Valikko
Talous

Neste aloitti uusiutuvista raaka-aineista valmistetun ”jätedieselin” myynnin – litrahinta 15 senttiä fossiilista kalliimpi

Nesteen mukaan uutuus tuotiin yritysasiakkaiden toivomuksesta. Schenker ja Lassila & Tikanoja tekivät sopimuksen polttoaineen käytöstä.

Öljynjalostaja Neste alkoi maanantaina myydä Suomessa dieseliä, joka on valmistettu kokonaan jätteistä ja tähteistä. Aluksi kuudella Neste-asemalla pääkaupunkiseudulla tarjolla olevaa dieseliä myydään nimellä Neste My.

”Valittu nimi (Neste My on suomennettuna Neste Minun) kuvastaa sitä, että me kaikki voimme henkilökohtaisilla ratkaisuilla tehdä jotain ympäristön ja tulevaisuuden hyväksi”, sanoi Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen käynnistäessään polttoaineen myynnin Vantaan Ilmakehän asemalla lähellä lentoasemaa.

Uutuutta myydään lisäksi Vantaan Varistossa, Espoon Piispanmäellä, Otaniemessä ja Olarissa ja Helsingin Konalassa. Tammikuun aikana myynti laajenee eräille raskaan liikenteen Neste Truck -asemille.

Hinnaltaan tuote on Nesteen mukaan vain hieman kalliimpaa kuin Neste Pro Diesel, jossa on vähintään 15 prosenttia uusiutuvaa dieseliä fossiiliseen dieseliin sekoitettuna.

Maanantaina uutuutta myytiin 1,489 euron litrahintaan. Nesteen fossiilipohjaista dieseliä, Futuraa, myytiin 1,339 eurolla. 15 senttiä litralta on se ero, jonka ympäristötietoisuudesta joutuu maksamaan.

Lievosen mukaan Neste päätti lähteä myymään täysin uusiutuvaa dieseliä, koska sellaista ovat toivoneet eräät yritysasiakkaat. Neste kertoikin tehneensä yhteistyösopimukset kuljetusliike Schenkerin ja kierrätystoimialan Lassila & Tikanojan kanssa uuden polttoaineen käytöstä.

Osa Lassila & Tikanojan pääkaupunkiseudun jäteautoista ja Schenkerin jakelukalusto Helsingissä ja Turussa siirtyy käyttämään uutuutta.

Neste markkinoi uutuutta pienillä päästöillä. Yhtiön mukaan tuotteella voidaan päästä 90 prosenttia pienempiin kasvihuonepäästöihin polttoaineen koko elinkaaren aikana perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna.

Muissa päästöissä hyödyt eivät ole yhtä suuret. Pienhiukkasten päästöt vähenevät yhtiön mukaan fossiilisiin verraten noin 40 prosenttia ja typen oksidien päästöt noin kymmenen prosenttia.

Juuri pienhiukkas- ja häkäpäästöt ovat syy, jonka takia dieselmoottorit ovat joutuneet vastatuuleen eräissä Euroopan maissa viime aikoina. Näiden päästöjen EU-säädökset ovat kiristymässä, ja monet henkilöautojen valmistajat ovat suunnitelleet diesel-autojen valmistuksen vähentämistä tai jopa lopettamista, koska valmistuskustannukset kasvavat.

Nesteessä suuntaus on pantu merkille. Lievonen toivoo sen lisäävän kiinnostusta uutuuteen, koska se todistetusti pienentää kaikenlaisia päästöjä. Hän huomauttaa myös, että raskas liikenne vastaa kahta kolmannesta dieselin kulutusesta.

Neste My sopii yhtiön mukaan täysin yhteen nykyisten diesellaatujen kanssa eikä vaadi muutoksia ajoneuvoihin. Neste lupaa myös, että se on kaikilta ominaisuuksiltaan parempaa tai vähintään yhtä hyvää kuin parhaat fossiiliset dieselit. Suomen vaihtelevat lämpötilat on otettu huomioon, joten autoilijan ei tarvitse pelätä jäävänsä tielle kovillakaan pakkasilla.

Neste My on uutta Suomessa, mutta yhtiön täysin uusiutuvaa dieseliä on jo vuosia myyty Ruotsissa ja Yhdysvaltain Kaliforniassa, jossa sitä käyttävät muun muassa San Diegon ja San Franciscon kaupunkien bussiliikenne.

Raaka-aineena Neste käyttää sekä eläin- että kasvikunnan rasvoja. Kaikkiaan käytössä on toistakymmentä erilaista raaka-ainetta. Mukana ei ole palmuöljyn tapaisia ruokaöljyjä, joiden käytöstä Neste on saanut arvostelua ympäristöjärjestöiltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Biopolttoaineet
 • Tieliikenne
 • Diesel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää