Talous

IMF arvioi maailmantalouden vahvistuvan – Trump ja Kiina parantavat näkymiä

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että maailmantalous kasvaa 3,4 prosenttia tänä vuonna ja 3,6 prosenttia ensi vuonna.

Maailmantalouden kasvu kiihtyy epävarmuuksista huolimatta, ennustaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF uudessa suhdannekatsauksessaan.

IMF:n mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia, mikä vastaa edellistä lokakuussa tehtyä ennustetta.

Viime vuonna maailmantalous kasvoi IMF:n mukaan 3,1 prosenttia ja 3,2 prosenttia vuonna 2015.

Maailmankaupan määrän IMF arvioi kasvavan tänä vuonna 3,8 prosenttia ja ensi vuonna 4,1 prosenttia.

”Suuri osa arvioimastamme paremmasta talouskehityksestä tänä vuonna ja ensi vuonna tulee tietyistä suurista kehittyvistä talouksista ja pienten tulojen talouksista, joilla oli vuonna 2016 vaikeuksia”, sanoi IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld puheenvuorossaan.

Kehittyneissä kansantalouksissa etenkin teollisuustuotanto on kehittynyt arvioitua paremmin, mikä on parantanut lähiajan näkymiä. IMF paransi arviotaan Yhdysvaltojen, euroalueen, Japanin ja Britannian talouskasvusta tänä vuonna. Euroalueella talous kasvaa ennustettua enemmän Saksassa ja Espanjassa.

IMF:n mukaan maailmantalouden kasvu voi olla ennustettua voimakkaampaa, jos talouden elvytys Yhdysvalloissa ja Kiinassa on ennakoitua suurempaa. Toisaalta riskinä on myös se, että maailmantaloudelle haitallinen protektionismi kasvaa.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Donald Trump on luvannut elvyttää taloutta menolisäyksillä ja veronkevennyksillä, mutta toisaalta ilmoittanut asettavansa Yhdysvaltojen edun muiden edelle.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja Kiina maailman toiseksi suurin. IMF korostaa katsauksessaan, että täsmällisiä tietoja Trumpin talouspolitiikasta ei ole vielä käytettävissä.

Kehittyvistä kansantalouksista etenkin Kiinassa talous kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna aikaisemmin arvioitua enemmän. Kiinan talouskasvun riskeistä IMF mainitsee riippuvuuden talouspolitiikasta, lainanannon nopean kasvun ja yritysten velkaantumisen.

IMF arvioi, että Kiinan talous kasvaa tänä vuonna 6,5 prosenttia. Se olisi 0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin lokakuun ennusteessa. Tosin ensi vuonna Kiinan talouskasvu hidastuu ennusteen mukaan 6,0 prosenttiin.

Ennakoitua huonommin IMF arvioi talouden kehittyvin suurista kehittyvistä kansantalouksista Intiassa, Argentiinassa ja Brasiliassa.

Katsauksessaan IMF toistaa taas kerran, että kasvua tukeva rahapolitiikka on erittäin tärkeää epävarmuuden aikana.

IMF huomauttaa kuitenkin, että rahapolitiikka yksin ei voi kuitenkaan talouskasvua turvata. Siksi IMF suosittaa talouskasvua voimistavaa finanssipolitiikkaa valtioissa, joihin siihen on varaa. Jos siihen ei ole varaa, IMF suosittaa rakenteellisia uudistuksia talouskasvun edellysten turvaamiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – hän osallistuu vangitsemisistuntoon sairaalasta videoyhteyden välityksellä

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää