Valikko
Talous    |   analyysi

Tunteet pinnassa Elisassa

Tilaajille

Elisasta on viime kuukausina tullut jokaisen suomalaisen suosikkiyhtiö. Asiakaspalvelun surkeuskin unohtui, kun kansakunta yksissä tuumin ryhtyi puolustamaan kansallisaarretta pahaa valtaajaa vastaan.

Islantilainen Thor oli hyvä vihollinen, jonka hyökkäys synnytti kansallisen Elisan puolustusrintaman.

Mutta millaista yhtiötä entisen HPY:n omistajat kävivät puolustamaan?

Elisa teki viime vuonna historiansa kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Helsingin Sanomien Mikä tulos -analyysissa yhtiö saa suorituksestaan asialliset kolme ja puoli tähteä.

Elisa kilpailee Soneran kanssa tasaväkisesti Suomen ykkösoperaattorin asemasta. Asiakasmäärissä se on hieman perässä, mutta kannattavuudessa eli voitollisuudessa edellä.

Jokaisesta kännykkäasiakkaan soittamasta puhelusta Elisa tekee voittoa hulppeat 20 prosenttia, ja laajakaistaliittymistäkin liki 18 prosenttia.

Elisa on toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan valtakaudella, neljän ja puolen vuoden aikana, saneerannut toimintoja kovalla kädellä.

Väkimäärä on puolittunut vuoden 2003 vajaasta 7200 työntekijästä 3300:aan. Myös palkkakulut ovat liki puolittuneet. Vaikka yhtiö on ulkoistanut toimintoja, ulkopuolisista palveluista maksetut korvaukset ovat nousseet vain kymmenyksen.

Mattila on siten saanut puristettua Elisasta ja elisalaisista selvästi lisää tehoja irti.

Yhtiö lupaa tehostamisen myös jatkuvan. Riittääköhän operaattorin toiminnan pyörittämiseen jonain päivänä tuhannen ihmisen organisaatio?

Kovempi haaste Mattilalle on yhtiön koon kasvattaminen. Vuodesta 2003 kasvua on tullut vaatimattomat kaksi prosenttia, vaikka Elisa on matkan varrella ostanut kilpailijansa Saunalahden.

Thor vaati kasvua ja kansainvälistymistä, mutta vastustus Suomessa oli niin kiivasta, että islantilainen tarjoutui ennen ylimääräistä yhtiökokousta vetämään esityksensä takaisin.

Kotimaisille omistajille taitaa siis riittää se, että Elisa tekee varmaa ja vakaata tulosta, josta riittää jaettavaa omistajille.

Elisa palautti viime vuonna omistajille osinkoina ja omien osakkeiden ostoina liki 500 miljoonaa euroa. Avokätisyys jatkuu, sillä osinkoja on tarkoitus jakaa 285 miljoonaa euroa eli vuoden voitot 1,3-kertaisina. Lisäksi yhtiökokoukselta haetaan suurta omien osakkeiden ostovaltuutusta.

On selvää, ettei Elisa voi kovin pitkään jatkaa yhtä avokätistä osinkopolitiikkaa. Viime ja tämän vuoden osingot yhtiö on hoitanut ja hoitaa osin lainaa ottamalla.

Hullulta kuulostavaa operaatiota perustellaan pääomarakenteen kehittämisellä. Elisa on vakaa kassakone, jolla on varaa lisätä velan osuutta taseessa. Tulevien osinkojen maksun jälkeen velkaa on jo liki miljardi euroa eli yli tuplamäärä vuoden takaiseen verrattuna.

Elisa ei ole kriisissä, ei edes vaikeuksissa, kaikkea muuta, vaikka ottaakin lisää lainaa ja jakaa osinkoina satoja miljoonia. Yritysostojen tekemistäkään hulppea osingonmaksu ei yhtiön johdon mukaan estä.

Omistajat saavat kiittää avokätisestä osingonjaosta ilmeisesti suurinta omistajaa. Thor ei katso hyvällä sitä, että yhtiössä on liikaa rahaa.

Kaikkia islantilaisen esityksiä ei siten ole tyrmätty, vaikka viime viikkojen uutisista niin voisi ymmärtää. Osingoista oli helppo sopia, koska pääomien palauttaminen sopi suomalaisillekin omistajille.

Thorin ajama yhtiön rakenteen remontti sen sijaan sai täystyrmäyksen. Samaan syssyyn islantilainen hävisi myös taistelun hallituspaikoista. Sota on tuskin silti ohi.

"Mekin tiedämme, mitä sisu on", Thor muistutti heti tappion jälkeen.

Elisan hallitus ei tiistaina julkistanut uuden hallituksen kokoonpanoa, koska keskustelut ovat vielä kesken. Isojen omistajien pitäisi ensi viikolla kertoa, millainen porukka käyttää yhtiössä valtaa seuraavan vuoden.

Jyrki Alkio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää