Talous

S-ryhmä tarjoaa porkkanaa terveystalkoisiin: sadan kasviksen hinnat halpenevat

Kotimainen kurkku halpenee 41 prosenttia ja esimerkiksi perunat ja omenat noin 20 prosenttia. Kasvisten hintojen laskeminen on jatkoa S-ryhmän kaksi vuotta sitten aloittamalle kampanjalle.

Yli sadan kasviksen hinnat laskevat S-kaupoissa maanantaina. Muun muassa kotimainen kurkku halpenee Prismoissa 41 prosenttia ja perunat, omenat ja kotimaiset tomaatit noin 20 prosenttia.

Hintoja alennetaan myös pienemmän kokoluokan myymälöissä, S-marketeissa, Alepoissa ja Saleissa, mutta hieman Prismoja vähemmän. Hinnat voivat vaihdella jonkin verran myymälöittäin.

Keskimäärin kasvisten hinnat halpenevat kymmenen prosenttia, kertoo SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Kyseessä on jatko S-ryhmän kaksi vuotta sitten aloittamaan hintojen alennuskampanjaan. Nyt alennetaan noin sadan kasviksen lisäksi vajaan 800 muun ruokatuotteen hintoja. Esimerkiksi osa jauhelihasta ja broilerituotteista halpenee noin kymmenen prosenttia.

Alun perin ”halpuutuksella” kohauttanutta S-ryhmää arvosteltiin siitä, että se alensi etenkin epäterveellisten tuotteiden hintoja. Kermajuusto, keskiolut ja lenkkimakkara halpenivat, mutta kasviksia ei aletuotteiden joukossa ollut.

S-ryhmä perusteli tätä viime vuonna sillä, että kasvisten hinnat elävät voimakkaasti satojen ja sesonkien mukaan, joten niiden hinnan laskeminen pitkäkestoisesti olisi vaikeaa.

”Tämä on meitä paljon mietityttänyt”, Alarotu myöntää. Alun perin hintojen alennuskampanjassa haluttiin hänen mukaansa viestiä, että hinnat laskevat pysyvästi. Kasvisten heittelehtivät hinnat eivät tähän kuvaan sopineet.

”Hinnat voivat edelleen myös nousta satojen ja sesonkien mukaan. Varmaan meille tulee tästä kyselyjä.”

Alarotu vakuuttaa kuitenkin, että kasviksissa S-ryhmän on tarkoitus pienentää katettaan pysyvästi. Näin kauppajätti sanoo tehneensä myös muiden tuotteiden kohdalla, joiden hintoja on alennettu. S-ryhmä kertoo ohjaavansa tänä vuonna hintojen alentamiseen 45 miljoonaa euroa.

Alarotu lupaa, että kotimaisten kasvisten hinnat ovat jatkossa ryhmän kaupoissa halvempia kuin aiempina vastaavina satokausina.

Kasvisten myynti on lisääntynyt S-kaupoissa voimakkaasti. Viime vuonna niitä myytiin kahdeksan miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän. Vuonna 2015 kasvua oli 12 miljoonaa kiloa.

S-kaupat ovat muun muassa korostaneet satokausien merkitystä ja nostaneet esiin niitä vihanneksia, jotka kulloinkin ovat parhaimmillaan.

”Suomalaiset ovat lähteneet vakuuttavasti lisäämään kasvisten syöntiä. Haluamme avittaa heitä kohti ravitsemussuosituksissa esitettyä tavoitetta, joka on puoli kiloa päivässä”, sanoo SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä tiedotteessa.

Edelleen vain kymmenesosa suomalaisista syö kasviksia suositellut viisi annosta päivässä.

Alarotu uskoo, että hintojen alentaminen myös nopeuttaa kasvisten kiertoa kaupoissa.

”Tarjolla on siis tuoreempaa tavaraa. Oletamme myös hävikin pienenevän huomattavasti.”

Mutta lisäävätkö suomalaiset kasvisten syöntiä S-ryhmän alennuskampanjan ansiosta?

S-ryhmän mukaan hintojen alennukset ovat aina kasvattaneet alennettujen tuotteiden menekkiä.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää mielenkiintoisimpana sen seuraamista, ketkä mahdollisesti lisäävät kasvisten käyttöä ja väheneekö joidenkin vähemmän terveellisten tuotteiden menekki, jos kasvisten myynti lisääntyy.

Hänen mukaansa suurin terveyshyöty halvemmista hinnoista olisi, jos se innostaisi vain vähän kasviksia käyttävät ihmiset ostamaan niitä lisää. Nyt kasviksia päätyy keskimääräistä niukemmin miesten, pienituloisten ja vähän koulutettujen suomalaisten lautasille.

Sinänsä hän pitää S-ryhmän päätöstä alentaa kasvisten hintoja erinomaisena asiana. Hän toivoo, että muut kaupparyhmät seuraisivat perässä.

”Tämä on hyvä ja rohkea temppu”, Fogelholm kehuu.

”Tässä on sekin kiva puoli, että pitkästä aikaa ravitsemuspuolella tarjotaan porkkanaa – kirjaimellisesti – eikä vain keppiä, kuten vaikkapa makeis- tai tupakkaveroa.”

Fakta

Esimerkkejä alennuksista Prismoissa


 Kotimainen kurkku –41 %

 Kotimaista yleisperuna –22%

 Kotimaista baby-porkkana –22%

 Kotimainen tomaatti–21%

 Punajuuri –17%

 Lanttu –17%

 Kotimaista sipulipussi –17%

 Makea frisee-salaatti –16%

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • S-ryhmä
 • Ruokakauppa
 • Ruuan hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  6. 6

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat