Talous

Jo kahdeksan vuoden kurimus: Suomen viennissä käynnissä synkin jakso ikinä

Suomen tavaravienti on supistunut viimeksi neljä vuotta peräkkäin 1880-luvulla, kun maailmantalouden pitkä lamakausi vei suomalaiselta puulta ja voilta markkinoita. Metsätuotteet olivat tärkein vientituote silloin niin kuin tänäkin vuonna.

Tulevaisuus näytti niin valoisalta. Suomi oli jättänyt taakseen 1860-luvun lopun hirvittävät katovuodet ja nälänhädän. Väestö kasvoi, teollisuus otti ensiaskeleitaan, maailmankauppa avautui ja kukoisti Euroopan ja Yhdysvaltain sotien päätyttyä.

Suomen kauppavaihto paisui vuodesta 1870 muutamassa vuodessa kaksinkertaiseksi. Puutavara ja voi tekivät kauppansa Englantiin, Saksaan ja Venäjälle.

Paperiteollisuutta alkoi rakentua jokien suistoihin vesivoiman äärelle. Sahatavaran ja puuhiokkeen rinnalle vientituotteeksi tuli selluloosa.

Mutta sitten kävi niin kuin monta kertaa myöhemminkin. Suomen vientimarkkinoille iski 1870-luvun puolivälissä taantuma. Epävakautta ja heikkoa kasvua kesti kaksi vuosikymmentä.

Tullin tilastot ulottuvat vuoteen 1881. Vuodesta 1883 vuoteen 1887 Suomen vienti supistui neljä vuotta peräjälkeen. Pahin romahdus oli kuitenkin koettu jo 1878, jolloin viennin arvo laski yli 15 prosenttia edellisestä vuodesta.

Suomi on aina hengittänyt viennin tahdissa. Tavaraviennin huimaava nousukäyrä toisen maailmansodan jälkeen, ja edelleen kiihtyvä kasvu vuodesta 1993 ovat kuin Suomen talouden kuva. Euroopan köyhimpiin maihin kuuluvasta Suomesta tuli viennin myötä alle sadassa vuodessa yksi maailman vauraimmista valtioista.

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Suomen vientiriippuvuus ei ole mitenkään poikkeavaa.

”Suomi on avoin, pieni talous niin kuin muutkin Itämeren ympärysvaltiot. Pienille maille vienti on tärkeä”, hän sanoo.

Jo kahdeksan vuoden ajan Suomen viennin kehitys on kuitenkin ollut poikkeuksellisen synkkää. Vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen tavaraviennin arvo romahti yli 30 prosenttia yhdessä vuodessa. Seuraavana vuonna se toipui, mutta ei ole vieläkään lähelläkään romahdusta edeltävää huippukautta.

Neljä viime vuotta viennin arvo on laskenut joka vuosi suhteessa edelliseen vuoteen, jos inflaatio otetaan huomioon. Tästä vuodesta tulee viides laskuvuosi. Näin pitkä huono jakso on ollut viimeksi 1880-luvun alussa.


Tullin ylitarkastaja Christina Telasuon mukaan syitä on useita: Nokian puhelinten valmistus Suomessa loppui, investointitavaroiden eli koneiden ja laitteiden kysyntä on ollut heikkoa, samoin Venäjän talouskehitys, öljytuotteiden hinnat romahtivat.

Suomen talouselämään on siis iskenyt monta samanaikaista šokkia. Niiden seurauksena metsäteollisuus on ollut tänä vuonna jälleen Suomen tärkein vientiala ihan niin kuin yli 100 vuotta sitten.

Suomen viennin ominaispiirre on, että yksittäiset isot toimitukset tai yhden tuotantolaitoksen tilanne heiluttavat lukuja. Öljynjalostamon seisokki pienentää vientiä, laivatoimitus kasvattaa.

Uudenkaupungin autotehtaan valmistautuminen Mersun katumaasturin valmistuksen aloittamiseen näkyy yli 40 prosentin pudotuksena henkilöautojen viennissä tämän vuoden tammi–elokuussa. Ensi vuonna luvut taas piristyvät, kun uuden mallin valmistus alkaa.

”Mutta selvää on, että kokonaiskuva viime vuosilta on aika synkkä”, Telasuo sanoo.

 

Suomen talous on aina hengittänyt viennin tahdissa.

Tavaraviennin luvut eivät kerro kaikkea viennistä. Palveluiden vienti on vähitellen noussut rinnalle merkittäväksi tekijäksi. Viime vuonna tavaraa vietiin 54 miljardilla eurolla ja palveluita 23 miljardilla.

”Vaikka palveluviennin osuus vähitellen kasvaa, tavaravienti säilyy isona, ja sen osuus voi kasvaakin tulevina vuosina”, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Penna Urrila sanoo.

Monet vientituotteet ovat sellaisia, että niiden raaka-aineista tai osista suuri osa on tuotua. Öljytuotteista Suomi hyötyy sen lisäarvon, joka syntyy kun Venäjältä tuodusta raakaöljystä jalostetaan bensiiniä.

Uudenkaupungin autotehtaalla koottavien Mersujenkin osat tuodaan maailmalta. Samoin oli aikanaan Nokian kännyköiden laita.


Metsäteollisuudessa puolestaan valtaosa raaka-aineista ja muista panoksista tulee kotimaasta, joten melkein koko viennin arvon voi laskea Suomen hyödyksi.

Urrilan mukaan tavaravienti ja Suomeen jäävä lisäarvo kulkevat kuitenkin yleensä käsikädessä.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Urrila näkee viennin näkymien osalta useita hyviä uutisia. Äänekosken sellutehtaan käynnistyminen ja isot risteilijätoimitukset tuovat kerralla isoja piikkejä vientilukuihin.

Hyvä niin sillä kurottavaa riittää. Nordean Kangasharjun mukaan Suomen pitäisi kasvattaa tavaravientiä 18 prosenttia, jotta päästäisiin takaisin vuoden 2008 lukuihin. Sen vaikutus työllisyyteen olisi huomattava.

”Vientisektori pitää laskujeni mukaan Suomessa yllä nyt 430 000:ta työpaikkaa”, Kangasharju sanoo.

Millä vienti sitten kasvaisi näin paljon? Parasta olisi tietysti, jos joku keksisi uuden tai uusia niin nerokkaita tuotteita, että ne valtaisivat markkinat vähän samaan tapaan kuin Nokian kännykät aikanaan. Mutta ekonomisti ei lähde näin epävarmoista oletuksista.

”Jos oletamme, että Suomen nykyisten vientituotteiden markkinat kasvavat 1,5 prosenttia vuodessa, tarvitsisimme nykyisen kilpailukykysopimuksen lisäksi vielä toisen toimenpidepaketin, joka parantaisi vientiteollisuuden hintakilpailukykyä toiset neljä prosenttia”, Kangasharju sanoo.

Fakta

Kauppataseen alijäämä jo 1,9 miljardia euroa


 Syyskuu ei tuonut piristystä vientilukuihin.

 Tavaraviennin määrä laski mutta viennin arvo pysyi viime vuoden tasolla.

 Tammi–syyskuussa Suomesta on viety viisi prosenttia vähemmän tavaraa kuin viime vuonna samana aikana.

 Kauppatase oli alkuvuonna jo 1,9 miljardia euroa alijäämäinen eli Suomi toi tavaraa selvästi enemmän kuin vei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vienti
 • Kansantalous
 • Taloushistoria
 • Metsäteollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  5. 5

   Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta

  6. 6

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  7. 7

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää