Valikko
Talous

Suomalaisille riittää peruspuhelin

Kytkykauppa on vauhdittanut siirtymistä kalliimpiin malleihin

Tilaajille

Suomalaiset suosivat yksinkertaisia peruskännyköitä. Viime syksynä kolme eniten käytettyä puhelinmallia olivat Nokian perusmallistoon kuuluvat Nokia 3310, 1100 ja 1600. Puhelimilla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä, mutta niissä ei ole esimerkiksi kameraa.

Tiedot perustuvat Teknillisen korkeakoulun tutkijan Antero Kiven teleoperaattoreilta Soneralta, Elisalta ja DNA:lta viime syyskuun lopussa keräämiin tietoihin. Mukana on nelisen miljoonaa liittymää eli 80-90 prosenttia Suomen kaikista kännykkäliittymistä.

Yhtä kattavia käyttäjätietoja ei Suomessa aiemmin ole kerrottu. Tutkijan käsityksen mukaan vastaavia tietoja ei ole julkistettu aiemmin missään päin maailmaa.

Kärkikolmikkoon kuuluvat mallit ovat jo poistuneet myynnistä. Laajimmin käytössä oleva 3310 oli vuosituhannen alun suursuosikki, jonka myynti on loppunut jo pari vuotta sitten. Aiempina vuosina malli oli suomalaisten ylivoimainen ykköshitti - vielä 2005 joka seitsemäs suomalainen käytti 3310-puhelinta.

Listan kakkonen, 1100-malli, on kaikkien aikojen halvin Nokian kännykkä, josta on tehty useita hieman paranneltuja versioita.

Kymmenen kärki kertoo suomalaisten vahvasta Nokia-innostuksesta. Listalle mahtuu vain Nokian puhelimia. Nokialaisten osuus Suomessa käytössä olevista matkapuhelimista on 86 prosenttia. Samsung ja Sony Ericsson tulevat kaukana perässä. Suosituin ei-nokialainen malli löytyy sijalta 57.

Suosituimpien puhelinten joukosta löytyy kaksi älypuhelinmallia, jotka on suunniteltu puhumista ja viestien lähettämistä monipuolisempaan käyttöön. Listalta viidentenä löytyvä N70 on malli, jota operaattorit ovat kaupanneet niin sanottuna kytkykauppatuotteena. Toinen älypuhelin, 6630-malli tuli myyntiin jo kolme ja puoli vuotta sitten. Aikoinaan puhelinta luonnehdittiin ensimmäiseksi Nokian varteenotettavaksi 3G-malliksi.

Kytkykauppa eli liittymän ja puhelimen myyminen pakettina tuli kolmannen sukupolven eli nopeita datayhteyksiä tarjoavien 3G-puhelinten osalta Suomessa mahdolliseksi runsaat kaksi vuotta sitten. Tutkija Kiven käsityksen mukaan kytkykauppa on selvästi nopeuttanut 3G-mallien yleistymistä.

TKK:n tutkimuksen mukaan 18 prosenttia suomalaisten käyttämistä puhelimista oli viime syksynä 3G-laitteita. Sen jälkeen osuus lienee kasvanut.

N70-malli edusti Nokian uusinta teknologiaa pari vuotta sitten. Sen jälkeen tekniikan kärjessä kulkevat ovat ehtineet jo vaihtaa puhelimensa kehittyneempiin N-sarjan malleihin kuten N95-puhelimeen.

Nokia ja muut kännykänvalmistajat rakentavat brändiään juuri hienoimpien ja kalleimpien malliensa avulla. Kymmenen kärjessä -lista paljastaa, että iso osa suomalaisista kuluttajista valitsee silti halvemman ja yksinkertaisemman mallin.

"Meillä Ruotsissa 40 prosenttia kuluttajista kuuluu ryhmään, joita kutsumme helppouden hakijoiksi", kertoo Nokian kuluttajatutkimuksesta vastaava ruotsalainen Björn Ulfberg. Suomen lukua Nokia ei kerro, mutta se lienee samaa suuruusluokkaa.

Helppouden hakijat haluavat peruspuhelimia mutta Ruotsissa he tulevat kännykkäkaupasta kuitenkin ulos kaikkea muuta kuin yksinkertainen malli taskussaan, Ulfberg kertoo. Myyjä pystyy Ruotsissa siis myymään asiakkaille jotain, jota nämä eivät kauppaan tullessaan edes kuvitelleet tarvitsevansa.

Suomen tilanne on kymmenen kärjessä -listan perusteella toinen. Syy lienee se, että Ruotsissa kytkykauppa on ollut käytössä pitkään eikä, toisin kuin Suomessa, koske vain 3G-puhelimia. Kytkykaupassa asiakas saa kalliinkin puhelimen mukaansa ilmaiseksi, kun sitoutuu maksamaan laitteen kuukausittaisessa paketissa.

Suomessa lyhyt kytkykaupan jakso ei vielä ole mullistanut suosikkipuhelinten listaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sebastian Ahon uusi joukkuetoveri aloitti hauskan kaupankäynnin pelinumerostaan: ”Kolme illallista, kaksi koiran ulkoilutusta ja yksi ilta lapsenvahtina”
  3. Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi
  4. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  5. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  6. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  7. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  8. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  9. Tunti sitten
  10. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  11. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  12. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  13. Näytä lisää