Talous    |   Kolumni

Perustulo on hieno idea – jonka aika ei ole koittanut

Perustulolla rahoitettu joutilaisuus ei ole kenenkään etu

Filosofi ja agitaattori sekä vallankumouksellinen Thomas Paine ehdotti kaksi vuosisataa sitten kaikille kansalaisille ehdoitta ja vastikkeetta maksettavaa perustuloa tai kansalaispalkkaa. Ajatuksella on sen jälkeen ollut ja on nytkin kannatusta politiikan eri laidoilla. Suomessa on tunnetusti alkamassa perustulokokeilu.

Puhtaimmillaan ydinajatus on, että samaa perustuloa maksettaisiin jokaiselle kansalaiselle ilman tarveharkintaa. Se voisi olla verollista tai verotonta, ja perustulon ylittävät tulot olisivat luonnollisesti veronalaisia.

Ideaalimallissa perustulo korvaisi kaiken muun sosiaaliturvan kuten työttömyysturvan ja lakisääteiset eläkkeet sekä asumis- ja toimeentulotuen. Uudistus alentaisi efektiivistä rajaveroa roimasti ja poistaisi kertaheitolla ”kannustinloukut”. Resursseja kuluttava ja tukiriippuvaisia nöyryyttävä byrokratia voitaisiin lopettaa.

Oikeiston mieleen on, että työn vastaanottaminen olisi näissä oloissa aina taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi köyhät voitaisiin hyvällä omatunnolla jättää oman onnensa varaan – onhan heillä perustulonsa.

Vasemmiston toive on, että perustulo turvaisi kaikkien toimeentulon. Kenenkään ei tarvitsisi suostua tekemään ”paskaduuneja”. Ihmiset olisivat aidosti autonomisia, eivät markkinoiden armoilla.

Teknologinen kehitys on lisännyt kiinnostusta perustuloon. Automaatio ja robotisaatio aiheuttavat keskipalkkaisia työpaikkoja tuhoavaa ”polarisaatiota”. Joillekin perustulo on ratkaisu teknologian aiheuttamaan työttömyyteen.

Laaja kannatus herättää epäilyjä: olisiko kaikki tämä liian hyvä ollakseen totta?

Näin juuri on, perustulo on yhteiskuntapoliittista romantiikkaa, illusorinen ratkaisu.

Toimeentulo voidaan turvata ja muu sosiaaliturva purkaa jos perustulon taso on varsin korkea. Silloin ratkaisusta kuitenkin tulee hyvin kallis.

Esimerkiksi muualla kuin pääkaupunkiseudulla asuville maksetaan tällöin asumiskustannusten kannalta tarpeettoman runsasta perustuloa. Runsas perustulo ei ole uskottavasti rahoitettavissa.

Niukka perustulo tarkoittaisi vuorostaan, että syyperusteista sosiaaliturvaa ei voi poistaa ajamatta erityisistä ongelmista kärsiviä ihmisiä kohtuuttomaan ahdinkoon.

Tällöin kannustinloukut ja byrokratian tarve säilyisivät. Järjestelmä olisi pahimmillaan entistäkin sekavampi.

Suomi tarvitsee digitalisaatiosta ja automaatiosta huolimatta työn tekijöitä. Kuten professori Roope Uusitalo on todennut , työn tekemiseen on syytä kannustaa sekä rahalla että valvontaa vaativilla velvoitteilla.

Perustulolla rahoitettu joutilaisuus ei ole kenenkään etu.

Toki perustulosta voi esittää monenlaisia ja vähemmän kalliita variaatioita. Se voidaan eriyttää iän tai asumisalueen tai muiden kriteerien perusteella mutta silti maksaa ilman tulotestiä tai tarveharkintaa.

Hybridimallissa esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyysturva voisi jäädä ennalleen. Ja tokkopa kukaan kuvittelee, että lakisääteisistä eläkkeistä voitaisiin luopua?

Tulonjakotutkija Anthony Atkinson ehdottaa (teoksessaan Inequality) ”osallistumistuloa”, jonka saamisen ehtona olisi halukkuus tehdä työtä tai jonkinlaista yhteiskuntapalvelua. Tätä monet perustulokannattajat vieroksuvat juuri sen ehdollisuuden takia.

Atkinson huomauttaa myös, että lapsilisä on nykyjärjestelmässä ainoa perustulon luonteinen tulonsiirto (maksetaan ehdoitta). Hän ehdottaa lapsilisän kasvattamista ja verolle panoa, mikä parantaisi köyhien lapsiperheiden asemaa.

Monenlaisia hybridimalleja voi hahmottaa, mutta niistä tulisi herkästi vaikeasti sovellettavia ja jopa nykyjärjestelmää mutkikkaampia. Toisaalta monet toimet, vaikkapa asumistuen uudistaminen, ovat harkinnanarvoisia perustulosta riippumatta.

Yhteisymmärrystä on kaiketi siitä, että työnteon tulee olla kannattavaa. On useita keinoja pienituloisten verojen alentamiseksi. Tarvittaessa voidaan maksaa palkkatukea. Ajan tasalla oleva tulorekisteri vähentäisi byrokratialoukkua, jossa tukiriippuvainen joutuu yllättävien takaisinperintöjen kohteeksi.

Perustulon tavoitteita voidaan parhaiten edistää nykyjärjestelmää kehittämällä. Tämän tulkitsen olevan myös pragmaattisen perustulokannattajan Osmo Soininvaaran kanta. Alkavaa perustulokokeilua voi toki tutkimuksellisista syistä kannattaa vaikka pitäisi perustuloa epärealistisena.

Miksi muissa Pohjoismaissa ei käydä keskustelua perustulosta?

Siksi, että rationaalinen yhteiskuntapolitiikka hakee käytännön tuloksia pikemmin kuin uljaan retoriikan glooriaa.

Kirjoittaja on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston emeritusprofessori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  9. 9

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää