiden voittojen kasvuna. Erityisesti sähkön suuret tuottajat, Suomessa etenkin Fortum, jolla on paljon vesi- ja ydinvoimaa, nostivat voittojaan.

Hallituksessa kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ajoi windfall-verotusta. Into kuitenkin laimeni vuoden 2006 maaliskuussa, kun havaittiin, että unionissa oli jaettu päästöoikeuksia hyvin avokätisesti ja niiden hinta romahti.

Hankkeen toteutusta viivytti myös se, että windfall-voittojen verotuksen käytännön toteuttaminen havaittiin hankalaksi. Asiaa pohti virkamiestyöryhmä, ja myös professori Kalle Määttä teki toteuttamistavoista perusteellisen selvityksen.

Työryhmä ja Määttä tulivat tulokseen, ettei veroa voi periä suoraan sähköyhtiöiden voitosta, koska windfall-voiton käsite on melko epämääräinen. Käytännön syistä vero pitäisi kantaa voimalaitoksiin kohdistuvana kiinteistöverona tai laitosten tuotantotehon perusteella tai näiden yhdistelmänä.

Asiantuntijat suosittivat myös, että verotus olisi maltillista ja tähän näkyy pohjaavan myös demarien varjobudjettiesitys. 400 miljoonan euron vuotuista veroa voi pitää kohtuullisena, kun isoja sähkönkuluttajia edustava Suomen Elfi Oy arvioi, että sähköntuottajien vuosittain keräämä windfall-hyöty on 1,8 miljardia.

Yksin Fortum maksoi toissa vuodelta osinkoja toista miljardia euroa, mistä suuri osa meni ulkomaalaisille sijoittajille.

Oppositioasema on muutenkin kirvoittanut demareilta ennen kokematonta kritiikkiä päästökauppaa ja EU:n energiapäätöksiä kohtaan.

Kansanedustaja Päivi Lipponen kirjoitti äskettäin Demari-lehdessä, että kun EU:n valtiomiehet päättivät päästökaupasta ja uusiutuvan energian lisäämisestä, päätökset tehtiin hätäisesti ilman kunnon valmistelua.

Lipponen valittaa, että EU:ssa ei enää huomioida kansallisia erityispiirteitä ja energiapolitiikan päätäntävalta hukkuu Brysseliin.

Lipposen mielestä energian hinnalla on merkitystä pienituloiselle palkan- ja eläkkeensaajalle ja teollisuudessa varsinkin terästeollisuudelle, joka ei voi siirtää päästöoikeuksien hintaa myyntihintoihinsa, koska teräksen hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla.

Päivi Lipponen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää