Talous

Finlayson perustaa Kiinaan 41 myymälää: ”Esittelemme kiinalaisille pohjoismaisen tyylin isosti”

Tekstiiliyhtiö Finlayson yrittää hurmata Kiinan pohjoismaisella estetiikalla. Muutkin suomalaisyritykset ovat yrittäneet valloittaa Kiinaa vaihtelevalla menestyksellä.

Lähes 200 vuotta kokemusta ja yli 100 000 kuosin arkisto. Näillä valttikorteilla perinteikäs tekstiiliyhtiö Finlayson aikoo vallata Kiinan markkinat.

Siitä ei tule helppoa. Moni suomalaisyritys on kurkottanut itään ja kopsahtanut Kiinan muuriin. Tekstiiliyhtiö Finlayson kuitenkin luottaa hongkongilaiseen kumppaniinsa A-Fontaneen.

Yhdessä yritykset aikovat perustaa 41 Finlayson-myymälää Kiinaan. Lisäksi tarkoituksena on avata 21 myyntipistettä tavarataloihin.

”Me voimme olla se pioneeriyhtiö, joka esittelee kiinalaisille pohjoismaisen tyylin isosti. Finlaysonilla on skandinaavinen elämäntapa dna:ssa”, sanoo A-Fontanen varatoimitusjohtaja Melanie Leung.

Myös Finlayson-nimi toimii Kiinassa, Leung uskoo. Siitähän tulee heti mieleen Suomi, Finland tai kiinalaisittain Fenlan. Se, että yhtiön vuonna 1820 perustanut James Finlayson oli skottilainen maahanmuuttaja, ei haittaa tarinaa yhtään.

Suomalaisyhtiö on solminut jo aiemmin lisenssisopimuksia japanilaisten ja korealaisten kanssa.

Sopimus A-Fontanen kanssa on kuitenkin poikkeuksellinen. Kyse ei ole vain kuosien ja tuotemerkin lainaamisesta. Finlayson ja A-Fontane tekevät poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä kauppaketjun luomiseksi.

”Suunnittelemme yhdessä esimerkiksi kauppojen tilat ja Kiinan markkinoiden kokoelmat. Tarkoituksenamme on luoda skandinaavinen tunnelma”, selittää Finlaysonin viennistä vastaava johtaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Voutilainen.

Sopimus on solmittu 12 vuodeksi. Nyt ilmoitetut myymälät ja myyntipisteet on tarkoitus perustaa ensimmäisen kuuden vuoden sisällä.

Finlayson ei lähde kosiskelemaan Kiinaa vain pussilakanoilla.

Leungin mukaan kaksi- ja kolmikymppiset keskiluokkaiset kiinalaiset haluavat ostaa hyvästä elämänlaadusta kertovia tavaroita. A-Fontane aikookin valmistaa Finlayson-brändin alla lukuisia erilaisia sisustus- ja hyötyesineitä, kuten vaikkapa essuja, tyynynpäällisiä ja kosmetiikkalaukkuja.

”Tutustuin itse Finlaysoniin suunnilleen seitsemän vuotta sitten, kun jäin bisnesmatkojen välissä lomalle Suomeen. Toin pyyhkeitä kotiin”, Leung kertoo.

Koska brändi oli ennestään tuttu, hyppy lisenssisopimukseen ei tuntunut kovin pelottavalta. Toisin kuin usein suomalaisten ja kiinalaisten yhteistyössä A-Fontane ei ole mikään suomalaisen pikkufirman nielevä jättiläinen.

Sen liikevaihto on kymmenisen miljoonaa euroa, siinä missä Finlaysonin vuoden 2015 liikevaihto oli 23 miljoonaa euroa.

Finlayson löysi A-Fontanen suomalaisen lisensointitoimiston 5th Wave Brandsin ja aasialaisten välittäjien avulla.

5th Waven perustajat työskentelivät aiemmin peliyritys Roviolla, jonka häkellyttävä oheistuotevalikoima on syntynyt juuri laajan lisenssikumppaneiden verkoston avulla.

Finlayson on uudistunut ripeästi sen jälkeen, kun Voutilainen osti yhtiön pari vuotta sitten yhdessä mainostoimisto Bob the Robotin perustajien Jukka Kurttilan ja Petri Pesosen kanssa.

Vuonna 2015 uusi johto oli jo kääntänyt tekstiilivanhuksen voitolliseksi ja keskittänyt vientiponnistukset Pohjoismaihin ja Aasiaan. Luova johtaja Pesonen kertoo olleensa aluksi hämmentynyt Finlaysonin kuvioiden kakofoniasta.

”Kun aloimme ensimmäisen kerran Kurttilan Jukan kanssa suunnittelemaan mallistoa, meillä oli 140 kuosia lattialla. Emme tajunneet pariin viikkoon ollenkaan, millä perusteella tällaisia mallistoja rakennetaan. Sitten hoksasimme, että täällähän on kolmenlaisia asioita.”

Tuotteet on jaoteltu romanttisiin, pohjoismaisen yksinkertaisiin ja jännittäviin tuotteisiin. Jälkimmäistä edustaa vaikkapa marjamättäillä tallusteleva Otso.

”Nykyään pystymme käyttämään laajuutta hyväksi ilman, että siitä tulee sekavuutta. Meillä on paljon liikkumatilaa, minkä vuoksi voimme tehdä hyvin esimerkiksi Tom of Finland -tuotteita”, Pesonen selittää.

Taiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin homoeroottisia pussilakanoita ei silti aivan pian nähdä Kiinan kaupoissa asti. Niin paljon kuin Finlayson kuoseja omistaakin, Laaksosen taideteosten lisenssioikeudet yhtiö joutui ostamaan, eikä se voi myydä niitä eteenpäin A-Fontanelle.

Sen sijaan ainakin klassikkokuosit kuten Elefantti, Aalto, Taimi, Coronna ja tietenkin pandakuvioinen Ajatus ovat tekemässä Kiinan-debyyttiään.

Torstaina seitsemänhenkinen kiinalaisdelegaatio kosketteli innoissaan Finlaysonin tulevaa mallistoa yhtiön pääkonttorissa Helsingin Salmisaaressa.

Lisäksi Finlaysonin Tampereen ja Forssan arkistoissa on yhteensä ainakin 100 000 kuosia.

”Finlaysonilla on maailman suurin pohjoismaisten kuosien ja kuvioiden arkisto. Pääset tutustumaan niihin myöhemmin”, Voutilainen lupaa Leungille.

Aasian ja etenkin Kiinan markkinat osoittautuvat usein ohdakkeisiksi ulkomaisille yrityksille, eikä suurista lupauksista tule totta.

Marimekko ilmoitti vuonna 2012 perustavansa Manner-Kiinaan ja Hongkongiin 15 omaa myymälää vuoden 2016 loppuun mennessä. Vuosi on vaihtunut, ja myymälöitä on kahdeksan.

Stockmannin omistaman Lindex-ketjun piti rynnistää Kiinaan isosti sadan myymälän voimin. Myymälät lupasi perustaa kiinalainen kauppajätti Suning, joka vetäytyi sopimuksesta vain puoli vuotta myöhemmin.

Onnistumisiakin on. Esimerkiksi Marja Kurki -yritys on saanut huivejaan myyntiin jo yli 60 kiinalaiseen tavarataloon.

Lastenvaatteita myyvä Reima vasta aloittelee Kiinan valtaustaan, mutta kovana tavoitteena on perustaa sata liikettä vuoden 2018 loppuun mennessä. Pääosaa niistä pyörittäisi hongkongilainen Global Brands Group.

Melanie Leung vakuuttaa, että Finlayson on löytänyt täydellisen kumppanin.

”Emme vain avaa hetkessä sataa kauppaa ja sulje niitä, jos homma ei toimi. Haluamme brändätä Finlaysonin kunnolla ja kärsivällisesti Kiinan markkinoille. Samalla kasvatamme omaa markkinaosuuttamme.”

Fakta

Kahden vanhan liitto


 Finlayson on vuonna 1820 perustettu yhtiö. Alun perin se teki karstaus- ja kehruukoneita tekstiiliteollisuudelle, mutta siirtyi myöhemmin itse tekstiilien valmistukseen.

 Yhtiöllä on ollut lukuisia omistajia. Vuonna 2014 mainostoimisto Bob the Robotin perustajat Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä Ernst & Young -konsulttiyhtiöstä lähtenyt Risto Voutilainen ostivat Finlaysonin sijoitusyhtiö Capmanilta.

 A-Fontane on vuonna 1973 perustettu hongkongilainen yhtiö. Vuodevaatealalla se on Hongkongin vanhin. Yhtiö toimii myös Manner-Kiinassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vienti
 • Tekstiiliteollisuus
 • Kiina
 • Suomi-design

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää