Valikko
Talous    |   analyysi

Tähdet kertovat, Huhtamäki

Tilaajille

Pakkauskonserni Huhtamäki sai kaksi vuotta sitten HS:n lahjomattomalta arvostelutuomarilta kolme tähteä. Vuosi sitten niitä tuli enää 2,5. Uusimmassa arvioinnissakin yhdestä tähdestä katosi puolet. Jäljelle jäi tasan kaksi.

Tähdet kertovat tässäkin tapauksessa oikeaa tarinaa. Huhtamäki on ollut tasaisessa alamäessä, ja viime vuosi oli aika huono.

Ulkopuoliselle ei helposti avaudu, mistä syystä se oli huono. Yhtiön perusstrategiassa tuskin on mitään vikaa. Jollei Timo Peltola aikoinaan olisi muuttanut elintarvike- ja pakkausteollisuuden monialakonsernia puhtaaksi pakkausyhtiöksi, Huhtamäeltä olisi hyvin voinut kaikota viimeisetkin tähdet.

Ihmisten elintavat teollisissa ja teollistuvissa maissa suosivat kertakäyttöastioita ja pikaruokapakkauksia. Huhtamäellä on paljon osaamista ja uutta teknologiaa, joiden turvin pitäisi pärjätä ja tehdä tulosta. Silti suunta on alaspäin.

Vika on strategian toteutuksessa ja juuri tämä ongelma sai hallituksen näyttämään toimitusjohtaja Heikki Takaselle ovea jo viime marraskuussa. Uutta johtajaa ei ole vieläkään löydetty, mikä ei ole kunniaksi Fortumin Mikael Liliuksen johtamalle hallitukselle.

Ongelmien perussyy tuntui kuitenkin olevan kirkkaana väliaikaishallinnon johdon mielissä. Vt. toimitusjohtaja ja pysyvä talousjohtaja Timo Salonen ja Yhdysvalloista tullut operatiivinen johtaja Clay Dunn vakuuttivat yhteen ääneen, että yritysjohto - kuuluu siihen ketä tahansa - aikoo nyt tiukasti keskittyä nimenomaan laadittujen suunnitelmien toteuttamiseen.

Ihmeellisiin tulosparannuksiin ei kuitenkaan uskota. Raaka-ainehintojen nousun siirtäminen tuotteiden hintoihin on kovaa leikkiä, kun kymmenen isointa ostajaa tekee neljänneksen liikevaihdosta ja joukkoon kuuluu Nestlén ja McDonald'sin kaltaisia jättifirmoja. Niinpä alkaneen vuoden liiketuloksen uskotaan jäävän viime vuoden tasolle eli 136 miljoonaan euroon. Alku on hankalaa, mutta tulosvauhdin uskotaan parantuvan loppuvuodesta.

Tavoitteen saavuttamista seurataan erityisen tarkoin Bulevardilla Suomen Kulttuurirahaston päämajassa. Tämä koko isänmaalle hyvin tärkeä instituutio on selvästi suurin yhtiön omistaja.

Huhtamäki on rahaston suurin yksittäinen sijoituskohde, mutta sen osuus koko taseesta jää alle kymmenen prosentin.

Rahasto arvostaa osakkeet taseessaan hankintahintaan, joten Huhtamäki-potin kirja-arvo on vain noin 15 miljoonaa euroa.

Näin ollen osakkeen hurja lasku ei ihmeemmin huolestuta. Vuosi sitten Kulttuurirahaston Huhtamäki-osakkeiden arvo oli 219 miljoonaa, nyt enää 127 miljoonaa euroa.

Osingot sen sijaan ovat rahaston apurahojen jakokyvyn kannalta erittäin tärkeitä. "Niitä ei pidä vaarantaa", sanoo rahaston asiamies Ralf

Sunell.

Ehkä juuri tästä syystä Huhtamäki jakaa viime vuodelta saman 0,42 euron osingon kuin edellisvuodeltakin. Kulttuurirahaston kassaan kilahtaa edelleen jaettavaksi 6,7 miljoonaa euroa. Rahaston kautta jaetaan tänä vuonna apurahoina lähes 30 miljoonaa euroa.

Jyri Raivio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää