Talous

Nokian osakkeilla käytiin eniten kauppaa – katso listasta kaikkien Helsingin pörssin osakkeiden vaihto

Kurssit kehittyivät viime vuonna hyvin, mutta osakevaihto supistui. Piensijoittajia varoitetaan usein vähän vaihdetuista osakkeista: niissä voi piillä riskejä. Nokia oli suosituin kaupankäynnin kohde.

Verkkolaitteiden valmistaja Nokia oli viime vuonna Helsingin pörssissä noteeratuista yhtiöistä selvästi suosituin kaupankäynnin kohde.

Yhtiön osakkeita vaihdettiin vuoden aikana runsaan 28 miljardin euron arvosta. Vaihtoon lasketaan mukaan kaikki kaupat, joissa yhtiön osakkeita on joko ostettu tai myyty.

Kakkosena vaihtolistalla on energiayhtiö Fortum, jota vaihdettiin runsaan kahdeksan miljardin euron arvosta. Suunnilleen samoilla lukemilla olivat finanssiyhtiö Sampo, hissiyhtiö Kone ja metsäteollisuusyhtiö UPM.

Nokian keskimääräinen päivävaihto oli lähes 112 miljoonaa euroa, Fortumin lähes 33 miljoonaa euroa.

Tämän jutun lopussa on taulukko, jossa on kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden päiväkohtainen vaihto viime vuonna.

Kun siirrytään suurista yhtiöistä keskisuuriin ja pieniin, kaupankäynnin arvot pienenevät nopeasti. Pienten yhtiöiden kärjessä oleva rakennusyhtiö Constin päivävaihto oli viime vuonna noin 173 000 euroa.

Yhtiöiden kiinnostavuus kaupankäynnissä riippuu yleensä paitsi koosta ja liiketoimintaan kohdistuvista odotuksista, myös kansainvälisyydestä ja omistuksen rakenteesta.

Nokia on jo pari vuosikymmentä ollut pörssin suosikkiosake, koska sen omistus on laajalle hajaantunutta ja sillä on runsaasti ulkomaalaisomistusta. Osakerekisteriä ylläpitävän Euroclearin mukaan ulkomaalaiset sijoittajat omistivat sen osakkeista viime vuoden lopulla 82,50 prosenttia.

Hissivalmistaja Kone on liiketoiminnan kansainvälisyydessä ja menestyksessä verrattavissa Nokiaan, mutta ulkomaalaisomistusta sillä on vain 44 prosenttia. Herlinien suvun suuri omistusosuus vähentää vaihdettavuutta.

Euroclearin mukaan ulkomaalaisten osuus suomalaisissa pörssiyhtiöissä oli vuoden lopulla yhteensä 39 prosenttia. Korkeasuhdanteen vuosina osuus oli selvästi korkeampi. Kun osakesijoittamisen riskit kasvavat, suuret ulkomaalaiset omistajat yleensä kaikkoavat ensin päämarkkinoista syrjässä olevista maista.

Kansainvälisten sijoittajien lisäksi Nokian vaihtoa kasvattivat viime vuonna suomalaiset piensijoittajat. Osakevälitystä tarjoavan Nordnetin mukaan Nokia oli koko loppuvuoden piensijoittajien ostorynnistyksen kohteena. Loka–joulukuussa piensijoittajat lisäsivät Nokia-omistustaan yhteensä noin puolella miljardilla eurolla.

Kiinnostus selittynee osakkeeseen sisältyneellä ”alennuksella”. Yhtiön kurssi menetti viime vuonna arvostaan noin kolmanneksen. Piensijoittajat laskevat yhtiön edellytyksiin parantaa suoritustaan.

Kaupankäynnin vilkkautta selvitetään usein myös niin sanotulla kiertonopeudella. Sillä tarkoitetaan osakevaihtoa verrattuna yhtiön markkina-arvoon, joka saadaan kun kurssi kerrotaan osakkeiden lukumäärällä.

Nokian kiertonopeus on hiukan yli yksi, eli yhtiön osakkeita on vaihdettu vuoden aikana hieman sen markkina-arvoa enemmän. UPM:n osaketta on vaihdettu noin puolet sen markkina-arvosta.

Vähiten vaihdetuilla yhtiöillä kiertonopeus voi olla hyvin matala. Etenkin piensijoittajia varoitetaan usein tällaisiin yhtiöihin sijoittamisen riskeistä. Yksittäisillä isoilla kaupoilla tällaisen kurssiin voi saada ison kuprun.

Pienten yhtiöiden sarjassa valimoyhtiö Componentalla oli viime vuonna hyvä kiertonopeus. Tämä johtui laskevasta kurssista, joka sai omistajat myymään sen osakkeita alenevaan hintaan. Hyvä nopeus oli myös kaivosteknolgian myyjällä Outotecillä, joka kurssi alkoi toipua pitkän laskun jälkeen.

Kiertonopeutta laskettaessa on otettu huomioon vain Helsingissä tehdyt kaupat. Esimerkiksi teräsyhtiö SSAB:n osakkeen pääasiallinen kauppapaikka on Tukholma.

Helsingin pörssin osakkeiden kokonaisvaihto oli viime vuonna lähes 121 miljardia euroa. Luku on kaukana korkeasuhdanteen parhaista vuosista.

Tähänastinen ennätys on vuodelta 2007, jolloin vaihto oli yli kolminkertainen, 394 miljardia euroa. Sen jälkeisten vuosien alin summa, 95 miljardia, saavutettiin 2013.

Viime vuonna vaihto väheni toissa vuoteen nähden. Vaikka vuosi oli kurssikehityksen kannalta hyvä, se saavutettiin ohuemmalla kaupalla, mikä kertoo sijoittajien varovaisuudesta.

Nasdaq Helsingistä korostetaan, että muualla Euroopassa pörssien vaihdon lasku oli Helsinkiäkin suurempi.

Katso tästä taulukosta kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden päiväkohtainen vaihto viime vuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Osakkeet
 • Nokia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää