Talous

Euroopan komissio: Suomi saa haudata hallintarekisterin – osakeomistuksia ei pakko salata edes ulkomaiden kautta

Osakeomistusten piilottaminen tai julkisena pitäminen on eduskunnan poliittinen päätös

Suomi voi haudata hallintarekisterin lopullisesti, jos eduskunta niin haluaa. Samalla Suomi voi kieltää hallintarekisterin käytön eli suomalaisten osakeomistusten salaamisen myös ulkomailla.

Euroopan komissio katsoo näin vastauksissaan, jotka se on antanut Suomelle.

Vastaukset sai eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps). Ne on kirjoittanut komission rahoitusvakauden, rahoituspalvelujen ja pääomamarkkinaunionin pääosasto.

Monet tahot ovat yrittäneet aiemmin turhaan saada komissiolta kannanottoa asiaan. Helsingin Sanomat julkaisee komission antaman ensimmäisen kannanoton sekä vastaukset lisäkysymyksiin. Hallintarekisterin käytön kieltäneen Norjan sekä Suomen valtiovarainministeriön kannat ovat puolestaan täällä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Englanninkielinen komission alkuperäinen vastaus on täällä ja vastaukset lisäkysymyksiin tässä tiedostossa.

Komission kanta on merkittävä, sillä hallintarekisterin käsittely eduskunnan talousvaliokunnassa on yhä kesken. Valiokunnan kokoomusjäsenet ovat ajaneet tulkintaa, jonka mukaan Suomen on pakko sallia kansalaistensa osakeomistusten hallintarekisteröinti ulkomailla, jos suomalaisyhtiö listautuu ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa.

Kokoomusedustajat ovat saaneet voimakasta tukea valtiovarainministeriöstä, joka on ajanut hallintarekisteriä vuosikausia.

”Suomen ei tarvitse eikä kannata muuttaa osakeyhtiölakia niin, että omistukset voitaisiin piilottaa hallintarekisteriin ulkomaille”, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen sanoo.

Hänen mukaansa komission vastaus on täysin linjassa hänen näkemyksensä kanssa: kun yhtiö laskee liikkeeseen osakkeita ulkomailla, soveltuu yhtiön osakkeisiin edelleen yhtiön kotivaltion osakeyhtiösääntely.

”Johdanto-osan kappaleessa (42) vahvistetaan, että asetus kohtelee suoran ja epäsuoran omistuksen malleja tasavertaisesti”, komission vastauksessa katsotaan. Komission mukaan siis suomalaisen pörssiyhtiön kohdalla sovelletaan kansallista lainsäädäntöä siitä, onko hallintarekisteröinti mahdollista vai ei.

On siis täysin suomalaisten poliittisen päätöksen varassa, halutaanko suomalaisille antaa oikeus piilottaa pörssiosakkeita ulkomaisen arvopaperikeskuksen kautta.

”En ole saanut kuluneen vuoden aikana selville, kokoomuksen ja keskustan motiivia ajaa omistuksien salaamisen mahdollisuutta. Ihmettelen tästä suuresti”, Turunen sanoo.

Hallintarekisteri nousi jälleen esille perjantaina, kun valiokunnan jäsenet Arto Pirttilahti (kesk) ja Harri Jaskari (kok) tulivat perjantaina julkisuuteen hallintarekisteriasiassa. He katsoivat Talouselämän haastattelussa, että EU:n komissio ei ole ottanut selvää kantaa asiaan.

Jaskari sanoo lehdessä, että "Sieltä [komissio] sanotaan ainoastaan, että tässä on asetus, tulkitkaa siitä".

Turunen ihmettelee, että Pirttilahti ja Jaskari ”antoivat vähintäänkin virheellistä tietoa asiasta”.

Pirttilahti ja Jaskari sanovat haastattelussa, että valtiovarainministeriö on valmistellut lähdeveron muuttamista. Se olisi ikään kuin porkkana, jolla perussuomalaiset saataisiin hallituksen esityksen taakse.

Jos pörssiyritys ei pysty kertomaan omistajiaan, siltä perittäisiin korotettua lähdeveroa osingoista.

Turusen mukaan ehdotus ei riitä perussuomalaisille.

”Se ei purisi millään tavalla myyntivoittoihin ja ehdotettu lähdevero olisi 30 prosenttia. Nykyisin pääomaverokin on suurempi eli 34 prosenttia yli 30 000 eron pääomatulosta”, Turunen ihmettelee.

Komission vastausten lisäksi Turunen on hankkinut Norjan tulkinnan EU:n arvopaperiasetuksesta. Norjan lain mukaan norjalaiset voivat omistaa pörssiosakkeita vain suoraan eli julkisesti. Hallintarekisteröinti on siis käytännössä kielletty norjalaisilta.

Norjalaisten vastauksen mukaan EU:n asetus ei estä sitä, että maa on kirjannut kiellon hallintarekisteröinnistä omaan osakeyhtiölakiinsa. Turusen mukaan myös Suomi voi tehdä näin.

Norjan vastauksen ohessa on Suomen valtiovarainministeriön kanta. Sen mukaan norjalaisten kanta ei vaikuta Suomen valtiovarainministeriön kantaan, jonka mukaan Suomi ei voi kieltää kansalaisiaan hallintarekisteröimästä ulkomailla.

Myös komission vastaus muistuttaa, että ainoastaan Euroopan Unionin tuomioistuin voi antaa sitovan tulkinnan eurooppaoikeudesta.

”Komissio ei voi puuttua Suomen lainsäädäntöprosessiin eikä antaa ennakkopäätöksiä. Komissio ei myöskään vaadi meitä hyväksymään omistuksien piilottamismahdollisuutta hallintarekisteriin suomalaisille, kun sijoitetaan suomalaisiin yrityksiin ulkomailla”, Turunen sanoo.

Turunen muistuttaa, että Suomen ei kannata sallia hallintarekisteröintiä lainmuutoksella senkään vuoksi, että Suomen neuvottelema poikkeussopimus suoran omistuksen säilyttämisestä kotimaassa ei ehkä enää olisi voimassa.

”Jos Suomi sallii hallintarekisteröinnin ulkomaiden kautta, se vaikeuttaa sisäpiirinkauppojen ja muiden talousrikosten selvittämistä sekä vähentää verotuksen varmuutta ja oikeudenmukaisuutta”, Turunen sanoo.

Täsmennetty otsikkoa 20.12.2016 klo 11.00: ”Osakeomistuksia ei saisi salata edes ulkomaiden kautta” muutettu muotoon ”osakeomistuksia ei pakko salata edes ulkomaiden kautta”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallintarekisteri
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää