Talous

Suurten yhtiöiden tuloskausi alkaa – Teollisuus elpyy hitaasti ja osingot supistuvat

Pitkään odotettu liikevaihdon kasvu ei toteutunut vielä loppuvuonnakaan.

Suhdanne-ennusteiden ja tilastojen perusteella teollisuus on alkanut elpyä syksyn aikana.

Elpyminen vaikuttaa ilmeisesti viipeellä, sillä pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden liikevaihto ei ole ennusteiden mukaan vielä kasvanut.


Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa ensi torstaina, jolloin osavuosikatsauksensa julkaisee hissejä ja liukuportaita valmistava Kone.

Mahdollisista on sekin, että elpyminen olisi ollut ripeintä pörssiin listautumattomissa pienissä ja keskikokoisissa yrityksissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä ovat suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla. Ennusteessa ei ole mukana rahoitusalan yhtiöitä eikä teleoperaattori Teliaa.

Etenkin liikevaihdon lisääntymistä on odotettu jo vuosikausia, koska se olisi merkki teollisuuden kysynnän kasvusta. Vuoden 2015 loka–joulukuussa yhteenlaskettua liikevaihtoa kasvatti Nokia, jonka tulostietoihin on taannehtivasti lisätty yhtiön ostama Alcatel-Lucent.


Suomen teollisuus valmistaa pääasiassa investointihyödykkeitä, ja nimenomaan uusista investoinneista on epävarmuuden takia pulaa eri puolilla maailmaa Aasiaan lukuun ottamatta.

”Luottamusindikaattorien paranemisen takia odotan suurella mielenkiinnolla, mitä yhtiöt sanovat vuoden 2017 näkymistään. Yhtiöiden tilanne on hyvin erilainen riippuen siitä, millä toimialalla ne toimivat. Eroja on myös samalla toimialalla toimivien yritysten välillä”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuon arvio on selvä: merkittävää parannusta ei ole odotettavissa liikevaihtoon tai liikevoittoon.

”Valitettavasti teollisuuden hiljaiselo vaikuttaisi vain jatkuvan. Pahoin pelkään, että alkuvuosikin on hiljainen, sillä teollisuuden uudet tilaukset eivät ole kasvanneet.”

Tilastokeskuksen mukaan tammi–marraskuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto kasvoi 2,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Sen sijaan teollisuuden uudet tilaukset supistuivat samalla vertailuajanjaksolla 6,9 prosenttia.

Teollisuuden ahdinkoa pitäisi ainakin periaatteessa lievittää euron heikkeneminen suhteessa dollariin. Viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä euron arvo oli 1,1002 dollaria ja viimeisellä vuosineljänneksellä 1,0789 dollaria.

Vuonna 2015 euron arvo oli keskimäärin 1,1095 dollaria ja 1,2141 dollaria vuonna 2014.

”Yhdysvaltojen dollarin vahvistumisen suhteessa euroon pitäisi hyödyttää etenkin metsä­yhtiöitä. Pelätty sellun hinnan romahdus ei myöskään ole toteutunut. Toki heikko euro hyödyttää myös monia vientiyrityksiä”, Taittonen sanoo.

Kun yritykset muuttavat dollaritulonsa euroiksi, yhteisvaluutan heikkenemisen takia euromääräiset tulot kasvavat.

Angervuo arvioi, että pääasiassa Suomen markkinoilla toimivien yhtiöiden taloudellinen kehitys on kohentunut yksityisen kulutuksen kasvun takia. Pääasiassa Suomen markkinoilla toimivia pörssiyhtiöitä on kaupan alalla, mediassa, rakennusteollisuudessa ja teleoperaattoreissa.


”Suomen taloudelle tärkeiden konepajojen kehitys on ollut yhä tahmeaa, koska selvää kysynnän kasvua ei ole tullut. Ani harvalla yhtiöllä uudet tilaukset kasvoivat kolmannella vuosineljänneksellä. Ei voi kuin ihmetellä, miten hidasta elpyminen vientiteollisuudessa on ollut.”

Osinkojen ennustetaan supistuvan

Teollisuudessa on ollut pitkään käyttämätöntä tuotantokapasiteettia.

Siksi uusille investoinnille ei välttämättä ole ollut perustetta, ja yhtiöt ovat voineet maksaa osakkeenomistajilleen verraten runsaita osinkoja.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden yhteenlasketut osingot supistuisivat vajaat neljä prosenttia viime vuonna maksetuista osingoista.


”Investointipankki Lehman Brothersin vararikosta saakka yhtiöt ovat olleet varovaisia uusissa investoinneissa. Maailmantalouden epävakauden takia yhtiöt ehkä maksavat verraten suuria osinkoja ennemmin kuin alkavat tehdä suuria investointeja”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Lehman Brothers hakeutui vararikkoon syyskuussa 2008, mihin kärjistyi noin vuotta aikaisemmin alkanut kansainvälinen rahoitusmarkkinoiden sekasorto. Seuraavana vuonna Suomen bruttokansantuote supistui 8,3 prosenttia.

Osinko on osakkeenomistajille kuuluva voitto-osuus. Se lasketaan tuloslaskelman viimeisestä rivistä eli nettotuloksesta.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jos yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitajan Hannu Angervuon mukaan pörssiyhtiöt ovat viime vuosina maksaneet nettotuloksestaan noin 80 prosenttia osakkeenomistajille.

”Se on pitkällä aikavälillä liian paljon. Meidän ennusteemme mukaan yhteenlasketut osingot vähenevät noin kolme prosenttia. Toivottavasti yhtiöt löytäisivät vastaisuudessa kannattavia ja järkeviä investointikohteita.”

Julkisen talouden näkökulmasta runsaat osingot ovat hyvä asia, sillä ne ovat verotettavaa tuloa.

Taittonen muistuttaa, että suurella osalla Helsingin pörssin teollisuusyrityksistä on liiketoimintaa eri puolilla maailmaa. Siksi ne eivät ole suojassa siltä, mitä maailmantaloudessa laajemmin tapahtuu.

”Jos tase on vahva, se antaa turvaa. Vahva tase antaa mahdollisuuksia tehdä myös yritysjärjestelyjä. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat yhä vähävelkaisia, joten uusia investointikohteita voi hyvinkin löytyä.”

Useat yritykset ovat viime vuona karsineet kustannuksiaan tulojen vähenemisen takia etenkin työpaikkoja vähentämällä.

Jos kysyntä alkaisi kasvaa selvästi, se voisi merkitä tulosten selvää paranemista tuotannon ollessa hyvin tehokasta. Silloin yhtiöillä voi olla varaa palkata työntekijöitä.

Sanottua: Näkymät vaihtelivat toimialoittain

”Kolmannen vuosineljänneksen kehityksemme osoittaa, että pystymme löytämään mahdollisuuksia myös haastavilla markkinoilla. Selvä kasvu saaduissa tilauksissamme sekä EMEA-alueella [Eurooppa. Lähi-itä ja Afrikka] että Amerikassa on hyvä esimerkki tästä. Kiinassa kolmannen vuosineljänneksen tilauksemme kehittyivät hieman paremmin kuin Kiinan markkina kokonaisuudessaan.”

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth osavuosikatsauksessa 26.10.2016

”Saavutimme vakaan tuloksen huolimatta jonkin verran odotettua heikommista markkinaolosuhteista erityisesti langattoman infrastruktuurin markkinalla. Odotamme näiden olosuhteiden jonkin verran tasaantuvan vuonna 2017, kun ensisijainen kohdemarkkina, jolla Nokia kilpailee, todennäköisesti supistuu muutaman prosentin vauhtia.”

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri osavuosikatsauksessa 27.10.2016

”Kaivosmarkkinoiden kysyntä pysyi vuoden kolmannella neljänneksellä edellisen neljänneksen tasolla. Laiteliiketoiminnan aktiviteetti oli vakaata ja huolimatta tilausten kasvusta verrattuna vuodentakaiseen nähtävissä ei ole elpymistä nykyiseltä alhaiselta tasolta.”

Metson toimitusjohtaja Matti Kähkönen osavuosikatsauksessa 21.10.2016

Arvioimme mineraalienjalostusteollisuuden markkinoiden asteittain paranevan, kun taas metallienjalostuksen näkymät jatkuvat heikkoina. Asiakkaamme keskittyvät leikkaamaan tuotantokustannuksiaan, emmekä odota lähiaikoina suurempia muutoksia palvelujen markkinatilanteessa.”

Outotecin toimitusjohtaja Markku Teräsvasara osavuosikatsauksessa 28.10.2016

”Näemme edelleen toimialallamme hyviä pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia. Laaja maantieteellinen verkostomme ja halumme kehittää uutta liiketoimintaa ja rakentaa uusia tuotantolaitoksia ovat vahvuuksiamme, joilla autamme asiakkaitamme kasvamaan ja palvelemaan kuluttajia kilpailukykyisellä tavalla.”

Huhtamäen toimitusjohtaja Jukka Moisio osavuosikatsauksessa 26.10.2016

Fakta

Tuloskausi kolmen kuukauden välein


 Pörssissä noteeratut yh­tiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Viimeisen vuosineljänneksen eli loka–joulukuun osavuosikatsaukset julkaistaan pääasiassa tammi–helmikuun vaihteessa.

 Loka–joulukuun osavuosikatsauksen yhteydessä yhtiöiden hallitukset ilmoittavat osinkoesityksensä. Osingoista päättää yhtiö­kokous.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Yhdysvaltalaismedia: Google ostamassa osan matkapuhelinvalmistaja HTC:stä

  10. 10

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää