Talous

”Mies, läppäri ja koira”-yrittäjät riittävät jo – nyt Suomesta halutaan taas elektroniikan valmistajamaa

Microsoft perustaa start up-yrittäjille rahaston ja laittaa pesämunaksi 13 miljoonaa euroa. Hanke voi alkaa palauttaa Suomen jälleen elektroniikkalaitteiden tekijäksi.

Microsoft ryhtyy älylaitteita kehittävien pikkuyrittäjien mesenaatiksi Suomessa.

Microsoft perustaa start up -rahaston, jonka pesämunaksi se sijoittaa 14 miljoona dollaria (13 miljoonaa euroa). Rahalla Microsoft haluaa antaa vauhtia uusille yrittäjille, jotka haluavat kehittää internetiä hyödyntäviä esineitä.

”Esimerkiksi älylaitteita, jotka kertovat soutajalle tehokkaimman soutuliikkeen. Tai mittareita, jotka tunnistavat, milloin hissi tarvitsee huoltoa. Tai potilastietojärjestelmien sensoreita hälyttämään terveydentilan muutoksista”, luettelee Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo, 40.

Horo muistuttaa, että esineiden internet (internet of things) on yksi nopeimmin kehittyvistä teknologia-alueista koko maailmassa.

”Meillä on Suomessa valtavasti alan osaamista, mutta tarvitsemme enemmän yhdessä tekemistä.”

Microsoft rakentaa pesämunarahaston säätiömuotoon. Sen on määrä aloittaa heti ensi vuoden alkupuolella.

Microsoft osallistuu säätiön toimintaan vain hallituksen jäsenenä. Muutoin säätiö toimii itsenäisesti, palkkaa oman toimitusjohtajansa ja henkilöstön laboratorioon auttamaan yrittäjiä.

Idea on, että säätiön suojiin päässyt yrittäjä saa alkurahoituksen, jolla yritys voi edetä prototyppivaiheeseen ja myös sen yli.

Microsoft tarjoaa yrittäjien käyttöön myös Keilaniemen tiloistaan laboratorion ja laitteet, esimerkiksi 3D-tulostimet.

”Suuri haaste start up -yrittäjillä on valmistaa ideastaan juuri se ensimmäinen prototyyppi. Rahoitusta on vaikea saada, koska liiketoimintaa ei ole tukena”, Horo sanoo.

Microsoft neuvottelee nyt parin kolmen muunkin suuryrityksen kanssa halukkuudesta lähteä mukaan säätiöön ja sen rahoittajiksi.

”Uskon, että puolen vuoden sisällä pystymme kertomaan enemmän. Tavoite on, että nämäkin sijoittaisivat säätiöön merkittävän summan rahaa.”

Microsoft ei tavoittele ainakaan alkuun säätiön rahoittamien start up -yhtiöiden osakkuutta. Se ei liioin vaadi yrityksiä käyttämään Microsoftin teknologia-, ohjelmisto- tai pilvipalveluita.

”Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia mennä yrityksiin osakkaaksi. Yritykset voivat tukeutua meihin, jos haluavat, mutta voivat valita kumppanikseen jonkun muunkin.”

Valtion innovaatiorahoittaja Tekes on lähdössä hankkeeseen myös mukaan. Sen on määrä ottaa koppia yrityksistä, joissa aistitaan menestyksen eväät laitevalmistuksessa.

”Suhtaudumme hankkeeseen erittäin myönteisesti. Meillä on kyllä pilvin pimein ”mies, läppäri ja koira”- tyyppisiä softa-yrittäjiä. Haluaisimme nähdä myös skaalautuvia rautafirmoja, jotka tekisivät laitteita maailman mittakaavassa”, sanoo johtaja Pekka Sivonen Tekesistä.

Sivosen mukaan edellytykset laitevalmistuksen renessanssiin ovat ainakin hyvät.

”Kännykkä-Nokian alasajon jäljiltä meillä on valtavasti ihmisiä, jotka tekivät lähes koko elämänsä fyysisiä laitteita. Meillä on tyhjiä mallisarjatehtaita Oulussa, Tampereella ja Salossa. Toivon, että nyt syntyisi toimintaa, joka johtaisi uusimuotoisten elektroniikkalaitteiden tuotantoon. ”

”Ja niin, ettei herkässä kehitysvaiheessa olevien laitteiden piirustuksia tarvitsisi ihan ensi vaiheessa lähettää Kiinaan kopioitaviksi”, Sivonen lisää.

”Iso kuva on, että älylaitteita on nyt kymmenen miljardia ja määrä viisinkertaistuu ensi vuosikymmenellä. Seuraavien viiden vuoden aikana yksin sensoreita tulee triljoona lisää eli tuhat miljardia.”

Idea rahastolle syntyi Suomen Microsoftissa. Syy säätiömuodon valintaan oli lakitekninen. Näin sitä ei tarvitse raportoida Microsoftin taseessa.

”Voimme sijoittaa alkupääoman kertainvestointina. Operatiivisesti säätiö pyörii itsenäisesti ja omin voimin.”

Horo muistuttaa, että Nokian peruina Suomessa on poikkeuksellisen paljon digitaalista osaamista: älylaitteissa, sensoreissa ja ohjelmistojen koodaamisessa. Näiden tekijät ovat Microsoftillekin tuttua joukkoa, sillä viime keväänä Microsoft päätti lopettaa koko matkapuhelintoimintansa Suomessa.

”Haluamme luoda osaltamme ekosysteemiä ja tekemisen meininkiä esineiden internetin kehittämiseksi. Haluamme tuoda osaajat yhteen ja synnyttää hienoja menestystarinoita pienyrittäjistä sekä start upeista ihan maailman mittakaavassa.”

Microsoft Oy:llä on Suomessa nyt noin 200 työntekijän myyntiorganisaatio.

Microsoftilla toimii Suomessa myös datakeskus, jonka sijainnista tai koosta Horo ei halua kertoa mitään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  9. 9

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää