Talous

Epävarmuuksien vuosi 2016 mahdollisti bitcoinin paluun – kohujen kolhima virtuaaliraha rikkoo Kiinan ansiosta taas ennätyksiä

Yhden bitcoinin arvo on jo 900 dollarin tienoilla.

Vuoden 2016 vaalijärkytykset, väkivaltaisuudet ja taloudelliset jyrähdykset ovat kaikki tukeneet ainakin yhtä valuuttaa – bitcoinia, jonka arvo hipoo nyt joulukuussa lähes syksyn 2013 ennätyslukemia.

Joulukuun 23. päivä bitcoinin arvo käväisi yli 900 dollarissa ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2014, virtuaalivaluuttasivusto Coindesk kertoo. Vielä vuoden alussa yhdellä bitcoinilla sai vain noin 430 dollaria. Arvo on siis yli kaksinkertaistunut.

Virtuaali- eli kryptovaluutan ailahtelevaisuudesta kertoo se, että pelkästään aatonaaton aikana bitcoinin arvo heittelehti 860 ja 917 dollarin välillä.

Joulupäivänä kello 15 Suomen aikaa valuutan arvo oli taas ”romahtanut” kuutisen prosenttia aatonaaton huippulukemista 865 dollariin. Kuuden prosentin luisu olisi mille tahansa kehittyneen valtion valuutalle suuri liike parin päivän sisällä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Bitcoinille useiden prosenttien päiväkohtaiset vaihtelut ovat tavanomaisia. Esimerkiksi elokuussa bitcoinin arvo kyykkäsi hetkessä yli 15 prosenttia sen jälkeen, kun kävi ilmi, että hongkongilaiseen bitcoin-pörssiin murtautuneet hakkerit olivat varastaneet 65 miljoonan dollarin edestä bitcoineja.


Uutiset, jotka kyseenalaistavat bitcoinin luotettavuuden, haukkaavat yleensä kertaheitolla ison palan bitcoinin arvosta.

Erityisen pahan kolauksen virtuaalivaluutta sai vuoden 2014 alussa, kun bitcoinin suosituin kauppapaikka, japanilainen Mt. Gox, sulki palvelunsa, hakeutui konkurssiin ja ilmoitti 850 000 bitcoinin ”kadonneen”. Vaikka osa virtuaalikolikoista löytyi, bitcoin-pörssin toiminnasta paljastui jälkeenpäin paljon hämäräperäisyyksiä.

Viimeisen vuoden kuluessa luottamus näyttää palautuneen. Aatonaattona kaikkien tietokoneilla louhittujen bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo kävi ennätyksessään, 14,7 miljardissa dollarissa eli noin 14,1 miljardissa eurossa, Coindeskin tilastot kertovat.

Toiminta on toki yhä hyvin pienimuotoista verrattuna valtavirran valuuttoihin. Esimerkiksi euroja oli marraskuussa pelkästään käteisenä liikkeellä 1 100 miljardin euron edestä Euroopan keskuspankin mukaan, puhumattakaan elektronisesta rahaliikenteestä.

 

Suurin yksittäinen selittävä tekijä bitcoinin arvon nousuun on Kiina.

Kun kansalaisten luottamus virallisiin instituutioihin on heikko, raha pakenee silti vaihtoehtoisiin kanaviin, kuten virtuaalivaluuttoihin.

Toki valtaosa sijoittajista tukeutuu yhä kriisin tullen perinteisiin turvasatamiin, kuten kultaan, Japanin jeniin tai Sveitsin frangiin. Bitcoinista on kuitenkin tänä vuonna tullut seikkailullisten sijoittajien ja etenkin epäluuloisten kansalaisten sijoituskohde.

Esimerkiksi Intiassa bitcoinin kysyntä kasvoi heti, kun pääministeri Narendra Modin hallitus ilmoitti marraskuussa seteliuudistuksesta, jonka myötä lähes 90 prosenttia jo kierrossa olevista seteleistä muuttui pikaisella aikataululla käyttökelvottomiksi.

Myös Britannian äänestystulos Euroopan unionista lähtemisen puolesta ja arvaamattomasti käyttäytyvän Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ovat ruokkineet bitcoinin kysyntää.

Suurin yksittäinen selittävä tekijä bitcoinin arvon nousuun on kuitenkin Kiina, jossa tapahtuu uutistoimisto Bloombergin mukaan 90 prosenttia kaikesta bitcoin-liikenteestä.

Kiinan valuutta yuan on menettänyt arvoaan noin seitsemän prosenttia tänä vuonna dollaria vastaan. Yuanin kurssi seuraa pääosin dollarista koostuvaa valuuttakoria, mutta Kiinan keskuspankki antaa kurssin vaihdella kaksi prosenttia suuntaansa.

Kiina on joutunut taistelemaan markkinavoimia vastaan ja turvautumaan mittaviin valuuttavarantoihinsa, ettei yuanin arvo romahtaisi äkillisesti. Kiinan talouskasvu on viime aikoina hidastunut, ja kasvava velkakupla huolettaa sijoittajia.

Kiinan valtio rajoittaa kansalaisten mahdollisuutta vaihtaa yuania muihin valuuttoihin ja tehdä sijoituksia ulkomaille. Tästä syystä bitcoinista on tullut suosittu sijoitusmuoto Kiinassa.

Bitcoin on täysin elektroninen ja globaali maksuväline, jota ei sääntele keskuspankki tai mikään muu viranomainen. Sen käyttö on kuitenkin hyvin rajallista, sillä valtaosa yrityksistä ei huoli sitä maksuvälineeksi.

Juuri viranomaissääntelyn puute on tehnyt bitcoinista ja sen kilpailijoista teknologiasta innostuneiden libertaarien suosimaa valuuttaa.

Transaktiot ovat anonyymejä, minkä vuoksi bitcoineja käytetään muun muassa netin laittomissa kauppapaikoissa. Bitcoin on myös kiristäjien suosima valuutta, vaikka toki iso osa transaktioista on täysin laillisia.

Maksut tapahtuvat internetissä, ja ne kirjautuvat hajautettuun tietokantaan, jota kutsutaan lohkoketjuksi.

Lohkoketju ei sijaitse yksittäisen tahon palvelimessa, vaan sitä ylläpitävät tuhansien bitcoin-käyttäjien tietokoneet. Lohkoketjun ansiosta bitcoinien tai muun elektronisen informaation siirtelyyn ei tarvita välikäsiä, kuten pankkia.

Juuri lohkoketjuteknologia on saanut finanssialan valtavirran edustajat innostumaan. Lohkoketjun saama positiivinen huomio on pönkittänyt teknologiaa hyödyntävän bitcoinin uskottavuutta.

Lohkoketjuteknologian ympärille on jo syntynyt lukuisia startup-yrityksiä, kuten noin 75 finanssialan yrityksen yhteisprojekti R3. Mukana ovat myös Nordea ja OP-ryhmä.

Maailman suurimmista pankeista muun muassa Goldman Sachs, JP Morgan, Wells Fargo ja BNP Paribas ovat investoineet lohkoketjuteknologiaan. Ainakin Kanadassa ja Singaporessa keskuspankitkin ovat lähteneet mukaan lohkoketjukokeiluihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valuutat
 • Bitcoin
 • Kryptovaluutat
 • valuuttakurssit
 • Virtuaalivaluutat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

  7. 7

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  8. 8

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  9. 9

   Kreikan-matkalta voi saada malarian, Roomasta trooppisen kuumetaudin – jo paljaat sääret voivat olla riski

  10. 10

   Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen iskemällä tätä useasti mattoveitsellä vessassa Aleksis Kiven kadulla – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maanviljelijäveljesten häkellyttävä taidonnäyte paljastuu lennokkivideolta – yli kahden hehtaarin teoksen pääosassa Patrik Laineen kilpakumppani
  3. Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa
  4. Kurdit juhlivat Kurdistanin itsenäisyysäänestystä Helsingin keskustassa – ”Toivon, että satavuotias Suomi seisoo kurdien tukena”, sanoo kurdiaktivisti Welat Nehri
  5. Kreikan-matkalta voi saada malarian, Roomasta trooppisen kuumetaudin – jo paljaat sääret voivat olla riski
  6. Kolmelle entiselle Telian johtajalle syytteet Uzbekistanissa tehdyistä kaupoista
  7. Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi
  8. Forum, Makkaratalo, Seurahuone – ulkomaalaiset yhtiöt ostavat yhä suuremman osan Suomen kiinteistöistä
  9. 24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty
  10. Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen iskemällä tätä useasti mattoveitsellä vessassa Aleksis Kiven kadulla – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä
  11. Annikki Tähden Suomen ensimmäisten kultalevyjen kokoelma päätymässä valtiolle ja voi hajota – ”Jos valtio huutokauppaa ne, saattaa saada muutaman tonnin”
  12. Näytä lisää