Talous

Ilmastonmuutosta epäilevä Trump rikastuttaa sähköautoguru Elon Muskia – läheinen suhde sai Teslan osakkeen nousukiitoon

Teslan osake on kallistunut 40 prosenttia joulukuun 1. päivän jälkeen. Ainakin osasyyllinen tähän on ilmastoskeptikko ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Ilmastonmuutoksesta saarnaavan eteläafrikkalais-kanadalaisen maahanmuuttajan ei luulisi hyötyvän Donald Trumpin presidenttiydestä.

Silti miljardööriyrittäjä Elon Musk on tullut viime viikkoina vain entistä rikkaammaksi osin juuri Trumpin ansiosta.

Vapaamielisessä Kaliforniassa asuva Musk on perustanut maksupalveluyhtiö Paypalin, sähköautoyhtiö Teslan ja avaruusraketteja valmistavan SpaceX:n.

Hänen johdollaan Tesla osti juuri Muskin serkkujen perustaman aurinkopaneeleja valmistavan Solarcityn. Lisäksi Tesla valmistaa kuluttajien ja yritysten käyttöön akkuja, joihin voi säilöä vaikkapa aurinko- tai tuulienergiaa.

Vaikka Muskin lukuisat projektit pitävätkin hänet kiireisenä, hän ehtii silti toimia myös Yhdysvaltojen uuden presidentin neuvonantajana. Näin siitä huolimatta, että Trump on kutsunut ilmastonmuutosta ”kiinalaiseksi huijaukseksi”.

Joulukuun 1. päivän jälkeen Teslan osakekurssi on vahvistunut peräti 40 prosenttia. Musk, joka omistaa Teslasta reilun viidenneksen, on kerryttänyt samalla omaisuuttaan.

Teslan markkina-arvo oli perjantaina jo 41 miljardia dollaria.

Osin hurja pörssinousu johtunee hyvistä uutisista. Tesla on käynnistänyt onnistuneesti Nevadan jättimäisen akkutehtaan tuotannon, ja yhtiö on edistynyt ripeästi keskihintaisen Model 3 -sähköauton kehittämisessä.

Silti neuvonantajan asema tuntuu olevan sijoittajille mieleen.

”Elon Muskilla on tärkeä kommunikointikanava Donald Trumpiin. Tämä strateginen suhde Teslan johdon ja [Yhdysvaltojen] uuden hallinnon välillä on tärkeä käänne”, arvioi Morgan Stanleyn analyytikko Adam Jonas sijoittajakirjeessä uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Musk kritisoi Trumpia ennen marraskuun vaaleja ja sanoi CNBC:lle, että ailahtelevainen kiinteistömoguli ”ei ole oikea kaveri presidentin tehtävään”.

Musk suostui silti vaalien jälkeen liittymään presidentin talousneuvostoon.

Neuvostossa istuu Muskin lisäksi muun muassa Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick ja Pepsin toimitusjohtaja Indra Nooyi.

Toinen PayPalin perustajista, uusiseelantilainen Peter Thiel, on tukenut Trumpia jo pitkään ja toimii yhtenä presidentin keskeisimmistä neuvonantajista, New York Times kertoo.

Suora kanava Valkoiseen taloon kelpaa monille yritysjohtajille, vaikka he eivät olisikaan samaa mieltä Trumpin politiikasta.

Sijoittajien näkökulmasta Musk on osannut pelata korttinsa oikein.

Sen sijaan, että uusiutuvasta energiasta saarnaava Musk olisi julistanut sanasodan Trumpia vastaan, hän on rakentanut lämpimiä suhteita presidentinkansliaan.

Tesla ja avaruuskuljetuksiin erikoistunut SpaceX valmistavat tuotteensa Yhdysvalloissa, mikä miellyttää Trumpia.

Toisin kuin monet muut autoyhtiöt, Teslalla ei ole edes aikomuksia siirtää tuotantoa vaikkapa Meksikoon. Trumpin uhkaukset rajatulleista voivat siis jopa hyödyttää Muskia, sillä ne osuisivat kilpaileviin autoyhtiöihin.

Viime viikkoina Musk on varonut puheissaan ärsyttämästä Trumpia tai hänen esikuntaansa.

Reilu vuosi sitten Pariisissa Musk piti puheen, jossa hän kutsui ilmastonmuutosta vakavaksi uhaksi, joka voi aiheuttaa ”enemmän tuhoa kuin kaikki historian sodat yhteensä”.

Hän myös kehotti valtioita luopumaan fossiilisista polttoaineista. Silti Musk ilmoitti tällä viikolla julkisesti tukevansa öljyjätti Exxon Mobilin entistä toimitusjohtajaa Rex Tillersonia ulkoministeriksi.

”Minun sanomana tämä saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta olen samaa mieltä The Economist -lehden kanssa. Rex Tillersonista voi potentiaalisesti tulla loistava ulkoministeri”, hän kirjoitti nettiyhteisö Twitterissä perjantaina.Myöhemmin Musk selitti Gizmodo-verkkolehdelle tuen ilmaustaan sillä, että Tillerson on tukenut jo vuosien ajan ”hiiliveroa”.

Hiilivero tarkoittaisi, että kaikkien yhtiöiden olisi maksettava tietty summa jokaisesta hiilidioksiditonnista, jonka ne päästävät ympäristöön. Tillerson on ilmaissut suosivansa juuri EU:n päästökaupan tapaista mallia.

EU:ssa ongelmana on ollut, että päästötonnin hinta on painunut niin alas, ettei järjestelmä juuri rajoita saastuttamista.

Joka tapauksessa pragmatismi toimii ainakin markkinoilla. Muskin diplomatia voi taata sen, että sähköautojen määrän kiihtyvä kasvu jatkuu Yhdysvalloissa myös Trumpin kaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Ilmastonmuutos
 • Tesla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita loukkaantunut pakettiauton ajettua väkijoukkoon Barcelonan keskustassa, poliisi sanoo terrori-iskuksi – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää