Talous

Kun valtio luopuu paperikirjeistä, Posti on vaikeuksissa – siksi toimitusjohtaja Malinen hakee oppeja Ranskasta

Posti valmistautuu tuskaiseen muutokseen Heikki Malisen johdolla. Hänen mukaansa Posti voisi käyttää koko maan kattavaa verkostoaan maaseudun palvelujen pelastamiseksi.

Posti on saanut tänä vuonna enemmän haukkuja kuin miesmuistiin.

Esimerkiksi viime vuoden loppupuolella kirjejakelussa oli alueittain isoja häiriöitä. Myös sanomalehtien varhais- ja päiväjakelussa on ollut asiakkaita raivostuttavia muutoksia ja ongelmia.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen myöntää, että viime syksynä palvelun taso heikkeni.

”Tammikuussa kirjejakelu on jo palautunut takaisin entiselle tasolleen”, hän vakuuttaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä tarkoittaa, että yleisjakelussa 99,85 prosenttia yleispalvelukirjeistä on jaettu keskimäärin päivittäin.

Postilla on ollut vaikeuksia pitää palvelutasoaan vakiona, koska kirjeiden jakelu on vähentynyt viiden vuoden aikana noin 30 prosenttia.

Tämän takia Malisen viiden vuoden toimitusjohtajakauden aikana Postin työntekijämäärä on supistunut 8 000:lla ihmisellä noin 20  000:een, mutta syksystä lähtien yhtiö on palkannut kymmeniä vakinaisia jakajia pääkaupunkiseudulla.

Postilla on edessä suuri ongelma: julkinen sektori luopuu hiljalleen kirjeiden lähettämisestä. Pelkästään valtio lähettää vuosittain kirjeitä yli 30 miljoonalla eurolla. Valtio on päättänyt luopua kirjeistä vuoteen 2018 mennessä ja siirtyä digitaaliseen viestintään kansalaisten kanssa. Kirjeitäkin näillä näkymin vielä saa, jos haluaa.

”Jos muutos tulee nopeasti, se on meille tuskainen asia, puhutaan kymmenien miljoonien eurojen vaikutuksesta. Mutta valtion uudistumiselle ei ole vaihtoehtoa.”

Malinen on etsinyt postilaisille uutta tekemistä muun muassa kiertämällä eri maiden posteissa. Hän haluaisi postista eräänlaista maaseudun pelastajaa.

Esikuva on löytynyt Ranskan postista, jolla on myös pankki- ja vakuutustoimintaa. Sieltä hän on löytänyt idean esimerkiksi kodinhoitoon. Nurmenleikkaus oli työntekijöiden oma idea.

Toimitusjohtaja Malinen, pystyykö Posti tekemään mitä tahansa liiketoimintaa, jos se on aikaisemmin jakanut postia? Perustatteko uudelleen Postipankin?

”Ehdottomasti emme. Meillä ei ole siinä ydinosaamista. Kaikki uudet avaukset liittyvät ydinliiketoimintaamme, joko niissä on asiakaskytkentä, laitesynergia, sama tuotantokoneisto tai muuta osaamista.”

”Jos nämä eivät toteudu, se ei ole meidän bisnes.”

Mitä muuta tuotavaa Ranskasta olisi Suomen Postin asiakkaille?

”Siellä on ymmärtääkseni toista sataa erilaista pilottia. He ovat laittaneet paljon paukkuja esimerkiksi digitaaliseen markkinointiin. He keräävät informaatiota, kytkevät sen suoramarkkinointiin ja kehittävät näin tarkempaa ja kohdentuneempaa mainontaa.”

”Emme ole lähdössä myymään digitaalista markkinointia tai haastamaan Googlea ja mediataloja.”

Mitä muuta uutta on mielessä?

”Kyllä se isoin juttu liittyy kodin ympärille. Minä puhun etenkin harvaan asutun seudun mikrologistiikasta. Siellä pitää toimittaa kotiin paljon tavaraa, aina ruokatavaroista hygieniatuotteisiin. On valtavan kallista, jos kaikki ajetaan paikalle erikseen.”

”Jos kaikki muuttaisivat Helsinkiin, meillä ei olisi pian mitään töitä. Haluamme pitää Suomen asuttuna. Meillä on koko maan kattava palveluverkosto, yli 10  000 ihmistä. Me haluamme rakentaa tämän verkoston päälle. Kun asuminen on kallista, tulee myös paluumuuttoa. Jos ei ole palveluja, eivät ihmiset voi muuttaa maalle. Me olemme osa palvelua, joka mahdollistaa muuttamisen.”

”Tämä on suurin lisäarvo, mitä Posti voi tuoda suomalaiselle yhteiskunnalle.”

Maaseudulla sanomalehtien tilaajia ärsyttää nykyisin se, että perusjakelun ajat vaihtelevat valtavasti. Haluatteko päästä eroon sanomalehdistä ja asiakkaista?

”Emme missään nimessä. Olemme joutuneet reitittämään valtakunnan reitit uudestaan ja huomioimaan sen, että volyymit laskevat. Tämä johtaa siihen, että kuluttajat voivat saada postinsa eri aikaan tänään kuin kenties aikaisemmin.”

”Se ei tunnu mukavalta. Olemme pahoillamme, mutta tämä optimointi on välttämätöntä.”

Olette sanonut, että Kiinan verkkokaupoista tulevat pienet kirjekuoret ovat iso ongelma. Miten verkkokaupan arki on voinut yllättää Postin?

”Nyt on syntynyt ilmiö, jossa Kiinasta tulee valtava määrä nyssyköitä, jotka ovat käytännössä pieniä käsinkirjoitettuja kirjeitä, joita ei voi käsitellä koneella. Ne aiheuttavat myös hankaluuksia jakeluhyllyissä.”

Miksi ette nosta hintaa?

”Tähän hintaan ei mikään yksi maa pysty vaikuttamaan, koska kyseessä on vanha kansainvälisesti sovittu hinnoittelujärjestely, jossa kehitysmaista lähteville annetaan huomattavan suuri alennus. Kiina luokitellaan tässä sopimuksessa kehitysmaaksi.”

Postin toimia on tuskin koskaan arvosteltu niin paljon kuin teidän kaudellanne. Missä olette onnistunut?

”Yhtiön on pakko muuttua, jotta se selviää tästä digimurroksesta. Viiden vuoden aikana on ollut pakko tehdä todella kovia ja kivuliaita muutoksia. Siinä organisaatiomme on onnistunut. Yhtiö on rakenteellisesti nyt selkeä.”

Miten tämä onnistuminen näkyy asiakkaille?

”Minusta meillä on hyvä palvelu. Porukkamme on pystynyt pitämään laadun ja kustannukset hyvällä tasolla ottaen huomioon, että meillä volyymit laskevat kymmenen prosenttia vuodessa.”

Fakta

Posti perustettiin vuonna 1638


 Valtion kokonaan omistama Posti perustettiin 1638. Vuonna 2007 nimi muutettiin Itellaksi, kunnes se palasi taas Postiksi 2015.

 Kirjeitä ja sanomalehtiä Posti on jakanut säännöllisesti koteihin vuodesta 1858.

 Yhtiön liikevaihto on noin 1,6 miljardia euroa. Työntekijöitä on noin 20  000.

 Liikevaihdosta 96 prosenttia tulee yrityksiltä ja yhteisöiltä.

Oikaisu 3.2. kello 12.45: Ensimmäiset postilinjat Suomeen perustettiin 1638 eikä 1630, kuten kirjoituksessa ensin mainittiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Posti
 • Logistiikka
 • Pakettipalvelut
 • Kirjeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Tulli teki rikosilmoituksen entisestä turvallisuuspäälliköstään – epäily: 900 tuntia perusteettomia poissaoloja

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  8. 8

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Bussi ja raitiovaunu törmäsivat Helsingin Kampissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää