Talous

Trumpin lupaama elvytys nosti osakkeet kaikkien aikojen ennätykseen Yhdysvalloissa

Dow Jones Industrial Average -osakeindeksi ylitti 20 000 pisteen haamurajan.

Yhdysvaltalaisten osakkeiden hintakehitystä mittaava Dow Jones Industrial Average -osakeindeksi ylitti keskiviikkona 20 000 pisteen merkkipaalun ensi kertaa historiassaan.

Kun New Yorkin pörssi sulkeutui kello 23 Suomen aikaa, indeksin lukema oli 20 068,51 pistettä, mikä on 0,8 prosenttia enemmän kuin tiistaina kaupankäynnin päättyessä. Vuoden kuluessa indeksi on vahvistunut yli 26 prosenttia.

Osakkeiden vahvistumista on jouduttanut presidentti Donald Trumpin lupaama finanssipoliittinen elvytys ja Yhdysvaltojen talouden myönteinen kehittyminen.

Osakkeiden vahvistuminen kohti ennätyksellisiä lukemia alkoi pian sen jälkeen, kun Trump voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuun alussa.

Dow Jones Industrial Average on maailman tärkeimpiä osakeindeksejä, jota sijoittajat eri puolilla maailmaa tarkkailevat jatkuvasti. Indeksi on perustettu 1880-luvun lopussa.

Ainoa suomalainen New Yorkin pörssissä noteerattu yhtiö on verkkolaitteita valmistava Nokia, mutta se ei ole Dow Jones Industrial Average -indeksissä.

Osakkeiden kallistumiseen on vaikuttanut todennäköisesti sekin, että sijoittajat ennakoivat yhtiöiden tulosten parantuneen viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Talouden yleinen kehitys maailmassa on parantunut ja korkotaso on poikkeuksellisen matalalla. Toki on selvää, että osakkeita on vahvistanut viime aikoina Trumpin markkinoilla aiheuttama huuma, mikä näkyy kaikissa riskisijoituksissa”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Pidemmän ajan kuluessa osakkeita on vahvistanut Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikka.

Joulukuussa 2008 Yhdysvaltojen keskuspankki asetti ohjauskoron 0,00–0,25 prosenttiin sen jälkeen, kun rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Poikkeuksellisen matalan korkotason takia sijoittajat siirsivät pääomiaan osakkeisiin saavuttakseen sijoitustensa tuottotavoitteen. Kun osakkeiden kysyntä kasvaa, niiden hinnat kohoavat.

Presidentti Trumpin lupaamat menolisäykset ja veronkevennykset vauhdittaisivat mitä todennäköisimmin Yhdysvaltojen talouskasvua.

Presidentti on myös luvannut asettaa yhdysvaltalaisten edun kaikkien muiden edelle ja suojella yrityksiä ulkomaisilta kilpailijoilta. Elvytys ja protektionismi ovat omiaan parantamaan yhdysvaltalaisten yritysten taloudellista kehittymistä.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennusti runsas viikko sitten, että yksi syy maailmantalouden kasvuvauhdin kiihtymiseen on presidentti Trumpin lupaama talouspolitiikka.

IMF arvioi, että Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Ensi vuoden osalta uusi ennuste on 0,4 prosenttiyksikköä parempi kuin edellisessä ennusteessa, joka julkaistiin lokakuussa ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on verraten suuri vaikutus koko maailmantalouden kehittymiseen.


Tausta: Kassavirta vaikuttaa eniten osakkeiden hintaan

Yksi tärkeimmistä osakkeen arvoon vaikuttavista tekijöistä on sijoittajien ennuste yhtiön kassavirran kehittymisestä.

Kassavirta tarkoittaa kassaan tulevien ja sieltä maksettujen maksujen erotusta.

Osakkeen arvon määrittelyssä sijoittajat pyrkivät ennustamaan tulevaisuuden kassavirran nykyarvon.

Jos yhtiö on kannattava, sen kassavirta on yleensä positiivinen.

Negatiivinen kassavirta tarkoittaa, että kassasta maksetaan enemmän maksuja kuin sinne on tuloja.

Positiivinen kassavirta tarkoittaa, että yhtiöllä on varaa maksaa verraten suuria osinkoja tai tehdä velkaantumatta tulevaisuuden kannalta tärkeitä investointeja.

Osinko on osakkeenomistajille kuuluva voitto-osuus yhtiön tuloksesta. Osinko lasketaan tuloslaskelman viimeisestä rivistä eli nettotuloksesta.

Onnistuneet investoinnit puolestaan vahvistavat osakkeen arvoa, jolloin osakkeen tuotto kasvaa eli osakkeenomistajat vaurastuvat.

Talouden yleisellä kehityksellä on myös vaikutusta siihen, miten sijoittajat arvioivat yritysten lähiajan näkymiä. Kokonaiskysynnän kasvaessa yrityksillä menee paremmin.

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta summasta.

Sijoittajien myynti- ja ostopäätöksiin vaikuttavat myös monet muut tekijät, joita on vaikea mitata.

Kun ilmapiiri paranee, monet sijoittajat saattavat tehdä myynti- ja ostopäätöksiä tarkemmin ajattelematta vain sen perusteella, mitä muut tekevät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain talous
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää