Talous    |   HS-analyysi

Italialaispankista tuli EU:n pankkiunionin testi – joutuvatko veronmaksajat jälleen pankkien pelastajiksi?

Italian ongelmapankista Monte dei Paschi di Sienasta on tulossa koko EU:n uuden pankkiunionin testi. Veronmaksajien ei pitänyt enää milloinkaan joutua pankkikriisien maksajiksi, mutta toisin näyttää käyvän.

Näin ei pitänyt enää käydä. Finanssikriisin jälkeen päättäjät lupasivat, että Eurooppaan luotaisiin niin tiukka pankkivalvonta, vakavaraisuuskuri ja kriisinratkaisujärjestelmä, että veronmaksajat eivät enää milloinkaan joutuisi pelastamaan pankkeja vaikeuksista.

Sijoittajat ja pankkiirit vastaisivat itse riskeistään ja tappioistaan.

Veronmaksajat olivat saaneet tarpeekseen siitä, että heikosti pääomitetut pankit saattoivat ottaa riskejä, jotka kaatoivat kansantalouksia. Espanjassa, Portugalissa, Irlannissa ja Kreikassa valtiot joutuivat turvautumaan muun Euroopan tukeen selvitäkseen pankkikriiseistään.

Pankinjohtajat saivat pitää palkkansa, bonuksensa ja erorahansa. Kansa maksoi tappiot.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Euroalueen pankkivalvonta aloitti toimintansa EKP:n suojissa kaksi vuotta sitten. Vuosi sitten käynnistyi euroalueen pankkien kriisinratkaisumekanismi. Nämä toimijat muodostavat yhdessä EU:n pankkiunionin. Sen piti suojata veronmaksajia.

Kuitenkin Italian hallituksen kerrotaan jälleen valmistautuvan pelastamaan Monte dei Paschi di Siena -pankin (MPS) julkisilla varoilla. Miten se on mahdollista, vaikka sijoittajien piti kantaa vastuu?

Italian pankkien ongelmat ovat pitkään jatkuneen leväperäisen luotonannon ja heikon talouskasvun seurausta. Pankkien lainoista yli 16 prosenttia on järjestämättömiä, eli niiden maksut ovat myöhässä vähintään kolme kuukautta. Suomessa vastaava luku on alle 1,5 prosenttia.Vakavimmissa ongelmissa on vuonna 1472 perustettu MPS, joka on ollut vaikeuksissa vuosia. Sen luotoista peräti 35,5 prosenttia on järjestämättömiä. Pankista on hävinnyt tänä vuonna noin kymmenesosa eli 14 miljardia euroa talletuksia.

MPS on viime vuosina kattanut tappioitaan useilla osakeanneilla ja valtion tuella. Mutta sijoittajienkin luottamus horjuu ja pankin viimeinen oljenkorsi, pankkivalvojan vaatima pelastussuunnitelma näyttäisi epäonnistuvan.

Lokakuussa julkistettuun suunnitelmaan kuului 28 miljardin euron roskalainasalkun myyminen pois pankista. Pankin pitäisi kirjata kaupasta niin iso tappio, että sen korvaaminen vaatii vähintään viiden miljardin euron pääomaruisketta pankkiin. Sen löytäminen yksityisiltä sijoittajilta on osoittautunut vaikeaksi.

Mitä tapahtuu, jos yksityinen pääomittaminen epäonnistuu?

Viranomaiset Suomessa ja monessa muussakin maassa seuraavat tilannetta erittäin tarkasti. Monte dei Paschista on tulossa Euroopan pankkiunionin ensimmäinen testi. Noudatetaanko sen käsittelyssä huolella laadittuja sääntöjä vai tingitäänkö ehdoista poliittisen paineen alla?

Alku näyttää huolestuttavalta. Valtion tuesta ei sääntöjen mukaan olisi pitänyt puhua tässä vaiheessa mitään.

”Pääsääntö on, että jos yksityisellä ratkaisulla ei pystytä täyttämään pääomavajetta, tehdään arvio tarpeesta asettaa pankki resoluutioon”, sanoo Suomen pankkien kriisinratkaisuviranomaisen, Rahoitusvakausviraston ylijohtaja Tuija Taos.

Resoluutio tarkoittaa sitä, että EU:n kriisinratkaisuviranomainen ottaa pankin haltuun ja tekee mitä parhaaksi katsoo pankin yhteiskunnan kannalta tärkeiden osien ja tallettajian suojaamiseksi.

Pankin omistajat ja velkojat maksavat ensisijaisesti tappiot eli osakepääoma mitätöidään, samoin huonossa etuoikeusasemassa olevat niin sanotut juniorivelat ja tarvittava määrä seniorivelkojakin leikataan.

Näin asioiden siis kuuluisi edetä, mutta Italiassa tästä vaihtoehdosta ei ole puhuttu juuri mitään. Sen sijaan apua ollaan hakemassa ensimmäiseksi valtiolta.

”Kriisinratkaisulainsäädäntö pitää sisällään julkisilla varoilla tehtävän niin sanotun ennakollisen pääomittamisen säännöt. Mutta sen pitäisi olla poikkeus eikä ensisijainen menettelytapa”, Taos sanoo.

Säännöt ovat tiukat. Valtiontuella saa kattaa vain stressitestin osoittamaan pääomavajetta, ei muita tappioita. Pankin pitää olla vakavarainen ja tuen markkinaehtoista. Tukeen pitää myös liittyä sijoittajavastuu eli pankin osakepääoman ja juniorivelkojen leikkaus.

Täyttääkö MPS nämä kriteerit? Siitä päättää viime kädessä Euroopan keskuspankki ja EU:n komissio.

”Tässä on monta ehtoa, joiden venyttämistä en toivo, jottei tule huonoa ennakkotapausta.”

Italialle valtiontukeen liittyvä sijoittavastuu eli bail-in on hankala. Kun ammattisijoittajat jo vuosia sitten alkoivat karttaa Monte dei Paschia, pankki paransi vakavaraisuuttaan myymällä asiakkaille pankin pääomalainoja houkuttelevalla korolla.

Noin 40 000 asiakasta on sijoittanut Monte dei Paschin juniorivelkoihin yhteensä noin kaksi miljardia euroa. Menettelyyn kannustivat Italiassa myös viranomaiset.

Teroitettiinko asiakkaille myyntivaiheessa, että pankin vakavaraisuuden ollessa uhattuna heidän sijoituksensa nollattaisiin ensimmäisenä? Tuskin. Nyt hallitus pelkää, että sijoitusten menettämisestä seuraisi levottomuuksia.

Taoksen mukaan säännöt eivät estä Italian valtiota korvaamasta piensijoittajien menetyksiä jälkikäteen. Tätäkin on Italiassa lehtitietojen mukaan jo valmisteltu.

Monte dei Paschi on pahin, mutta kehumista ei ole muidenkaan italialaispankkien tilanteessa. Jättipankki Unicredit julkisti tiistaina kriisisuunnitelmansa. Siihen kuuluu muun muassa 13 miljardin euron osakeanti.

Anti on pankin kolmas vuoden 2008 jälkeen. Unicredit on kuitenkin tehnyt voittoa ja sillä on vielä mahdollisuus parantaa kannattavuutta isolla saneerauksella, joten tilanne ei ole yhtä synkkä kuin sienalaispankilla.

Kaiken kaikkiaan edessä on mielenkiintoinen näytös, jossa pankkiunionin kestävyys punnitaan. Italialainen La Stampa -lehti ehti viikko sitten jo kertoa, että Italian valtio olisi pyytämässä Suomen ja muiden euromaiden rahoittamalta Euroopan vakausmekanismilta eli EVM:ltä 15 miljardia euroa pankkien pääomittamiseen.

Tieto kiistettiin, mutta ajatus ongelmien vyöryttämisestä muiden maiden niskoille on varmasti vähintään käynyt italialaisten mielessä. Periaatteessa EVM:n varoja on mahdollista käyttää pankkien pelastamiseen, jos niiden kaatuminen uhkaisi koko eurojärjestelmän vakautta ja jos Italia ei itse suoriutuisi pankkien tukemisesta.

Avun ehdot olisivat ankarat, eli Italia joutuisi Euroopan komission laatiman rakenneuudistusohjelman holhoukseen.

Tätä italialaiset tuskin haluavat.

Eikä Italian pankinjohtajien virheiden ja kyseenalaisten käytäntöjen maksattaminen muiden euromaiden kansalaisilla ehkä muutenkaan saisi kovin laajaa kannatusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Pankkiunioni
 • Italia
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  5. 5

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  9. 9

   Saksan äärioikeisto päivitti rasismin tälle vuosikymmenelle – ”Nyt sanotaan asioita, joille ei ole ollut keskustelussa tilaa sitten natsi-Saksan”

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää