Talous

Pankki ei uskonut nuoreen pitkätukkaiseen blondiin – nyt Ida Backlundin hiustenpidennysfirma valloittaa maailmaa

Yrittäjä halusi luoda hiustenpidennysten Ikean. Kysyntää riittää. ”Nykyisin on ihan okei muuttaa ulkonäköään vaikka päivittäin”, Ida Backlund sanoo.

Parikymppisellä Ida Backlundilla oli liikeidea.

Vastaanottovirkailijana työskennellyt nuori uumajalaisnainen oli käyttänyt hiustenpidennyksiä jo varhaisesta teini-iästä, ja nyt hän halusi rakentaa niiden hankinnasta ja myynnistä bisneksen itsellensä.

Yritykselle oli jo nimikin: Rapunzel, kuin prinsessa Grimmin veljesten sadusta. Ja asiakkaita, kun osa Backlundin kavereista oli innostunut ostamaan pidennyksiä hänen kauttansa.

Mutta pankista ei herunut lainarahoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”He eivät uskoneet, että idea toimisi, koska he eivät olleet koskaan kuulleet hiustenpidennysten myynnistä verkossa. Se teki minut tietenkin hyvin surulliseksi, mutta samalla torjunta motivoi”, Backlund muistelee yrityksen alkuaikoja.

Tuolloin elettiin vuotta 2007.

Epäilijöitä riitti uran alussa myös muualla.

”Olin nuori tyttö ja minulla oli hyvin pitkät blondit hiukset. On selvää, että ennakkoluuloja oli. Harva uskoi, että tietäisin mitään bisneksestä. Sittemmin moni on tullut sanomaan, että anteeksi, etten uskonut sinuun.”

Olisi kannattanut uskoa, sillä ne pitkät blondit hiukset olivat osa isompaa ilmiötä. Tarkkoja lukuja on vaikea saada, mutta eri arvioiden mukaan hiustenpidennyskauppa on vähintään miljardibisnes maailmalla.

Upeahiuksisten julkkisten kuvat leviävät yhä nopeammin verkossa, ja myös moni tavallinen nainen haluaa tätä nykyä käyttää pidennyksiä.

”Ala kasvaa todella kovaa vauhtia. Jos katsot julkkiksia, ei ole ketään, jolla ei olisi hiustenpidennyksiä tai peruukkia. Sitä ei vain usko kuvista”, Backlund sanoo.

Hänen perustamansa Rapunzel of Sweden tekee nykyisin hiustenpidennysten ja peruukkien kaupalla noin 130 miljoonan kruunun eli vajaan 14 miljoonan euron liikevaihtoa, ja sen voittoprosentti on tasaisesti kymmenen yläpuolella. Työntekijöitä on runsaat 50.

Yrityksen tuotteita käyttää Backlundin mukaan muun muassa tähtinäyttelijä Nicole Kidman. Niitä myydään netissä asiakkaille yli 60 maassa, ja yritys on juuri avannut ensimmäisen fyysisen liikkeensä Ruotsin ulkopuolella Suomessa, Helsingin keskustassa.

Nyt 32-vuotias Backlund kertoo tarinaansa HS:lle suuren pohjoismaisen bisnesseminaarin yhteydessä Tukholmassa.

On Backlundin syntymäpäivä, ja hän viettää sitä yrittäjälle tyypilliseen tapaan töissä. Useita yrittäjäpalkintoja voittaneen naisen näkemyksille on nykyisin kysyntää, kun talouskerma kohtaa Ruotsissa.

Backlundin tavoitteena on tehdä yrityksestään eräänlainen hiustenpidennysten Ikea. Suunnitteilla on liikkeitä Suomen lisäksi esimerkiksi Saksassa ja Norjassa. ”Haluamme olla kaikkialla, ja kaikkien tulisi ajatella meitä, kun he haluavat kauniit hiukset”, Backlund sanoo.

Ruotsalaiselle globaalius oli selvää alusta saakka.

”Jotkut kaverini sanoivat minulle alussa, että perusta kauppa Uumajaan. Minä kysyin, että siitäkö minun pitäisi aloittaa. Minunhan pitää mennä maailmalle.”

Backlundin mukaan Tukholman kadulla nyt liki joka toisella on hiustenpidennykset. Vaikka tämä olisikin hiukan liioittelua, on tiheys selvästi melkoinen tv-ruudussa ja bilekortteleissa Sture­planilla.

”Hiukset ovat osa identiteettiä”, Backlund sanoo.

”Ne ovat kuin meikkiä. Ja nykyisin on ihan okei muuttaa ulkonäköään eri tavoin”, hän jatkaa.

Markkinoiden kasvu ei toki ole ongelmatonta. Maailman mediassa on raportoitu viime vuosina toistuvasti vähävaraisista naisista, jotka luopuvat hiuksistaan hyvin vähällä korvauksella tai puolipakolla. ”Se on mielestäni aivan kamalaa. Se oli yksi ensimmäisistä asioita, joita ajattelin perustaessani yrityksen. Että mitään sellaista ei saa olla”, Backlund sanoo.

Rapunzel myy sekä aitoja että synteettisiä hiuksia. Ostohintojaan yritys ei kerro, mutta esimerkiksi Aasian maissa nainen saa hiuksien myymisestä tavallisesti korvauksen, joka riittää vaikkapa tietokoneen ostamiseen, Backlund lupaa.

Hän sanoo olevansa vakuuttunut, että materiaali hankitaan ja tuotetaan eettisellä tavalla. Paikalla Kiinassa sijaitsevalla tehtaalla tehdään esimerkiksi yllätystarkastuksia.

Skandinaaviset aidot hiukset tulevat yrityksen kampaamoista, joissa paikalliset naiset haluavat luopua kutreistaan. Rahaa voi saada laadusta riippuen parhaimmillaan 10 000–15 000 kruunua eli runsaasta tuhannesta eurosta noin 1 600 euroon, Backlund arvioi.

Backlundia motivoi aikoinaan myös se, että hänen äitinsä sairastui syöpään ja menetti osan hiuksistaan. Nyt hän on perustanut parantuneen äitinsä kanssa säätiön, joka auttaa syöpää sairastavia. Kymmenen prosenttia yrityksen peruukkimyynnistä menee säätiön toimintaan.

Lisäksi Backlund on myynyt valtaosan Rapunzelista ja alkanut keskittyä päivittäisen johtamisen sijaan muiden kasvuyrittäjien tukemiseen.

Uuden sijoitusyhtiönsä kautta Backlund sijoittaa tulokkaisiin. Alkutaipaleellaan moni tarvitsee jonkun, joka luo uskoa.

Backlundin mielestä yrittäminen Ruotsissa on loppujen lopuksi helppoa. Hän teki nuoruusvuosinaan töitä Etelä-Euroopan maissa ja näki, kuinka paljon vaikeammat olosuhteet voivat olla.

”Kun tulin takaisin, tajusin, kuinka hyvin asiat täällä ovat. Me olemme melkein hemmoteltuja. Pitäisi olla kiitollinen siitä, mitä on. Tarjolla on niin paljon apua, vaikka yrityskiihdyttämöitä ja sen sellaista”, hän kertoo.

Aloittavalle yrittäjälle hän antaa vinkin. ”Seuraa sydäntäsi ja intuitiotasi. Se kertoo paljon siitä, minkälaisia päätöksiä kannattaa tehdä. Ja ota seuraksesi ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja jotka luovat positiivista energiaa. Muiden kanssa ei tarvitse olla tekemisissä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  6. 6

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  7. 7

   Maailman rikkain nainen Liliane Bettencourt on kuollut

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  10. 10

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää