Talous

Suomen palveluvienti junnannut paikallaan viime vuodet – ulkomaiset yhtiöt auttavat naapurimaiden vientiä

Kaikkien muiden pohjoismaiden palveluvienti kasvoi kohisten, mutta Suomi junnasi paikallaan, Pohjoismaisten tilastoviranomaisten yhteisselvitys kertoo.

Pohjoismaiset yritykset menettivät yli 200 000 teollista työpaikkaa teollisuuden rakennemuutoksessa vuosina 2008–2014. Palveluvienti kasvoi, paitsi Suomessa, ja ulkomaalaisten omistamat yritykset ovat viennille tärkeitä.

Nämä seikat käyvät ilmi tuoreesta pohjoismaisesta tilastoviranomaisten yhteisselvityksestä.

Palveluiden vienti lisääntyi tutkituissa maissa kyseisissä maissa rutkasti, Suomea lukuun ottamatta.

Islannissa palvelujen vienti kasvoi vuosina 2010–2014 peräti 42 prosenttia. Ruotsi oli kakkosena 38 prosentin kasvulla, Norjassa luku oli 20 ja Tanskalla 18.

Suomi erottuu joukosta vaatimattomalla 0,9 prosentin kasvulla.

Etlan tutkimusjohtaja, professori Mika Maliranta kertoo, että tarkasteluajanjaksolla Suomen palveluviennin huono kehitys selittyy merkittävältä osin Nokian romahduksella.

Erityisesti Nokian lisenssitulojen hupeneminen söi Suomen palveluvientiä vielä 2010–2014, Nokiaa laajalti tutkinut Maliranta kertoo.

”Palveluviennin kehitys Suomessa ei ole ollut ollenkaan niin huonoa, kuin joistakin puheenvuoroista voisi luulla”, Maliranta sanoo. Samanlaista Nokiasta aiheutuvaa ylireagointia on hänen mielestään puheissa, joissa tuotekehitysmenojen hupenemista kauhistellaan.

Tiedot käyvät ilmi maanantaina julkaistavasta Palvelujen ja tuotteiden vienti – vahvuudet ja vientiyritysten mallit selvityksestä, joka on tehty viiden pohjoismaan tilastokeskusviranomaisen ja kansainvälisen talousjärjestö OECD:n voimin Pohjoismaisen ministerineuvoston tuella.

Raportin mukaan pienten ja keskisuurten yritysten viennin osalta niiden kuuluminen johonkin suurempaan yritysryhmään on äärimmäisen tärkeää.

Tällaiset yritykset vastaavat yli kahdesta kolmasosasta pk-yritysten viennistä Suomessa ja Ruotsissa ja puolesta pk-viennistä Tanskassa. Ne eivät siis ole muuten kuin tilastollisesti pk-yrityksiä, vaan isomman yhtiön tytäryhtiöitä. Määrältään ne vastaavat alle viittä prosenttia koko pk-kentästä Pohjoismaissa, mutta noin kolmasosasta kaikkien pk-yrityksiksi laskettavien yritysten työpaikoista, selvitys toteaa.

Raportin mukaan myös suoraan jo perustettaessa maailmanlaajuiseen vientiin tähtäävät yritykset selviävät hengissä selvästi paremmin kuin muut yritykset. Sama ilmiö on havaittavissa kaikissa viidessä pohjoismaassa.

Tiedotteessa Pohjoismaisen neuvoston puheenjohtaja Dagfinn Høybråtenin ja hanketta johtaneen Tanskan Tilastokeskuksen pääjohtaja Jørgen Elemskov painottavat molemmat sitä, että vienti on pitkälti riippuvaista siitä, miten ulkomaisia ja monikansallisia yhtiöitä saadaan houkuteltua Pohjoismaihin.

Ruotsin viennistä jo yli puolet tulee ulkomaisten omistamista yrityksistä.

Sen sijaan Tanskassa ja Suomessa ulkomaisten yritysten osuus viennistä on merkittävästi pienempi, raportti toteaa.

Voiko suomalainen omistus olla viennin jarru, Etlan Mika Maliranta?

”Kyllä”, Malinranta vastaa. ”Minua suorastaan tympii tytäryhtiötalouden kauhistelu.”

Tytäryhtiötalouksilla tarkoitetaan valtioita, joissa ulkomaiset yhtiöt ostavat monia kotimaisia yhtiöitä ja tekevät niistä isompien yksikköjensä tytäryhtiöitä.

”Ainakin olisi pahempaa olla vävyvetoinen talous” Maliranta huomauttaa. Hän viittaa termillään lukuisiin kansainvälisiin tutkimuksiin siitä, että huonoiten menestyviä yrityksiä ovat yleensä sukuyhtiöt, joita johtavat perheen omat jälkeläiset tai vävyt.

Esimerkiksi eräässä tanskalaisessa tutkimuksessa tutkittiin perheyhtiöitä sillä perusteella onko perheen esikoinen tyttö vai poika. Jos vanhin lapsi oli tyttö, yrityksen johto annettiin useammin ulkopuolisen ammattijohtajan käsiin.

”Ne yhtiöt pärjäsivät paremmin kaikilla mittareilla”, Maliranta kertoo.

Palveluja myydään Eurooppaan

 Pohjoismaisen vientiselvityksen mukaan vuonna 2015 Pohjoismaat veivät tuotteita ja palveluja 557 miljardin euron edestä. Tavaraviennin osuus oli tästä kaksi kolmasosaa eli 364 miljoonaa euroa.

 Palvelujen vienti oli Suomessa 10 prosenttia bruttokansantuotteesta. Palvelujen viennistä suuri osa kohdistuu Euroopan maihin, erityisesti EU-maihin. Ruotsi on Suomelle palveluvientimaista merkittävin.

 Pohjoismaat on vientialueena tavaraviennin osalta tärkein Tanskalle ja Ruotsille. Viime vuonna 24 prosenttia Ruotsin tavaraviennistä ja 21 prosenttia Tanskan tavaraviennistä suuntautui muihin Pohjoismaihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vienti
 • Pohjoismaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  8. 8

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää