Talous

Taksiliitto: Poliisi selvittelee syyttäjän kanssa nyt sitä, syyllistyykö Uber avunantorikoksiin

”Eli onko kyseessä rahanpesu”, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen selittää. Taksiliiton laskelmien mukaan taksimatkojen hinnat pienenisivät heti 40 prosenttia, jos taksit jättäisivät samat maksut maksamatta kuin Uber-kuskit.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskisen mukaan kyytivälitysyhtiö Uberin oma osuus Uber-kuljettajien laittomasta toiminnasta on vielä kokonaan käsittelemättä.

Jos korkein oikeus tuomitsee Uber-kuskit maksamaan rikoshyödyn kokonaisuudessaan ilman vähennyksiä kokonaan menetetyksi, ja Uber on ottanut osan näistä hyödyistä itselleen, avoimeksi jää, tuomitaanko nekin rahat valtiolle.

”Jos rikoksen mahdollistaja on päässyt kuin koira veräjästä, niin toivottavasti kohta yhteiskunta sen veräjän sulkee”, Koskinen sanoo.

Hänen mielestään Uber-kuskeja voi hyvin pitää Uberin uhreina, joka on väittänyt ” ainakin jossain määrin hädänalaisessa tilassa oleville kuljettajille”, että sen toiminta on laillista.

Helsingin Taksiautoilijat ry jätti tammikuussa 2016 syyttäjälle tutkimuspyynnön siitä, syyllistyykö Uberin maajohtaja Joel Järvinen yllytykseen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisessa.

Kihlakunnan syyttäjä Kaisa Ahla teki asiasta syyttämättäjättämispäätöksen kesäkuussa. Perusteena oli se, että tutkinnan kustannukset olivat ”selvässä epäsuhteessa tutkittavan asian laatuun” ja että tutkinta edellyttäisi useiden kansainvälisten oikeusapupyyntöjen tekemistä. Mahdolliseen rikokseen syyttäjä ei ottanut kantaa.

Koskisen tietojen mukaan poliisi selvittelee nyt syyttäjän kanssa sitä, syyllistykö Suomen Uber avunantoon, joka on rikosnimikkeenä miedompi kuin yllytys.

Ajatuksena on se, että kun Uber-asiakkaan varat kiertävät ensin Suomesta Hollantiin, sieltä veroparatiisiin ja sieltä edelleen Suomen maayhtiöön, joka maksaa Järvisen palkan, niin tarkoituksena on selvittää missä vaiheessa laittomasta toiminnasta rikoshyötynä saaduista rahoista tulee laillisia. ”Eli onko kysymyksessä rahanpesu.”

Koskinen kertoo taksikuljettajien arvioineen hänelle, että Uberin toiminta olisi selvästi vähentynyt Helsingissä.

”Sinänsä Uber voisi toimia laillisesti jo nyt, kunhan se laittaisi luvalliset autot”, Koskinen sanoo. ”Mutta näinhän he eivät toimi myöskään Ruotsissa.”

Nyt Uber ottaa Koskisen tietojen mukaan matkasta riippuen hinnasta 20–40 prosenttia itselleen.

Laillisilla takseilla maksuliikenteen ja tilausvälityksen osuus matkojen hinnasta vaihtelee noin 2–4 prosentin välillä. Se on vain noin kymmenesosa siitä mitä Uber ottaa, Koskinen vertaa.

Jos taksit jättäisivät Uberin tavoin palkan sivukulut ja kirjanpitokulut pois ja maksaisivat autoistaan vain yksityisauton vakuutuksen, 30 euron taksimatkan hinta laskisi 40 prosenttia eli 18 euroon, Koskinen laskee.

”Kate tehdään näillä laittomuuksilla.”

”Ei me kilpailua pelätä. Jos pelin säännöt on kaikelle samat, niin ei huolta.”

Taksiliikennettä haastavien Uber-kuljettajien elintila on jäämässä seuraavan puolentoista vuoden ajaksi pääkaupunkiseudulla perin ahtaaksi.

Hovioikeus tuomitsi elokuussa kaksi Uber-kuljettajaa luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkorangaistuksiin. Lisäksi kuljetuksista saadut palkkiot tuomittiin kokonaan valtiolle menetetyiksi.

Vastaava kyytipalvelutoiminta säilyy näillä näkymin laittomana vuoden 2018 heinäkuuhun asti. Silloin paraikaa eduskunnassa käsiteltävänä olevan liikennekaaren uudistukset tulevat taksienkin osalta voimaan siirtymäajan jälkeen.

Tällöin taksilupien nykyiset määrärajoitukset lakkaavat ja taksipalveluiden laajempi kilpailu alkaa.

Siihen asti Uber-kuljettajaksi aikovan on tosissaan syytä miettiä, ottaako hän henkilökohtaisesti riskin siitä, että hän jää kiinni laittomista kyydeistään, saa tuomion ja menettää kaikki rikoksestaan saadut ansiot valtiolle rikoshyötynä.

Turvallisempi vaihtoehto on se, että etsiytyy muihin luvallisiin töihin, vaikka ruokaa kuljettamaan.

Helsingin poliisille on jätetty ilmoitus noin sadasta kyydinvälityspalvelu Uberin kuskista.

”On valitettavaa, että kynnystä kuljetusten tarjoamiseen ja samalla Uber-partnerina toimimiseksi on korotettu”, Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen sanoo.

Uber kutsuu kuskeja partnereiksi.

Uber on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa matkojen välityssovellusta Uber-kuskeille ja matkustajille. Palvelussa erilaisia taksityyppisiä kuljetuksia tilataan mobiilisovelluksella, joka hoitaa myös maksun luottokortilla. Uber ottaa sovelluksen ylläpitäjänä ja rahaliikenteen hoitajana osansa maksuista.

Suomen vallalla olevan lakitulkinnan mukaan Uberin oma toiminta sovelluksen tarjoajana on laillista. Samoin matkustajien Uber-kyytien käyttö on laillista, mutta rikokseen syyllistyvät Uber-kuskit.

Järvisen mukaan pääkaupunkiseudulla Uber-sovellus on ladattu yli sadantuhannen ihmisen älypuhelimiin turistien lisäksi.

Keskustassa Uber-matkan saa Järvisen mukaan yhä tilattua 4–5 minuutissa.

Järvisen mukaan pääkaupunkiseudulla tehdään yhä tuhansia Uber-matkoja viikottain.

Uber on Suomessa vaikean strategisen ratkaisun edessä. Toisaalta yhtiön pitää varmistella asemiaan taksikilpailun avautumiseen kesällä 2018. Toisaalta sovellusliiketoiminnassa 1,5 vuotta on pitkä aika, ja jo saadut asiakkaat olisi hyvä pitää tyytyväisinä tämän väliajan, jolloin Uber-matkojen kuljettaminen on laitonta.

Järvinen kertoo Uberin pitävän toivottavana, että eduskunnassa käsiteltävänä olevan Liikennekaaren siirtymäaikaa voitaisiin avata jo ennen heinäkuuta 2018.

Tämä voitaisiin Järvisen mukaan tehdä Ely-keskusten toimesta taksilupien määrää korottamalla jo siirtymäkauden aikana.

Perusteena tälle Järvinen pitää sitä, että näin ihmiset työllistyisivät jo aikaisemmin kuin heinäkuussa 2018.

Toisena perusteena on se, että Helsingissä on suhteellisesti vähemmän takseja asukkaita kohden kuin esimerkiksi Tukholmassa tai Amsterdamissa.

Uberin haave siirtymäajan aikaistamisesta voi olla varsin naiivi.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) yritti alun perin ajaa Liikennekaareen mahdollisuutta harjoittaa pienimuotoista kuljetustoimintaa 10 000 euron edestä vuosittain ilman taksilupaa, mutta tuo ehdotus tyrmättiin hallituksen neuvotteluissa.

Nyt aikaansaatu kompromissi taksilupien vapauttamisesta oli sekin kaikille hallituspuolueille niin karvas niellä, että joustojen saaminen siirtymäaikaan tuntuu perin epätodennäköiseltä.

Toinen vielä suurempi ongelma on kuljetustoiminnan laittomuus.

Tosin Uberin näkemyksen mukaan Uber-kuljettajien toiminnan laittomuuskaan ei ole vieläkään yksiselitteisen varmaa.

Yksi tuomion saanut Uber-kuljettaja on saanut valitusluvan korkeimpaan oikeuteen. Tuossa tapauksessa kiistan ydin näyttää tosin ulkopuolelta katsoen olevan siinä, voiko valtiolle tuomituista kuljettajan ilmoittamista tuloista vähentää kuluja vai ei.

Uber-kuljettajien intoa vähentää myös se, että Taksiliitto palkkasi kesällä yksityisetsivätoimisto Gothia Protection Groupin selvittämään, ketkä Uber-ajoja ajavat. Selvityksen mukaan kuljettajat tiesivät syyllistyvänsä laittomuuteen.

Gothian heinä–elokuussa tekemän tutkimuksen mukaan ”useat” kuljettajat kertoivat tuolloin luulevansa, että Uber maksaa sakot.

Fakta

Taksiliikenne on luvanvaraista


 Taksiliikennelain mukaan taksiliikenne tarkoittaa henkilöautolla harjoitettavaa ammattimaista henkilöiden kuljettamista.

 Suomessa taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää pääsääntöisesti taksilupaa. Luvan myöntää ely-keskus.

 Taksiluvan lisäksi on taksinkuljettajan ajolupa, josta säädetään taksinkuljettajan ammattipätevyydestä annetussa laissa. Sen myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

 Hallituksen liikennekaariesityksessä esitetään, että taksin ajaminen edellyttää myös jatkossa luvan, mutta lupien määrää ei säädellä. Taksimatkan enimmäishintaa ei enää jatkossa säädellä, vaan hinnasta sopivat asiakas ja kuljettaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Taksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona – poliisin mukaan epäilty on Marokon kansalainen

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  6. 6

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  7. 7

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  8. 8

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  9. 9

   ”Emme enää näytä uskottavalta vaihtoehdolta nuorelle arvoliberaalille sukupolvelle”, sanoo Sdp:n Sanna Marin surkeista kannatusluvuista

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Digineuvojat käyvät kotikäynneillä Helsingin Pihlajamäessä auttamassa mobiililaitteiden ja sovellusten kanssa – Asiakas on saattanut tapella saman ongelman kanssa puoli vuotta
  3. Konkretismin legendan luonnokset ovat pieniä itsenäisiä taideteoksia
  4. Juhlaviikoilla vierailevan irlantilaisryhmän mukaan Tšehovin kuuluu sokeerata
  5. Hannu Linnun johtama RSO ja laulajat tekivät oikeutta unohdetun Prinsessa Cecilia -oopperan säveltäjän intentioille
  6. Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona – poliisin mukaan epäilty on Marokon kansalainen
  7. Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla
  8. Suurlähettiläät ja suomisoul antoivat äänen lama-ajan seksinnälkäisille ja epätoivoisille heteromiehille – nyt he saattaisivat tarvita suomisoulia taas
  9. Viime vuonna kuolleelta Jouko Turkalta ilmestyy uusi kirja – syksyn kaunokirjoissa paljon kiintoisia nimiä Juha Hurmeesta Rosa Liksomiin, Sanna Karlströmistä A.W. Yrjänään ja Roberto Bolañosta Lucia Berliniin
  10. Erkka Mykkänen fanittaa Waltaria ja päätyi kirjoittamaan jatkoa Sinuhen tarinalle – kotimainen klassikkokirjallisuus on yksi kirjasyksyn näkyvimmistä trendeistä
  11. Tunti sitten
  12. Suomalaiset toivat värikkyyttä Maj Lind -kilvan avauspäivään
  13. Näytä lisää