Valikko
Talous

UPM muutti radikaalisti organisaatiotaan ja johtajistoaan

Jussi Pesonen rakensi itselleen mieluisan politbyroon

Tilaajille

Paperi- ja sellutehtaiden lakkautusten yhteydessä UPM julkisti uuden organisaation, joka muuttaa radikaalisti yhtiön johtamisjärjestelmää. Palikoita siirretään paikasta toiseen ja yläpäässä miehiä vaihdetaan.

Nykyinen rakenne on perua UPM:n edellisen toimitusjohtajan Juha Niemelän ajalta. Uuden mallin on piirtänyt toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Uudessa mallissa on vain kolme divisioonaa: paperi, energia ja sellu sekä tekniset materiaalit. Avaintoimiala on paperi, sillä energia ja sellu tukevat paperin valmistusta.

Tekniset materiaalit -divisioonaa voisi kutsua myös nimellä Osasto muut. Sen yhteydet paperintekoon ovat vähäiset. Divisioonaan on sijoitettu liiketoimintoja, joita kehitetään voimakkaasti tai joista luovutaan.

Toimintamallilla Pesonen vähentää työtaakkaansa, sillä tulevaisuudessa hänen tarvitsee aidosti kuunnella vain kolmea alaistaan. Nyt toimialajohtajia on viisi.

UPM:n uuden johtajiston "politbyroon" muodostavat toimitusjohtaja Pesonen, paperijohtaja Jyrki Ovaska, energian ja sellun johtaja Tapio Korpeinen, teknisten materiaalien johtaja Jussi Vanhanen sekä talousjohtaja Jyrki Salo. Talousmiehen tehtävänä on laskea rahat ja tappaa ajoissa insinöörien villeimmät investointisuunnitelmat.

Eniten bisnesvaltaa on Ovaskalla. Hän on 49-vuotias diplomi-insinööri, joka on palvellut UPM:ää melkein 25 vuotta.

Ovaska on tehnyt raskaita saneeraustöitä. Hänellä oli tärkeä rooli, kun yhtiö teki päätökset Voikkaan, kanadalaisen Miramichin ja nyt Kajaanin paperitehtaiden lopettamisesta.

Uudesta organisaatiosta paljastuu, että Pesosellakin on inhimillisiä piirteitä. Kaaviossa ei löytynyt tilaa resurssijohtaja Markku Tynkkyselle, vaikka UPM:ssä on paljon vahdittavia resursseja. Tynkkynen eroaa yhtiön palveluksesta.

Tynkkysen lähtö liittyy Juha Niemelän eroon UPM:stä vajaat viisi vuotta sitten. Kunnianhimoisena insinöörinä Tynkkynen kuvitteli, että hänestä tulee uusi toimitusjohtaja, mutta niin ei käynytkään.

Elämä UPM:n huipulla on tuulista. Tammikuussa johtajistossa oli 13 jäsentä, mutta nyt syyskuun puoliväliin mennessä jo kuusi jäsentä on jättänyt tai ilmoittanut jättävänsä paikkansa.

Ulkopuolisten tarkkailijoiden kannalta ikävintä UPM toimintamallissa on, että yhtiö panee yhteen pakettiin kaikki paperilajit. Tällöin on mahdotonta tietää, kannattavatko esimerkiksi UPM:n hienopaperitehtaat paremmin kuin kilpailijoiden vastaavat laitokset.

Niputuksen tavoitteena lienee piilottaa UPM:n päätuotteen aikakauslehtipaperin tulos. Yhtiöllä on maailman tehokkaimmat paperikoneet, mutta silti divisioona kannattaa verrattain huonosti.

Avoimuudessa UPM etenee päinvastaiseen suuntaan kuin Stora Enso, joka kertoo tulokset tuotekohtaisesti. Tällöin UPM:n aikakauslehtipaperin tuloksen voi päätellä Stora Enson luvuista; yhtiöthän kilpailevat samoilla markkinoilla samoista asiakkaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää