Talous

EU:n energiakomissaari haluaa pysäyttää Itämeren kaasuputken rakentamisen – ”Ilmiselvästi tässä on poliittinen intressi”

Sveriges Radiolle puhuneen energiakomissaarin Miguel Arias Cañeten mukaan Nord Stream 2:sta ajetaan poliittisista syistä.

EU:n energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete sanoo Sveriges Radion haastattelussa, että hän haluaa pysäyttää vireillä olevan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen, jos vain voi.

Komissio selvittää parhaillaan, onko Venäjältä Saksaan suunniteltu uusi Itämeren kaasuputki EU-lainsäädännön mukainen. Muun muassa hankkeen vaikutukset ympäristöön ja kaasumarkkinoiden kilpailuun ovat viranomaisten selvityksessä.

Toistaiseksi mitään EU-lainsäädännön vastaista hankkeesta ei ole löytynyt. Cañete ei ennakoi selvityksen lopputulosta, mutta antaa ymmärtää, että helpolla hyväksyntä ei irtoa.

”Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta olemme puhuneet Gazpromin kanssa vuoden ajan, eivätkä rakennustyöt ole vielä alkaneet.”

Valmistelutyöt ovat sen sijaan täydessä käynnissä muun muassa Kotkassa.

Komissio on alusta saakka suhtautunut uuteen Itämeren kaasuputkeen hyvin epäilevästi ja nähnyt sen Venäjän pyrkimyksenä hajoittaa EU:n rivejä.

Toisin kuin esimerkiksi Suomen hallitus, joka pitää hanketta puhtaasti liike­taloudellisena, Cañete katsoo, että hanketta ajetaan ainakin osittain poliittisista syistä.

”Aivan ilmi­selvästi tässä on poliittinen intressi, sillä kaasu­toimituksia Ukrainan kautta voidaan rajoittaa, jos Nord Stream 2 rakennetaan”, Cañete sanoo.

Runsaan 1 200 kilometrin mittaisen Nord Stream 2:n on tarkoitus noudattaa samaa reittiä kuin ensimmäisen Nord Stream -kaasuputken. Putken on tarkoitus valmistua vuonna 2019.


Putki tarvitsee luvat viiden Itämeren maan kansallisilta viran­omaisilta.

Suomesta putki­yhtiö tarvitsee valtio­neuvoston luvan talous­vyöhykkeen käyttöön sekä alue­hallinto­viraston myöntämän vesiluvan. Yhtiön odotetaan jättävän hakemukset ensi vuoden alussa.

Nord Stream 2 on tällä hetkellä täysin Venäjän valtion hallitseman kaasuyhtiön Gazpromin omistuksessa.

Rakennushankkeeseen mukaan lähteneet viisi eurooppalaisyhtiötä luopuivat osakkuudesta yhteisyrityksessä sen jälkeen, kun Puolan kilpailuviranomaiset katsoivat hankkeen vaarantavan kilpailun maan kaasumarkkinoilla.

Eurooppalaisyhtiöt – Uniper, Wintershall, Shell, OMV ja Engie – vakuuttivat, etteivät vetäydy hankkeesta vaan etsivät vaihtoehtoista tapaa osallistua sen rahoittamiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää