Talous

Lamaveteraani Pekka Nuuttila: Kyllä Suomi vielä kasvaa

Vahvat pankit ovat tärkeä osa Suomen kilpailukykyä, muistuttaa 60 vuotta täyttävä Pekka Nuuttila.

Etteikö mikään Suomessa muka kasvaa?

”Suomalaisten finanssivarallisuus on kasvanut 2000-luvun alusta 110 prosenttia, yli 65-vuotiaiden osuus on kasvanut 44 prosenttia. Yrittäjyys on lisääntynyt ja Suomi on kansainvälistynyt. Pankkien pitää miettiä, miten näitä kasvavia asioita voidaan hyödyntää”, Nordean yrityspankin johtaja Pekka Nuuttila sanoo.

Tämähän on kovin raikasta optimismia yritysjohtajan suusta. Niistä on viime vuosina totuttu kuulemaan lähinnä jeremiadeja Suomen ankeasta tulevaisuudesta. Nuuttila, joka on ollut Nordeassa ja sen edeltäjissä 35 vuotta töissä näkee paljon positiivista.

”Työssäni näen paljon alkavien yritysten menestystarinoita. Tosin monet niistä myydään ehkä ulkomaille turhan aikaisin”, Nuuttila sanoo.

Hän uskoo, että jossain vaiheessa kilpailukyvyn parantamiseksi tehdyt toimet ylipäätään purevat, ja talous lähtee kunnon kasvuun.

”Kannattaa muistaa, että vahvat pankit ovat tärkeä osa sitä kilpailukykyä.”

Nuuttila on pankkilaisten polvea, joka kutsuu itseään lamaveteraaneiksi. He elivät läpi Suomen 1990-luvun alun laman ja yhden maailman pahimmista kansallisista pankkikriiseistä.

Kriisi uursi syvälle pankinjohtajiin ymmärryksen riskienhallinnan ja asiakkaiden tuntemuksen merkityksestä. Oppi tuli ojan kautta.

”Tulin Kuopion konttoriin vuodenvaihteessa 1988–89. Silloin meni aika lujaa, asuntokauppa kävi todella kuumana”, Nuuttila toteaa.

Luotonanto kasvoi holtittomasti ja samoin nousivat asuntojen hinnat. Monet muut mittarit, kuten kauppa- ja vaihtotaseen alijäämä olivat jo hälyttävästi punaisella. Kansantalous ajoi kiihtyvällä vauhdilla kohti seinää.

Kun romahdus vuonna 1991 tuli, Nuuttila oli juuri aloittanut KOP:n Pitäjänmäen konttorissa uutena johtajana. Asiat olivat huonosti. Konttori oli kasvanut hyvin voimakkaasti.

”Niiltä vuosilta tallessa on lähinnä asianajajien ja tilintarkastajien käyntikortteja. Siellä oppi ainakin sen, että jos joku kasvattaa luotonantoaan kovin nopeasti muihin verrattuna, siellä täytyy olla vähän huonompaakin tavaraa joukossa.”

Kriisin jälkeen Suomen isot liikepankit SYP ja KOP yhdistettiin Meritaksi, joka yhdistyi pian ruotsalaisen Nordbankenin kanssa. Myöhemmin mukaan tulivat pankit Norjasta ja Tanskasta ja syntyi pohjoismainen Nordea.

Se on Euroopan suurimpia pankkeja ja yksi kannattavimmista. Pitkästä heikon kasvun kaudesta huolimatta Nordean ja muidenkin Suomen pankin luottotappiot ovat pysyneet vähäisinä ja kannattavuus hyvänä.

Taustalla on laman opettama varovaisuus ja pankkitoiminnan ankara tehostaminen. Nuuttilakin joutui laman jälkeen Meritan Pohjois-Karjalan aluejohtajana irtisanomaan puolet henkilöstöstä.

Nyt kaikki puhuvat pankkialalla digitalisaatiosta ja uudesta kilpailusta. Toimintatavat muuttuvat valtavaa vauhtia. Silti pankkitoiminnan perusta on ennallaan. Se on rahoituksen välittäminen niiltä, joilla on ylimääräistä, niille, joilla on investointitarpeita.

Pankin tehtävä on määritellä, mikä on lainanottajan riski eli kyky ja halu maksaa lainansa takaisin. Sen mukaan päätetään, annetaanko lainaa ja mikä on sen korko. Jos arvio menee pieleen, pankille koituu tappioita.

Ihan perinteiset luottotappiot ovat tälläkin hetkellä monien Euroopan pankkien suurin murhe.

Nuuttilan mukaan huolelliseen luottokulttuurin luomiseen ja juurruttamiseen on käytetty Nordeassa valtavasti aikaa ja energiaa.

”Se tarkoittaa, että noudatetaan niitä asioita, joita on päätetty noudattaa. Ollaan huolellisia ja tehdään kotiläksyt hyvin. Ettei tehdä typeriä virheitä kiireen takia tai siksi, ettei joku ole lukenut kaikkia papereita”, hän sanoo.

Nordeassa on alusta asti korostettu pohjoismaisuutta, ja maiden välistä kilpailua on pyritty häivyttämään. On kuitenkin merkillepantavaa, että suomalaisten osuus pankin ylimmässä johdossa on viime vuosina paisunut. Konsernijohtaja Casper von Koskullin lisäksi kymmenen hengen johtoryhmässä on kolme suomalaista.

Nuuttilan mukaan myös nordealaisten opintomatkat suuntautuvat usein Suomeen. Muualta tullaan katsomaan, miten Suomessa päästään niin hyviin lukuihin, vaikka talous on ollut Pohjoismaiden heikoin viime vuodet.

”Me olemme niin pragmaattisia. Kyllä se niin on, että jos jotain on yhdessä sovittu tehtäväksi, niin täällä se tulee ensimmäisenä tehdyksi.”

Nuuttila on pysynyt Suomessa. Tehtävät ovat vaihdelleet organisaatiouudistusten myötä koko Suomen liiketoiminnan johdosta aluepankin johtamiseen. Nyt hän on vetänyt pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavaa yrityspankkia neljä vuotta.

Vielä kymmenen vuotta sitten oli tavallista, että pankkipomot suuntasivat kuusikymppisenä eläkkeelle. Ilmapiiri on muuttunut nopeasti, eikä Nuuttilallakaan ole vielä mitään hinkua pois työelämästä.

”Ei ole toistaiseksi mitään sellaisia suunnitelmia. Tämä on upea motivoiva työ.”

Kolme nopeaa

Elämän tärkeät asiat


1 ”Nelivuotiaat lapsenlapset ovat elämässä aivan uusi ulottuvuus. Sitä alkaa miettiä maailmaa myös siitä näkökulmasta, miltä maailma näyttää, kun he ovat kuusikymppisiä.”


2 ”Oma ja vaimon hyvinvointi ja siihen panostaminen on tärkeätä. Tykkäämme olla luonnossa, ja viettää aika rauhallista ja vaatimatonta laatuaikaa. Kesällä olemme mökillä tai talvella Lapissa hiihtämässä. Vanhaa lintuharrastustakin olen ajatellut elvyttää.”


3 ”Luen paljon lehtiä ja kirjoja. Aika paljon myös yritysten historiikkeja, varsinkin sellaisia, joiden vaiheissa on itse ollut mukana. Oma kokemukseni on, että liian nopea kasvu ja ahneus ovat yleensä ne juurisyyt, miksi asiat menevät pieleen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • lama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  7. 7

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää