Talous    |   Tyhmät kysymykset

Huijaako Finnair asiakkaita, kun se myy portugalilaisen yhtiön lentoja omina lentoinaan?

Finnairin New Yorkin -lennot lentää portugalilainen Hifly. Finnairin asiakaskokemuksesta vastaava johtaja Piia Karhu vastaa, voisiko Finnair vastaavasti myydä Marimekon vaatteita paketeissa, joiden sisällä olisikin H&M-tamineita.

Paljon Helsingin ja New Yorkin väliä matkustava HS:n lukija kertoo, että hänen Finnairin lentonsa vaihdettiin äskettäin viidettä kertaa portugalilaisen Hifly-lentoyhtiön koneeksi.

Finnairin ilmoituksen mukaan marraskuun ja joulukuun New Yorkin -lennot tehdään Hiflyn koneilla ja tilanne jatkuu samanlaisena tammikuun 8. päivään asti.

Aiemmin Finnair on tehnyt reitillä samaa Polish Airlinesin (LOT) koneilla. Miamiin Finnair lentää ainakin tammikuussa espanjalaisen Iberian koneella. Finnair operoi myös osaa lennoistaan kymmeneen Euroopan kohteeseen huhtikuun 2017 loppuun asti saksalaisen Air Berlinin kahdella koneella ja sen lentäjillä.

Finnairin asiakaskokemuksesta vastaava johtaja Piia Karhu, millainen Finnair-asiakaskokemus Hifly-lento New Yorkiin mielestänne on?

”Joo, meillä on tosiaan valitettavasti jouduttu turvautumaan Hifly-yhtiöön reilun kahden kuukauden ajaksi. Meillä on käynnissä [Airbus] 350 -koulutus, ja sen vuoksi on syntynyt reikä. Se pakotti harkitsemaan, miten tilanne paikataan. Päädyimme mieluummin vuokralentoyhtiöön sen sijaan että lennot olisi peruttu.”

Finnair on kertonut asiasta valittaville matkustajille, että syynä on konekapasiteettiongelma. Miten Finnair voi myydä ikään kuin Finnair-laatua, kun mikään asia ei ole Finnairilta: ei kone, ei henkilöstö eikä turvallisuus?

”Se on totta, että tässä tapauksessa asiakaslupaus ei täysin toteudu nimenomaan kokonaisuuden näkökulmasta. Jokaisella lennolla on kaksi Finnairin matkustamopalveluhenkilökunnan edustajaa varmistamassa, että asiakaslupaus toteutuu mahdollisimman hyvin. Se mahdollistaa myös suomenkielisen palvelun näillä lennoilla. Lennoilla on myös Finnairin ateriat.”

Huijaako Finnair asiakkaan ostamaan Finnair-laatuisen lennon – loppujen lopuksi minkä tahansa lentoyhtiön koneeseen?

”Olemme kertoneet etukäteen, mikä on operoiva yhtiö. Asiakas voi perua lennon ja saada rahat takaisin tai vaihtaa lennon päivämäärää.”

Mitä sanoisitte, jos vaikka Marimekko tai vastaava brändivaatevalmistaja lähettäisi nettiasiakkailleen yllättäen Hennes & Mauritzin vaatteita ja selittäisi valittajille, että nyt ei ollut omaa kudontakapasiteettia enempää?

”En halua kommentoida muiden yritysten asioita. Meillä on hyviä kokemuksia Hiflyn kanssa, ja sen kanssa on tehty tarkka tavarantarkastus ennen kuin se on valittu operoijaksi tälle aikaperiodille.”

Voisiko Finnair myydä lentokoneessa Marimekon vaatteita paketissa, joiden sisällä olisikin H&M-tamineita?

”Ei tultaisi Finnairilla sellaista tekemään.”

Onko lentoyhtiö lentojen myyjänä jotenkin eri asemassa? Miten?

”Tällainen vuokralentoyhtiön käyttö kapasiteetin korvaajana on tyypillistä tällä toimialalla. Olemme miettineet, että asiakkaalle on vielä suurempi pettymys, jos lento perutaan eikä hän pääse perille.”

Minkä lentoyhtiön koneeseen te ette Finnairin lentoa myisi?

”Kyllä sellaisia lentoyhtiöitä on olemassa. Haluamme varmistaa laatu-, turvallisuus- ja asiakaskokemuksen. Tällaisiin kumppanuuksiin mennään tiukan sabluunatarkastuksen kautta.

Koska niitä Finnairin A350-koneita nähdään New Yorkin -lennoilla?

”Siitä ei ole vielä päätöksiä. Jos niillä ei lennetä, niin sitten lennetään [Finnairin Airbus] 330:llä tammikuun 9. päivästä alkaen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoyhtiöt
 • Kuluttajansuoja
 • Asiakaspalvelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Hiihtotähti Therese Johaug menettää olympialaiset – CAS antoi 18 kuukauden tuomion

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää