Valikko
Talous

Rojut kannattaa panna kiertoon – vanhat tavarat voivat saada uuden elämän

Moni tuskailee kotiin kertynyttä rojua. Minne viedä kulahtanut sohva, entä risa polkupyörä? HS selvitti, miten romusta pääsee eroon.

Kelpaakohan parhaat päivänsä nähnyt nojatuoli enää kenellekään? Ja nämä hieman nuhjuiset vaatteet jäivät kirpputorilla myymättä. Roskiinko nämä pitäisi heittää?

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n asiantuntija Mia Tarvainen kannustaa käyttökelpoisten mutta muodista menneiden esineiden omistajaa kääntämään kaikki kivet, ennen kuin tuomitsee itselle turhan kapineen jätteeksi.

”Melkein kaikki vähänkään kelvollinen tavara kelpaa jollekulle, kun sen antaa ilmaiseksi”, hän vakuuttaa.

Ruma sohva voi saada uuden elämän bändin treenikämpässä. Tahraisista vaatteista syntyy matonkuteita. Ilmaiseksi tavaraa voi tarjotella esimerkiksi Tori.fin Annetaan-palstalla tai lukuisissa Facebookin alueellisissa ilmaisryhmissä.

Kun viimeinenkin kivi on käännetty eikä roju ole saanut uutta omistajaa, voi puhua suoraan jätteestä.

Suurin osa rojusta sujahtaa oman kodin jätekeräykseen tai marketin pihalla nököttäviin keräysastioihin. Kookkaiden esineiden, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden kierrättäjän pitää nähdä hieman enemmän vaivaa.

Oheisesta HS:n kokoamasta taulukosta selviää, minne hankalat jätteet pitää toimittaa ja mitä niistä eroon pääseminen maksaa.

Hyvä muistisääntö on, että HSY:n Sortti-asemille voi viedä lähes mitä tahansa jätettä. Poikkeuksiakin on – autonrenkaat sekä aseet, ilotulitteet ja räjähteet. Renkaille on omat kierrätyspisteensä, jotka löytyvät rengaskierratys.com-nettisivuilta.

”Ampuma-aseet ja ilotulitteet voi tuoda poliisille. Myös jotkut aseliikkeet ja -sepät hävittävät aseita. Poliisi auttaa pääsemään myös räjähteistä eroon. Niitä ei pidä kuljettaa itse asemalle, vaan poliisi järjestää niiden noudon”, ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista sanoo.

Sortti-asemille viety jäte hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi sekajäte kulkeutuu Vantaan Energian jätteenpolttolaitokselle, joka tuottaa siitä sähköä ja lämpöä.

Jos jäteasemalle tai keräyspisteelle ei pääse omin voimin, voi apuun pyytää HSY:n Nouto-Sortti-palvelun, joka kuljettaa romut jäteasemalle maksua vastaan. Yksi nouto maksaa vähintään 60 euroa. Summalla pääsee eroon korkeintaan kolmesta esineestä. Nouto-Sortti ottaa vastaan enintään yhdeksän esinettä. Kuljetuksen maksimimaksu on 120 euroa.

Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta voi kysyä kuljetusapua. Kierrätyskeskus noutaa kotoa maksutta käyttökelpoista tavaraa. Tavaraa noutavat työntekijät arvioivat, soveltuvatko esineet yhä käyttöön.

Lahjoituksia voi tarjota myös erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Kuljetusta varten voi myös vuokrata pakettiauton tai peräkärryn. Kierrätyskeskuksesta peräkärryä tai kuljetuspyörää voi lainata 50 euron panttia vastaan. HSY:ltä taas voi vuokrata peräkärryn viidellä eurolla, kunhan tuo sillä jätettä Sortti-asemalle.

 

Ongelmajätettä päätyy roskikseen

Vaarallinen jäte eli ongelmajäte, jos mikä, pitäisi kierrättää tunnollisesti. Tästä huolimatta HSY:n lajittelututkimusten mukaan vaarallista jätettä päätyy myös sekajätteeseen.

”Jokainen suomalainen heittää sekajätteeseen vuosittain keskimäärin 700 grammaa vaarallista jätettä. Toinen ongelma on lääkkeitten hävittäminen viemärin kautta”, HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen sanoo.

Lääkejäte pitäisi viedä aina apteekkiin. Viemäriin heitetyt lääkkeet kulkeutuvat vesistöihin ja niillä saattaa olla ympäristölle arvaamattomia vaikutuksia.

Tyypillisiä sekajätteen seasta löytyviä vaarallisia jätteitä ovat puolityhjät kynsi- ja hiuslakkapurkit, kodin puhdistusaineet sekä vajaat maalipurkit.

Pääkaupunkiseudulla on noin 50 keräyspistettä vaaralliselle jätteelle. Keväisin myös kiertävät keräysautot ottavat vastaan vaarallisia jätteitä.

 

Mihin romu kuuluu?

Huonekalut

Minne kuuluu? Rikkinäiset huonekalut voi viedä Sortti-asemalle sekajätekeräykseen. Helsingissä asemia on kaksi, Espoossa, Vantaalla ja Kirkkonummella kussakin yksi.

Kierrätysmaksu? Sekajätekuution käsittely maksaa 20 euroa. Kolmenistuttavan sohvan käsittelymaksu on siis keskimäärin noin 16 euroa.

Isot sähkölaitteet

Minne kuuluu? Sortti-asemat ja viralliset sähkölaitteiden vastaanottopaikat ovat oikeita paikkoja isokokoisille sähkölaitteille.

Lista vastaanottopisteistä löytyy osoitteesta www.kierrätys.info Jos ostaa uuden sähkölaitteen, saa vanhan jättää maksutta liikkeeseen. Liike voi periä vanhan laitteen kuljetuksesta maksun.

Kierrätysmaksu? Sortti-asemille ja vastaanottopisteisiin saa viedä kerralla korkeintaan kolme samankaltaista sähkölaitetta, esimerkiksi kolme pakastinta.

Jos viemisinä on keskenään erilaisia sähkölaitteita, ei määrällistä rajoitusta ole. Sähkölaitteista ei peritä maksua.

Sähkölaitteet, alle 25 cm

Minne kuuluu? Pienet laitteet, kuten sähköhammasharjat tai puhelimet, voi viedä suurimpiin niitä myyviin liikkeisiin, vaikka ei ostaisi tilalle uutta laitetta.

Pienet laitteet voi niin ikään viedä Sortti-asemille tai virallisiin vastaanottopaikkoihin.

Kierrätysmaksu? Pienten laitteiden kierrätys on ilmaista.

Isokokoinen metalliromu

Minne kuuluu? Sortti-asemat ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n kiertävät keräysautot ottavat vastaan suurikokoista metalliromua.

Rikkinäisiä polkupyöriä kannattaa tarjota kierrätyskeskuksille kunnostettavaksi.

Kierrätysmaksu? Metalliromusta ei peritä maksua.

Isokokoinen muovijäte

Minne kuuluu? Jos muovijäte ei mahdu omaan sekajäteastiaan pilkottunakaan, se pitää viedä Sortti-asemalle.

Kierrätysmaksu? Muovijätteen kierrätys maksaa 20 euroa kuutiolta.

Tekstiilijäte

Minne kuuluu? Lumppu kuuluu sekajätteeseen.

Myös muutamat kauppaketjut järjestävät tekstiilijätekeräyksiä. Keräyksiä on ollut ainakin Reccillä, H&M:llä, Lindexillä, Finlaysonilla ja Kappahlilla.

Kierrätysmaksu? Kaupat ottavat lumppua vastaan ilmaiseksi.

Ongelmajäte

Minne kuuluu? HSY:llä on vaaralliselle jätteelle, kuten maaleille ja akuille, noin 50 keräyspistettä. Niitä on muun muassa huoltoasemilla.

Myös Sortti-asemat ja HSY:n kiertävät keräysautot ottavat vastaan vaarallisia jätteitä. Lista keräyspaikoista löytyy osoitteesta www.kierrätys.info.

Kierrätysmaksu? Vaarallisen jätteen kierrätys on ilmaista, asbestia lukuun ottamatta.

Lisätietoa saa osoitteista www.hsy.fi/jäteopas ja www.kierrätys.info

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

  2. 2

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  3. 3

   Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

  4. 4

   Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

  7. 7

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  8. 8

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  9. 9

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  10. 10

   Timo Soini ei kannata maksutonta varhaiskasvatusta: ”Miksi vuorineuvosten mukuloille pitäisi olla maksuton päivähoito?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää