Talous

Suomi kurkottaa kaura edellä Saksan valtaville elintarvikemarkkinoille

Kymmenkunta suomalaista elintarvikefirmaa ottaa ensimmäisiä askeliaan vientimarkkinoilla Berliinissä maailman suurimmilla ruoka-aiheisilla kuluttajamessuilla.

Berliini

Kun on maailman suurimmilla elintarvikemessuilla, ymmärtää ensisilmäyksellä, ettei elintarvikkeiden vienti ole se kaikkien yksinkertaisin vientisektori. Markkina on kovin kilpailtu, ja tarjontaa on ähkyyn asti.

Suomen paviljonki maailman suurimmassa ruoka-aiheisessa maatalous-, elintarvike- ja puutarha-alan tapahtumassa Grüne Wochessa Berliinissä erottuu kuitenkin ihan edukseen. Tyyli on varsin pelkistetty verrattuna esimerkiksi Unkariin, Grüne Wochen tämän vuoden teemamaahan.

Unkari panee parastaan pöytään, ja on syytäkin. Messujen teemamaa maksaa näkyvyydestään miljoona euroa. Suomen valtion messusatsaus on hillitympi, mutta tulee sillekin hintaa 200 000 euroa.

Kymmenkunta suomalaisfirmaa on esillä Suomi 100 -brändin alla. Tarjonta näyttää kaiken messukuohunnan keskellä varsin hillityltä – ja luonnolliselta. Sitä tietenkin on myös tavoiteltu. Kun suomalaiselintarvikkeita kaupataan maailmalle, niiden valttina on useimmiten terveellisyys.

”Jos johonkin pitäisi kiteyttää, niin kaikki, missä on mustikkaa, kiinnostaa”, sanoo suomalaistuotteita Saksaan maahantuovan Teambluen toimitusjohtaja Mikael Gröning esitellessään messuvieraille muun muassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan mustikkasiideriä.Saksa on suomalaiselle elintarviketeollisuudelle keskeinen vientimaa heti Ruotsin, Baltian maiden ja Venäjän jälkeen, mutta kunnon kasvurykäystä Saksan elintarvikevientiin on saatu odotella. Yritys on kuitenkin nyt kova.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on parantaa elintarvikkeiden kauppatasetta 500 miljoonalla eurolla. ”Kun tämä oikaisutavoite asetettiin, Venäjän varaan ei voinut enää talous- ja vastapakotteiden vuoksi laskea.”

EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden jälleen Suomen elintarvikevienti Venäjälle romahti. Kun Venäjän osuus elintarvikeviennistä oli ennen pakotteita 30 prosenttia, on se enää 7 prosenttia. Entisestä viennin noin 400 miljoonan arvosta on jäljellä 100 miljoonaa euroa.

”Elintarvikevienti muille markkinoille on kuitenkin kohentunut noin sadalla miljoonalla eurolla”, sanoo Berliinissä perjantaina ja lauantaina vieraileva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) Suomen messuosastolla.

Elintarvikealan Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti kolmeen miljardiin euroon.

Saksan ruokamarkkinoilla kasvu on otettavissa etenkin luomutuotteilla ja lisäarvotuotteilla, sanoo Finpron elintarvikesektorin toimialajohtaja Esa Wrang.

”On selvää, että suomalaisten on tultava Saksan valtavalle elintarvikemarkkinalle erikoistuotteilla.”


Erikoistuotteilla Suomi on esillä myös Grüne Wochella. Vääksyläinen Oatlaws etsii markkinaa aivan uudenlaisille kaurajauhetuotteilleen. Teppo Ylä-Hemmilä brändää suomalaiskuluttajille vastikään tutuksi tullutta Puhtikaura-jauhetta ja muita uudenlaisia kauratuotteita vientiä varten Oatlaws-tuoteperheeksi.

”Olemme ensimmäisellä ulkomaankeikalla”, Ylä-Hemmilä sanoo. ”Tarjoamme kauraa ihan uudessa muodossa uniikkituotteina, ja on kiinnostavaa nähdä kuluttajien reaktio. Tavoite on päästä jonkin ison ketjun aamiaishyllyyn.”

Suomen paviljongin kokki Kim Palhus pyörähtää kehumassa kaurajauheita. ”Mysliä minikoossa.” Myös ministeri Tiilikainen uskoo, että elintarvikevientiä kannattaa tehdä nyt kaura edellä – varsinkin luomukaura.

Saksan luomumarkkina kasvaa nopeasti. Se on Saksan tilastokeskuksen mukaan arvoltaan noin 8,6 miljardia euroa. Kasvua oli 11 prosenttia edellisvuodesta. Koko elintarvikemarkkinasta luomun osuus on vielä pieni, 3,3 prosenttia. Jokainen saksalainen ostaa kuitenkin luomua vuosittain keskimäärin sadalla eurolla, käy ilmi Saksan luomuelintarvikeliiton BÖLW:n tilastoista.

Saksan suurissa kaupungeissa pelkästään luomua myyviä ruokakauppoja on miltei joka korttelissa. Jos suomalaistuote pääsee luomumyymäläketjujen hyllylle, se on jo pitkällä. Perinteiset isot ketjut kuten Rewe tai Aldi myyvät nekin paljon luomua, mutta niiden toimittajaksi pääseminen vaatii pienehköiltä suomalaisyrityksiltä usein liian kovia markkinointiponnistuksia, Gröning sanoo.

Onnistujia toki on. Esimerkiksi Pekan Leipä. Heinolassa leivottua luomuruisleipää matkaa Saksaan noin 10 miljoonaa pakettia joka vuosi. Suomalaisten pyöreät ruisleipäpalat ovat kauppaketjujen hyllyissä kauppojen omilla merkeillä, mutta niiden kutsumanimeksi on jo vakiintunut Finnbrot.

”Kestävä kehitys on vahva trendi, pakkausmateriaaleja myöten. Tosin hinnoittelukin on tärkeää. Saksalaiset ovat hyvin hintatietoisia”, Wrang sanoo.

Tänä vuonna Food for Finlandilla on useampikin yhteinen markkinointiponnistus saksalaisketjujen kanssa. Ensimmäisenä alkaa Pohjois-Saksassa toimivan Citti-ketjun kanssa kampanja, jossa esitellään kymmeniä suomalaistuotteita.

”Tällaiset kampanjat tuovat tunnettuutta tuotteelle. Mutta se, että saa tuotteen ison saksalaisketjun kauppoihin, vaatii todella paljon töitä”, Gröning sanoo.

Helmikuussa Saksan Nürnbergissä järjestetään maailman suurimmat luomumessut. Biofach-messuille lähtee kymmenkunta suomalaisyritystä. Mukana on esimerkiksi luomubroilerintuottaja Luomu Invest, joka on vastikään saanut sopimuksen hongkongilaisen kauppaketjun kanssa.

”Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo. ”Valtteja on hyvä eläintautitilanne ja antibioottivapaus, siis turvallisuus, ei suinkaan se, että tuotteet ovat suomalaisia tai arktisia.”

Tiilikainen iloitsee myös Atrian Kiinan-diilistä. Kiinan viranomaiset myönsivät viime syksynä sianlihan vientiluvan Atria Nurmon-tuotantolaitokselle. Tällä viikolla Atria ilmoitti toimittavansa tänä vuonna Kiinaan kolme miljoonaa kiloa erilaisia pakastettuja sianlihatuotteita.

Aasian markkina on kuitenkin osoittautunut varsin vaikeaksi, sillä lupaprosessit ovat vaativia, Tiilikainen sanoo. ”Niin paljon kuin Aasian potentiaalista puhutaan, käytännössä viennin kasvu on tähän saakka saatu EU-markkinoilta. Sisämarkkinoille pääsee ilman raskasta byrokratiaa.”

Fakta

Elintarvikevienti Saksaan


 Suomen elintarvikeviennin arvo on yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

 Saksan osuus Suomen elintarvikeviennistä vaihtelee vuosittain 5–6 prosentissa.

 Arvoltaan elintarvikevienti Saksaan on noin 60–70 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • elintarvike
 • Saksa
 • Vienti
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  7. 7

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  8. 8

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  9. 9

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  10. 10

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään
  3. Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”
  4. Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit
  5. Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?
  6. Tunti sitten
  7. Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle
  8. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  9. IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää
  10. Jättimäisen monitoimiareenan rakentaminen Tampereelle näyttää jo lähes varmalta – Jos päätös sijoittajilta saadaan, voisi areena valmistua jo viiden vuoden kuluttua
  11. Siirtolapuutarhamökki tuhoutui tulipalossa Herttoniemessä
  12. 2 tuntia sitten
  13. Turun puukotusten uhrien muistoksi järjestetään hiljainen hetki tänään kello 10
  14. Näytä lisää