Valikko
Talous

Rojut kannattaa panna kiertoon – vanhat tavarat voivat saada uuden elämän

Moni tuskailee kotiin kertynyttä rojua. Minne viedä kulahtanut sohva, entä risa polkupyörä? HS selvitti, miten romusta pääsee eroon.

Kelpaakohan parhaat päivänsä nähnyt nojatuoli enää kenellekään? Ja nämä hieman nuhjuiset vaatteet jäivät kirpputorilla myymättä. Roskiinko nämä pitäisi heittää?

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n asiantuntija Mia Tarvainen kannustaa käyttökelpoisten mutta muodista menneiden esineiden omistajaa kääntämään kaikki kivet, ennen kuin tuomitsee itselle turhan kapineen jätteeksi.

”Melkein kaikki vähänkään kelvollinen tavara kelpaa jollekulle, kun sen antaa ilmaiseksi”, hän vakuuttaa.

Ruma sohva voi saada uuden elämän bändin treenikämpässä. Tahraisista vaatteista syntyy matonkuteita. Ilmaiseksi tavaraa voi tarjotella esimerkiksi Tori.fin Annetaan-palstalla tai lukuisissa Facebookin alueellisissa ilmaisryhmissä.

Kun viimeinenkin kivi on käännetty eikä roju ole saanut uutta omistajaa, voi puhua suoraan jätteestä.

Suurin osa rojusta sujahtaa oman kodin jätekeräykseen tai marketin pihalla nököttäviin keräysastioihin. Kookkaiden esineiden, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden kierrättäjän pitää nähdä hieman enemmän vaivaa.

Oheisesta HS:n kokoamasta taulukosta selviää, minne hankalat jätteet pitää toimittaa ja mitä niistä eroon pääseminen maksaa.

Hyvä muistisääntö on, että HSY:n Sortti-asemille voi viedä lähes mitä tahansa jätettä. Poikkeuksiakin on – autonrenkaat sekä aseet, ilotulitteet ja räjähteet. Renkaille on omat kierrätyspisteensä, jotka löytyvät rengaskierratys.com-nettisivuilta.

”Ampuma-aseet ja ilotulitteet voi tuoda poliisille. Myös jotkut aseliikkeet ja -sepät hävittävät aseita. Poliisi auttaa pääsemään myös räjähteistä eroon. Niitä ei pidä kuljettaa itse asemalle, vaan poliisi järjestää niiden noudon”, ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista sanoo.

Sortti-asemille viety jäte hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi sekajäte kulkeutuu Vantaan Energian jätteenpolttolaitokselle, joka tuottaa siitä sähköä ja lämpöä.

Jos jäteasemalle tai keräyspisteelle ei pääse omin voimin, voi apuun pyytää HSY:n Nouto-Sortti-palvelun, joka kuljettaa romut jäteasemalle maksua vastaan. Yksi nouto maksaa vähintään 60 euroa. Summalla pääsee eroon korkeintaan kolmesta esineestä. Nouto-Sortti ottaa vastaan enintään yhdeksän esinettä. Kuljetuksen maksimimaksu on 120 euroa.

Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta voi kysyä kuljetusapua. Kierrätyskeskus noutaa kotoa maksutta käyttökelpoista tavaraa. Tavaraa noutavat työntekijät arvioivat, soveltuvatko esineet yhä käyttöön.

Lahjoituksia voi tarjota myös erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Kuljetusta varten voi myös vuokrata pakettiauton tai peräkärryn. Kierrätyskeskuksesta peräkärryä tai kuljetuspyörää voi lainata 50 euron panttia vastaan. HSY:ltä taas voi vuokrata peräkärryn viidellä eurolla, kunhan tuo sillä jätettä Sortti-asemalle.

 

Ongelmajätettä päätyy roskikseen

Vaarallinen jäte eli ongelmajäte, jos mikä, pitäisi kierrättää tunnollisesti. Tästä huolimatta HSY:n lajittelututkimusten mukaan vaarallista jätettä päätyy myös sekajätteeseen.

”Jokainen suomalainen heittää sekajätteeseen vuosittain keskimäärin 700 grammaa vaarallista jätettä. Toinen ongelma on lääkkeitten hävittäminen viemärin kautta”, HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen sanoo.

Lääkejäte pitäisi viedä aina apteekkiin. Viemäriin heitetyt lääkkeet kulkeutuvat vesistöihin ja niillä saattaa olla ympäristölle arvaamattomia vaikutuksia.

Tyypillisiä sekajätteen seasta löytyviä vaarallisia jätteitä ovat puolityhjät kynsi- ja hiuslakkapurkit, kodin puhdistusaineet sekä vajaat maalipurkit.

Pääkaupunkiseudulla on noin 50 keräyspistettä vaaralliselle jätteelle. Keväisin myös kiertävät keräysautot ottavat vastaan vaarallisia jätteitä.

 

Mihin romu kuuluu?

Huonekalut

Minne kuuluu? Rikkinäiset huonekalut voi viedä Sortti-asemalle sekajätekeräykseen. Helsingissä asemia on kaksi, Espoossa, Vantaalla ja Kirkkonummella kussakin yksi.

Kierrätysmaksu? Sekajätekuution käsittely maksaa 20 euroa. Kolmenistuttavan sohvan käsittelymaksu on siis keskimäärin noin 16 euroa.

Isot sähkölaitteet

Minne kuuluu? Sortti-asemat ja viralliset sähkölaitteiden vastaanottopaikat ovat oikeita paikkoja isokokoisille sähkölaitteille.

Lista vastaanottopisteistä löytyy osoitteesta www.kierrätys.info Jos ostaa uuden sähkölaitteen, saa vanhan jättää maksutta liikkeeseen. Liike voi periä vanhan laitteen kuljetuksesta maksun.

Kierrätysmaksu? Sortti-asemille ja vastaanottopisteisiin saa viedä kerralla korkeintaan kolme samankaltaista sähkölaitetta, esimerkiksi kolme pakastinta.

Jos viemisinä on keskenään erilaisia sähkölaitteita, ei määrällistä rajoitusta ole. Sähkölaitteista ei peritä maksua.

Sähkölaitteet, alle 25 cm

Minne kuuluu? Pienet laitteet, kuten sähköhammasharjat tai puhelimet, voi viedä suurimpiin niitä myyviin liikkeisiin, vaikka ei ostaisi tilalle uutta laitetta.

Pienet laitteet voi niin ikään viedä Sortti-asemille tai virallisiin vastaanottopaikkoihin.

Kierrätysmaksu? Pienten laitteiden kierrätys on ilmaista.

Isokokoinen metalliromu

Minne kuuluu? Sortti-asemat ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n kiertävät keräysautot ottavat vastaan suurikokoista metalliromua.

Rikkinäisiä polkupyöriä kannattaa tarjota kierrätyskeskuksille kunnostettavaksi.

Kierrätysmaksu? Metalliromusta ei peritä maksua.

Isokokoinen muovijäte

Minne kuuluu? Jos muovijäte ei mahdu omaan sekajäteastiaan pilkottunakaan, se pitää viedä Sortti-asemalle.

Kierrätysmaksu? Muovijätteen kierrätys maksaa 20 euroa kuutiolta.

Tekstiilijäte

Minne kuuluu? Lumppu kuuluu sekajätteeseen.

Myös muutamat kauppaketjut järjestävät tekstiilijätekeräyksiä. Keräyksiä on ollut ainakin Reccillä, H&M:llä, Lindexillä, Finlaysonilla ja Kappahlilla.

Kierrätysmaksu? Kaupat ottavat lumppua vastaan ilmaiseksi.

Ongelmajäte

Minne kuuluu? HSY:llä on vaaralliselle jätteelle, kuten maaleille ja akuille, noin 50 keräyspistettä. Niitä on muun muassa huoltoasemilla.

Myös Sortti-asemat ja HSY:n kiertävät keräysautot ottavat vastaan vaarallisia jätteitä. Lista keräyspaikoista löytyy osoitteesta www.kierrätys.info.

Kierrätysmaksu? Vaarallisen jätteen kierrätys on ilmaista, asbestia lukuun ottamatta.

Lisätietoa saa osoitteista www.hsy.fi/jäteopas ja www.kierrätys.info

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää