Talous

Öljyn kallistuminen yllyttää yhtiöitä ostoksille – BP nappasi osuuden Abu Dhabin öljykenttäoikeuksista 2,2 miljardilla dollarilla

Öljyjätti BP on aiemminkin hyödyntänyt alueen varantoja, mutta öljy-yhtiöiden 75 vuoden toimilupa alueella erääntyi toissa vuonna. Uusi lupa kestää vuoden 2054 loppuun saakka.

Brittiläinen öljy-yhtiö BP ostaa kymmeneksen osuuden Abu Dhabin suurimpien öljykenttien käyttöoikeuksista, yhtiö tiedotti lauantaina. Kaupan arvo on noin 2,2 miljardia dollaria eli 2,1 miljardia euroa.

Myyjänä kaupassa toimi Abu Dhabin kansallinen öljy-yhtiö Adnoc ja Abu Dhabin emiraatin hallitus. Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin kuuluva Abu Dhabi saa kaupan myötä noin kahden prosentin osuuden BP:n osakkeista.

Kaupan toteuduttua Abu Dhabista tuleekin yksi BP:n suurimmista omistajista. BP laskee kauppaa varten liikkeelle uusia osakkeita.

Abu Dhabin mailla sijaitsevia öljykenttiä operoi Adco-niminen yhtiö, jonka osuuksia kansallinen öljy-yhtiö Adnoc on viime vuosina yrittänyt kaupata ulkomaisille yhtiöille.

Adnocin tavoitteena on myydä yhteensä 40 prosenttia Adcon osakkeista ulkomaalaisille ja lihottaa näin Abu Dhabin emiraatin rahakirstua.

Ennen BP:tä osuuksia ovat ostaneet ranskalainen Total, japanilainen Inpex ja eteläkorealainen GS Energy. Kaupan myötä BP:stä tulee Totalin kanssa Abu Dhabin kenttien suurin ulkomainen omistaja.

Adnoc yrittää vielä löytää omistajan jäljellä olevalle 12 prosentin siivulle, joka on korvamerkitty ulkomaisille omistajille.

Ostajaehdokkaiden löytäminen Abu Dhabin kentille ja muille öljyesiintymille on todennäköisesti helpottunut viime viikkoina.

Raakaöljyn hinta on kallistunut merkittävästi sen jälkeen, kun öljyntuottajamaiden kartelli Opec pääsi marraskuun lopussa Saudi-Arabian johdolla sopuun öljyntuotannon supistamisesta.

Myöhemmin rajoituksista sopi myös joukko Opecin ulkopuolisia maita, tärkeimpänä Venäjä.

Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta on kallistunut noin 19 prosenttia sovun myötä yli 55 dollariin barrelilta. Barreli öljyä on 159 litraa.

Öljyn hinta on tosin yhä kaukana parin vuoden takaisista luvuista. Vielä kesällä 2014 Brent-viitelaadun hinta heilui noin 115 dollarissa barrelilta.

Tarkkaan ottaen yritykset eivät omista itse kenttiä, vaan toimiluvan öljynporaukseen alueella.

Lupa on voimassa vuoden 2054 loppuun saakka. Adcon lupa-alueella on arviolta 20–30 miljoonaa barrelia öljyä.

BP:n toimitusjohtaja Bob Dudley suitsuttaa tiedotteessa uuden sopimuksen aloittavan ”uuden vaiheen BP:n pitkäaikaisessa suhteessa Abu Dhabin ja etenkin Adnocin kanssa”.

”BP työskentelee läheisesti Adnocin kanssa näiden maailmanluokan raaka-aineiden potentiaalin hyödyntämiseen. Toivotamme Abu Dhabin tervetulleeksi BP:n tärkeäksi osakkaaksi.”

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun BP hankkii öljyvarantoja Arabiemiraateista.

BP:llä oli 9,5 prosentin osuus samaisen alueen öljynporausluvasta, mutta 75 vuotta kestänyt lupa erääntyi vuoden 2014 lopussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Öljy-yhtiöt
 • Öljyn hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää