Talous

Politiikka rymisteli Super Bowliin – mainoksissa kommentoidaan maahanmuuttoa ja Trumpin muuria

Trumpin kannattajat julistivat boikotin, kun Budweiserin valmistaja kertoi mainoksessaan yrityksen maahanmuuttajataustasta.

Yhdysvaltain kiristynyt poliittinen ilmapiiri näkyi maan suurimman urheilutapahtuman Super Bowlin tauoilla. Osa NFL-finaalin yhteydessä mainostaneista yrityksistä käytti miljoonien dollareiden hintaiset mainossekunnit paitsi mainostaakseen tuotteitaan, myös profiloituakseen moniarvoisen ja avoimen yhteiskunnan puolustajina.

Budweiser-olutta, Airbnb-majoituspalveluita ja 84 Lumber -rakennustarvikeliikettä mainostettiin tyylillä, joka presidentti Donald Trumpin aikakaudella on helppo tulkita hyvin poliittiseksi. Trumpin vastustajat ihailivat mainoksia, kun taas presidentin tukijat uhkasivat mainostajia boikoteilla.

Yhden kohahduttaneista mainoksista teetti rakennustarvikeliike 84 Lumber.

Mainoksessa espanjaa puhuvat nainen ja lapsi lähtevät matkaan ja taivaltavat erämaassa. Monissa Super Bowl -mainoksissa viljelty huumori puuttuu täysin: kuvat ovat karuja ja synkkiä, ihmiset vakavia.

Televisiossa mainoksesta kuitenkin näytettiin vain osa. 84 Lumberin kotikaupungin Pittsburghin paikallistelevision mukaan Super Bowlin lähettänyt Fox-tv-kanava piti mainosta liian kiistanalaisena eikä suostunut näyttämään sitä kokonaisuudessaan puoliajalla. Sen sijaan tv-mainoksen päätteeksi katselijat ohjattiin verkkosivulle, josta mainoksen näki kokonaisuudessaan.

Tässä versiossa nainen ja lapsi saapuvat lopulta korkean muurin juurelle. Viittaus Trumpin lupaamaan muuriin Meksikon rajalle on ilmeinen.

Naisen ja lapsen matka ei kuitenkaan pysähdy muuriin, vaan he löytävät portin, jonka läpi kulkea. Mainoksen päätteeksi ruutuun ilmestyy teksti: ”Halu menestyä on aina tervetullutta tänne.”84 Lumberin perustaja Maggie Hardie Magerko sanoi paikallistelevisiolle lähettämässään viestissä, että hänen mielestään oli väärin vältellä aihetta, josta kaikki amerikkalaiset kuitenkin puhuvat.

”Minä uskon, että Amerikka on toivon ja mahdollisuuksien maa, ja tämä pätee kaikkiin ihmisiin huolimatta siitä, kuka on, mihin uskoo ja mistä tulee. Tässä maassa tämän ei pitäisi olla kiistanalainen viesti”, Magerko selittää.

Maailman suurin panimo AB InBev ja konserniin kuuluva Anheuser-Busch taas kommentoivat Budweiser-mainoksellaan ulkomaalaisiin kohdistuvien asenteiden kovenemista ja Trumpin maahanmuuttolinjauksia.

Mainoksessa saksaa puhuva ja panimon perustamisesta haaveileva nuori mies saapuu Yhdysvaltoihin valtamerialuksella. Heti satamassa häntä tönitään ja käsketään palaamaan kotiin. Vastoinkäymisten sävyttämän matkan jälkeen mies saapuu St. Louisiin.Kyseessä on suora viittaus Budweiserin valmistajan Anheuser-Buschin juuriin. Adolphus Busch saapui Saksasta Yhdysvaltoihin vuonna 1857. Hän meni töihin saksalaissyntyisen Eberhard Anheuserin panimoon, jonka osakkaaksi myöhemmin nousi.

”Kun mikään ei estä unelmaasi”, mainos julistaa.

Trumpin kannattajat sosiaalisessa mediassa hermostuivat. He leimasivat mainoksen liberaalien propagandaksi ja kehottivat Twitterissä boikotoimaan Budweiseria.Boikottikampanja tosin synnytti nopeasti vastakampanjan, jossa kehotettiin ostamaan Budweiseria.

Majoitusta välittävä Airbnb puolestaan otti mainoksellaan kantaa moniarvoisen yhteiskunnan puolesta. Mainos koostuu eri etnistä alkuperää ja uskontokuntia edustavien ihmisten kasvokuvista.

”Maailma on sitä kauniimpi mitä enemmän hyväksyt”, mainos toteaa.Mainoksissa nähtiin myös humoristisia, vähemmän poliittisia viittauksia uuden presidentin aikaan:

”Amerikka, meillä on edessämme ainakin neljä vuotta kamalaa tukkaa”, alkaa hiustuotevalmistaja It’s a 10 Haircaren mainos.Yritykset Yhdysvalloissa ovat aiemminkin ottaneet kantaa Trumpin puheita ja linjauksia vastaan. Erityisesti huolta ja vastustusta ovat herättäneet presidentin maahanmuutto- ja vapaakauppalinjaukset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-mainokset
 • Super Bowl
 • Maahanmuutto
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  7. 7

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  8. 8

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää