Talous

Stuk: Suomalaisista ydinvoimaloista ei löytynyt Arevan ongelmaosia

Selvitykset jatkuvat Loviisan ydinvoimalassa sekä Olkiluoto 3:n työmaalla.

Ranskalaisen Arevan toimittamien ydinvoimalaosien laatuongelmat eivät toistaiseksi näytä ulottuvan suomalaisiin ydinvoimaloihin, kertoo Säteilyturvakeskus (Stuk).

Ydinvoimayhtiöt Fortum ja TVO ovat selvittäneet Stukin käskystä, onko niiden voimaloihin toimitettu laitteita, joiden materiaalien laadusta ei ole täyttä varmuutta. Stukin selvityspyynnön taustalla ovat laatuongelmat Arevan Le Creusot’n tehtaalla.

Areva on ilmoittanut, että tehtaalta toimittujen osien valmistusta ja tarkastusta koskevissa dokumenteissa on puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä.

TVO:n mukaan Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorien osissa ei ole väärennöksiä ja kaikki tarkastetut laitteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.

Fortumin selvityksen mukaan Loviisan ydinvoimalassa puutteellista tai väärennettyä dokumentaatiota ei ole tähän mennessä löytynyt. Yhtiön mukaan selvityksiä joudutaan kuitenkin vielä jatkamaan, sillä tarkastaminen on hankalaa ja vie aikaa. Fortum lupaa lisätietoja maaliskuun loppuun mennessä.

Selvitykset jatkuvat myös TVO:n Olkiluoto 3 -työmaalla. Le Creusot’ssa valmistettuja osia on asennettu voimalaan. Osat kuuluvat reaktorin primääripiiriin, eli ne ovat turvallisuuden kannalta erittäin tärkeitä.

Stukin mukaan selvitysten on valmistuttava huhtikuun loppuun mennessä. Hyväksyttävä selvitys on edellytys sille, että laitos voi saada käynnistysluvan.

Stuk pitää epätodennäköisenä, että Olkiluoto 3:n osissa olisi merkittäviä laatuongelmia, sillä Stuk valvoo jo osien valmistusta ja asennusta.

”Pienimmällekään epäilykselle ei kuitenkaan saa olla sijaa, joten TVO:n ja laitostoimittajan on selvitettävä asia juurta jaksain”, toimistopäällikkö Martti Vilpas sanoo Stukin tiedotteessa.

TVO on kertonut Stukille, että Areva on luvannut Olkiluotoa koskevien selvitysten valmistuvan tammikuun loppuun mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • TVO
 • STUK (Säteilyturvakeskus)
 • Olkiluoto
 • Loviisa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää