Talous

Teräsjätit ja tulokkaat jyräsivät pörssin kärjessä – Vuosi oli osakesijoittamiselle hyvä, koska korot olivat alhaalla

Viime vuoden kurssikärjestä löytyy raskasta teollisuutta, rakentajia ja sote-markkinoiden yrittäjiä.

Vuosikaudet rupusakissa rämpineistä vanhoista teräsyhtiöistä tuli Helsingin pörssin tähtiä viime vuonna. Keskikokoisten yritysten yllättäjiä olivat pohjoissuomalaiset tulokkaat, joiden takaa löytyy yhteisiä taustavaikuttajia.

Pörssin suurten yritysten sarjassa kurssikärki on kahdella teräsyhtiöllä, Outokummulla ja ruotsalaisella SSAB:llä, johon Rautaruukki yhdistettiin kaksi vuotta sitten.

Outokummun osake on kallistunut vuoden aikana yli 200 prosenttia, SSAB:n puolet vähemmän.

Vuoden päätteeksi Outokummun osake maksoi 8,50 euroa. Vuonna 2007, jolloin maailmatalous kävi kuumana ja odotukset jatkuvasta talouskasvusta olivat voimissaan, osakkeen arvo oli yli 70 euroa.

Vaikka kurssin toipuminen on siis vielä lievää, yhtiön vuoden alussa aloittanut hollantilainen Roeland Baan on saanut lentävän lähdön. Jorma Ollila on luotsannut hallitusta jo parisen vuotta.

Sijoittajan kannalta teräsyhtiöt ovat parantuneista näkymistä huolimatta edelleen riskikohteita. Maailmantaloudessa on yhä paljon epävarmuutta.

Suurimpia epävarmuustekijöitä on Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump. Hänellä saattaa olla epäsuotuisa vaikutus maailmantalouteen, mutta myönteinen vaikutus Yhdysvaltain rakennusteollisuuteen, jossa Outokumpu on läsnä. Yhtiöllä on Alabamassa terästehdas.

Suurten yhtiöiden sarjassa todellinen kurssilaskija on verkkolaitteita valmistava Nokia, jonka osake halpeni viime vuonna yli 30 prosenttia. Nokiaa rasittaa Alcatel-Lucent-kauppa, jonka hedelmiä ei ole vielä päästy nauttimaan.

Osakkeen halpenemisesta ovat kärsineet myös teleoperaattorit Telia ja Elisa sekä finanssiyhtiö Sampo.

Osakkeen halpeneminen suurten yritysten sarjassa oli ylipäänsä viime vuonna melko harvinaista.

Kun Euroopan keskuspankki EKP lisäsi rahan tarjontaa ja piti matalilla koroilla korkosijoitukset mielenkiinnottomina, pääomaa suuntautui väistämättä osakkeisiin, ja varsinkin vakaata osinkotuottoa lupaaviin isoihin yh­tiöihin.

Keskikokoisten yritysten sarjan kurssivoittaja oli teräsyhtiöiden tapaan käänneyhtiö: Helsingin Sanomia julkaiseva mediayhtiö Sanoma, jonka osake kallistui runsaat sata prosenttia.

Sanoman kilpailijan Alma-Media osake kallistui myös selvästi.

Media-ala on kärsinyt mainosmarkkinoiden heikkoudesta ja digitaalisen julkaisemisen tuottamasta murroksesta. Osakekurssit kääntyivät, kun näkyvissä alkoi olla pohja ja näkymien parantuminen.

Sanoman kurssi päätyi vuoden lopuksi runsaaseen kahdeksaan euroon. Vuonna 2007 osakkeen hinta oli parhaimmillaan noin 24 euroa.


Vuoden yhdistymiseksi on osoittautumassa metsäteollisuuden yhtiöiden Ahlstromin ja ruotsalaisen Munksjön yhdistäminen.

Yhdistyminen siivitti Ahltrömin yli sadan prosentin ja Munksjön lähes 80 prosentin nousuun. Tosin Ahlström oli ollut tukevassa nousussa jo ennen kun fuusiosta kerrottiin marraskuun alussa.

Yhdistynyt yhtiö siirtyy päälistalle noin 1,5 miljardin euron markkina-arvolla.

Suvun sisäisistä valtataisteluista kärsinyt Ahlström tekee kuitupohjaisia materiaaleja suodattimiin, sairaalatekstiileihin ja tapetteihin. Munksjö tekee erikoispapereita.

Rakennusalan hyvä veto näkyy keskikokoisten listalla. Vuoden yllättäjä on Oulun seudulta pörssiin listautunut Lehto Group, joka on merkintähinnastaan noussut lähes sata prosenttia. Hyvin on myös noussut Helsingin Kalasatamaa rakentava SRV.

Lehdon nousussa saattaa olla takana muutakin kuin edullinen merkintähinta. Yhtiö on esitellyt toimialaa uudistavia toimintamalleja, joilla on jopa lupailtu loppuasiakasta eli asujaa hyödyttäviä hinnanalennuksia.

Oulun seudulta tulee myös First North -listan uutuus Suomen Hoivatilat, joka on vuoden tulokkaista paras yli 150 prosentin nousulla merkintähinnasta.

Lehto ja Hoivatilat kytkeytyvät yhteen siinä mielessä, että molempien hallituksen puheenjohtaja on Technopolis-yhtiön entinen toimitusjohtaja Pertti Huuskonen. Yhtiöillä on myös yhteistä liiketoimintaa: Lehto rakentaa hoivatiloja, jollaisia Hoivatilat hallinnoi.

Huuskonen aiheutti keväällä keskustelua sanottuaan HS:n haastattelussa, että Oulun seudulta löytää hyviä työntekijöitä, jotka lukevat Maaseudun Tulevaisuutta mieluummin kuin työehtosopimusta.

Pienten yhtiöiden paras nousija oli perheomisteinen työpaikkojen kalustaja Martela. Muodikkaita asuntorahastoja edustava Orava menetti lähes puolet arvostaan, kun sijoittajat pettyivät yhtiön harjoittamaan luovaan kirjanpitoon asuntojen laskennallisilla arvoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pörssi
 • Sijoittaminen
 • Osakkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää