Talous

Apua, taas organisaatiomuutos – Kokenut muutosjohtaja Iris Karjula kertoo, miten selviät jatkuvasta muutoksesta

Pitkän uran johtajatehtävissä tehnyt Iris Karjula sanoo, että etenkin jatkuvassa muutoksessa kyseenalaistajat ovat yrityksille elintärkeitä.

Muutos ja jatkuvat organisaatiomuutokset ovat tulleet jäädäkseen, mutta niistä voi selvitä, kunhan suhtautuu muutokseen avoimesti. Näin sanoo valmentaja ja mentori Iris Karjula, 62.

On hänellä myös pitkän uran aikana kertynyt vinkkejä, joilla selvitä myllerryksestä, mutta palataan niihin vähän myöhemmin.

Puhutaan ensiksi pelkuruudesta.

Karjulan mukaan yrityksille olisi suorastaan elintärkeää, että ne uskaltaisivat palkata enemmän ja eri tavalla ajattelevia työntekijöitä. Hallituksiin puolestaan pitäisi löytää muitakin kuin insinöörejä, ekonomeja ja juristeja.

”Yritysten täytyy koko ajan muuttua ja miettiä, mitä tehdään jatkossa eikä kynsin hampain pitää kiinni entisestä. Tarvitaan uusiutumista ja innovatiivisia ratkaisuja. Siihen tarvitaan joustoa ja kykyä kyseenalaistaa”, hän sanoo.

”Yritykset usein hakevat ihmisiä, jotka sopeutuvat ja ovat joustavia, mutta on pakko uskaltaa myös palkata ihmisiä, jotka oikeasti ajattelevat eri tavalla.”

Karjulan puheilla on painoa, sen verran monipuolinen ura hänellä on takanaan. Hän on tehnyt pomohommia Postipankissa, Mercuri Urvalilla, McDonaldsissa, Almassa, Finprolla ja Fazerilla. Toimitusjohtajana hän oli Fazer Food Servicellä.

Eniten hän on viime aikoina ollut julkisuudessa nyhtökaurayhtiö Gold & Green Foodsin alkuaikojen rahoittajana ja hallituksen jäsenenä.

Nykyisin Karjula pyörittää miehensä kanssa Oreo-yhtiötä, joka tekee bisnes coachingia eli auttaa muutoksessa olevien yhtiöiden työntekijöitä löytämään omat parhaat puolensa.

Hän myös auttaa vapaaehtoisesti työttömäksi jääneitä keskiportaan johtajia löytämään uudelleen töitä.

Karjula on käynyt itse niin monta muutosta uransa aikana, että häneltä on hyvä kysyä, miten tavallinen työntekijä selviää jatkuvasta muutoksesta.

Tässä ovat hänen viisi neuvoaan.

1. Pysy ajan tasalla, miksi muutos on tarpeen ja mistä siinä on kyse.

2. Kysy, kuinka se vaikuttaa työhön, tiimeihin ja laajemmin.

3. Selvitä tosiasiat, älä anna kuulopuheiden sekoittaa päätäsi.

4. Vaikuta, kun yhtiö hakee henkilöstöltä ehdotuksia, ratkaisuja tai näkökulmia.

5. Älä jätä työkaveria yksin murehtimaan, tue ja keskustele.

Karjula toimii myös Board Professionals Finlandin puheenjohtajana ja EWoB European Women on Boards -yhdistyksen varapuheenjohtajana. Molempien yhdistyksien tehtävä on auttaa naisia hallitusammattilaisuralla, toinen toimii Suomessa, toinen Euroopassa.

EWoP järjestää jäsenilleen muun muassa koulutusta ja verkostoja sekä mentorointia niin, että esimerkiksi saksalainen auttaa suomalaista ja suomalainen hollantilaista. EWoB on myös juuri avannut kykypankin, joka on avoin headhuntereille ja hallitusten nimitysvaliokunnille.

”Päämäärä on saada lisää naisia hallituksiin. Sen voi sanoa myös niin, että päämäärä on hallitusten monimuotoisuuden lisääminen, ja yksi ulottuvuus tässä ovat naiset. Siinäkin on vielä paljon tekemistä.”

Karjula sanoo, että on vaarallista yhtiölle, jos hallituksessa on liian samanmielisiä ja samantaustaisia ihmisiä.

”Tavoitteena pitäisi olla, että hallituksessa on erilaisia taustoja, kokemuksia ja myös koulutuksellista monimuotoisuutta, koska maailma menee koko ajan vaikeammaksi, kansainvälisemmäksi ja monimuotoisemmaksi. Naisia enemmän siksi, että jossain määrin naiset ja miehet fokusoivat asioita eri lailla ja heillä on erilaisia taustoja.”

Karjula sanoo, että Suomessa edelleen johtajat ja hallitusten jäsenet ovat lähinnä insinöörejä, ekonomeja ja joskus juristeja. Kysyttäessä hänellä ei heti tule mieleen yhtään humanistisen koulutuksen saanutta pörssiyhtiön hallituksen jäsentä.

Insinöörivetoisuus on johtanut siihen, että insinöörit valitsevat hallituksiin toisia samalla tavalla ajattelevia insinöörejä.

”Tarkastelukulma tuppaa kapenemaan, varsinkin jos sama porukka istuu pitkään. Syntyy harmonia ja tietynlainen käsitys maailmanmenosta, joka ei tahdo muuttua, jos maailmassa asiat muuttuvat nopeasti.”

Karjula sanoo, ettei naisten osuus hallituksissa ole muualla Euroopassa sen merkittävämpi kuin Suomessakaan, jossa 24 prosenttia pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä on naisia. Sen sijaan esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa hallitusjäsenten koulutustausta on laajempi kuin Suomessa, hän sanoo.

Rekrytoinnin ammattilaisena Karjula ihmettelee, miten löysästi usein yritykset suhtautuvat työpaikkahaastatteluihin. Hän sanoo, etteivät pelkät hakijan sosiaaliset taidot riitä, vaikka niin nykyään usein väitetään.

”Osaamista ja taustaa pidetään edelleen tärkeänä, koska ne antavat perusvalmiudet. Ei ennenkään ole haettu valmiita ihmisiä, mutta nykyään entistä tärkeämpää on työntekijän halu oppia ja kyky kiinnostua. Pitää olla rohkeutta tarttua uusiin asioihin. Nyt kunnioitetaan sisäistä kunnianhimoa ja kykyä sietää epämukavuutta tilanteissa, joissa ei vielä parhaimmillaan.”

Karjula sanoo, että hyviä työpaikkahaastattelukysymyksiä eivät välttämättä ole ne, joissa kysytään, mitä ja milloin olet tehnyt.

”Parempi on kysyä, mitä olet saanut aikaiseksi, miksi olet toiminut niin tai näin, miksi olet onnistunut, mikä sinun kehittämäsi idea on vienyt asioita eteenpäin ja miksi. Ja millaiset ovat olleet sinun epäonnistumisesi ja mistä ne ovat johtuneet ja mitä olisit voinut tehdä toisin.”

Työpaikkahaastatteluissa Karjula ei ole itse koskaan pystynyt vastaamaan kysymykseen, mitä hän tekee viiden vuoden kuluttua.

”Paitsi, että haluan olla esimiestehtävissä. Minua on vienyt aina kulloinenkin työ, kunnes sattuma, muutos tai tarjoutunut mahdollisuus on pysäyttänyt ja herättänyt kiinnostuksen uuteen.”

Karjula sanookin itse olevansa parhaimmillaan johtaessaan muutosta, ja sitä hän on lopulta kaikissa työpaikoissaan tehnyt.

”En ole ollut kovin hyvä stabiilin toiminnan ylläpitämisessä. En esimerkiksi olisi kovin hyvä taloushallinnossa, koska se on niin säädeltyä. Mutta ihmiset ovatkin erilaisia.”

Iris Karjula

 Syntynyt 24. syyskuuta 1954 Helsingissä.

 Valmistunut Hankenista diplomiekonomiksi 1978 ja kauppatieteiden maisteriksi 1996

 Tehnyt pomohommia Postipankissa, Mercuri Urvalilla, McDonaldsissa, Almassa, Finprolla ja Fazerilla.

 Nyhtökaurayhtiön alkurahoittajia.

 Nykyään auttaa muita johtajia menestymään.

 Harrastaa liikuntaa, taidetta ja monipuolisesti musiikkia klassisesta Mikael Gabrieliin, The Rolling Stonesista Nina Simoneen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtaminen
 • Työelämä
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  4. 4

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  5. 5

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne

  6. 6

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  9. 9

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää