Valikko
Talous

Epäillystä tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakamisesta vaadittiin oikeudessa korvauksia – kanteet hylättiin ja yhtiöt pantiin itse maksamaan kulut

Uusi BitTorrent-vertaisverkkoa koskevat hyvityskanteet kaatuivat laajasta salapoliisitodistelusta huolimatta. Oikeudenomistajat joutuvat maksamaan epäillylle yli 28 000 euroa oikeudenkäymiskuluina.

Markkinaoikeus antoi tiistaina toisen ratkaisunsa tapauksissa, joissa suomalainen asianajotoimisto Hedman Partners vaatii oikeusteitse päämiehilleen hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

Tälläkin kertaa hyvityskanteiden kohteena olivat Black Sails -niminen televisiosarja ja A Walk Among the Tombstones -elokuva, joista hyvityksiä haettiin viime kesänä onnistuneesti markkinaoikeudesta.

Televisiosarjassa kyse oli tällä kertaa kolmesta jaksosta. Hyvitykseksi vaadittiin 750:tä euroa tv-sarjan jaksoa kohden ja 1 500:aa euroa elokuvasta.

Oikeustapauksessa saksalainen Crystalis Entertainment ja tanskalainen Scanbox Entertainment vaativat hyvityksiä tekijänoikeudella suojattujen teosten jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa ja lisäksi yhteensä vajaan 30 000 euron oikeudenkäyntikuluja vastaajalta.

Markkinaoikeuden päätös oli nyt täysin kantajien odotusten vastainen.

Markkinaoikeus jätti Scanboxin elokuvaa koskevan hyvitysvaateen tutkimatta sillä perusteella, että yhtiöllä ei ollut asiavaltuutusta hyvityksen vaatimiseen alkuperäisen, ilman tekstitystä olevan teoksen osalta.

Televisiosarjan jaksojen osalta kantaja ei puolestaan onnistunut todistamaan, että vastaaja olisi itse henkilökohtaisesti jakanut tiedostoja.

Näin molemmat vaateet kaatuivat. Lisäksi Scanbox ja Crystalis joutuivat itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja ne velvoitettiin maksamaan vastaajalle yhteisvastuullisesti 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Hyvitysvaateita ajavien yritysten todistelussa käytettiin muun muassa yksityisetsivää ja eri tietotekniikka-asiantuntijoita.

Oikeudelle pyrittiin näyttämään toteen eri keinoin esimerkiksi, mistä internetosoitteesta, missä langattomissa verkoissa ja millä reitittimillä teoksia mahdollisesti oli vertaisverkossa jaettu.

Laajemmin ottaen selvästi pitkään valmistettu hanke kuuluu yleisemmin termeillä ”vertaisverkkorahastus” ja ”kiristyskirje” tunnettuun ilmiöön.

Oikeudenomistajat pyrkivät erilaisilla vaadekirjeillä saamaan vertaisverkkopalvelujen käyttäjiltä rahaa uhkaamalla heitä tällaisilla oikeudenkäynneillä. Oikeudenomistajat ja heidän lakimiehensä tosin itse kiistävät tämän jyrkästi.

HS:n haastattelemien oikeudenomistajien ja heidän asiamiestensä mukaan kanteiden tarkoituksena on ainoastaan laittoman vertaisverkkojakamisen vähentäminen, ei rahan tekeminen oikeudenkäynneillä tai niillä uhkaamalla.

Helsingin Sanomien tarkemman selvityksen aiheesta voi lukea tästä.

Tyypillisesti hyvityksiä hakevat oikeudenomistajat ovat ostaneet teosten omistajilta vain vertaisverkkoloukkauksia koskevat oikeudet hyvitysvaateita tehtaillakseen.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Markkinaoikeuden tiistaina julkaistu ratkaisu on huomattavan seikkaperäinen.

Vastaaja puolustautui kanteen väitteitä kohtaan muun muassa kyseenalaistamalla perusteita siihen, onko Crystaliksella ja Scanboxilla ylipäänsä oikeus hakea hyvityksiä, kun ne ovat hankkineet vain tiukasti rajattuja osia tekijänoikeuksista.

Black Sails -tv-sarjan osalta oikeus hylkäsi nämä vastaajan väitteet.

Sen sijaan Scanboxin elokuvan osalta oikeus totesi, että sen hankkimat oikeudet koskivat elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota vain norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä.

Kun todisteiden valossa jaettu elokuva oli alkuperäisversio ilman tekstitystä, markkinaoikeus jätti kanteen Scanboxin hyvitysvaatimuksen osalta tutkimatta ”puuttuvan asiavaltuuden perusteella”.

Markkinaoikeus otti myös kantaa siihen, onko kantajan esittämää selvitystä IP-osoitteiden kautta kulkeneesta BitTorrent-vertaisverkon tietoliikenteestä ylipäänsä pidettävä luotettavana.

Selvitys perustuu pitkälti saksalaisen Excipion-valvontayhtiön keräämiin tietoihin, jonka uskotaan olevan yksi keskeinen toimija ”vertaisverkkorahastuksen” liiketoimintamallien suunnittelijana.

Oikeus käy tuomionsa perusteissa seikkaperäisesti läpi väitettyä internetliikennettä.

Sen ja asiantuntijatodistelun perusteella oikeus päätyi pitämään valvontaa tehneen Excipionin väitteitä liikennetiedoista uskottavina.

Toinen tärkeä tai vielä tärkeämpi kysymys oli se, voitiinko katsoa selvitetyksi, että vastaaja on itse henkilökohtaisesti saattanut yleisön saataviin kyseisiä teoksia. Avoimessa verkossa niitä voi nimittäin jakaa kuka tahansa.

Vastaajan mukaan käytetty langaton verkko oli avoin, mutta kantajan mukaan se oli suljettu.

Se, että verkko oli suljettu kävi kantajan eli saksalaisyritys Crystaliksen mukaan ilmi muun muassa valvottujen tiedostojen siirtymisestä toiseen reitittimeen, kun kantaja vaihtoi reititintään uuteen merkkiin ja malliin.

Ratkaisuselostuksesta käy ilmi, että verkon mahdollista avoimuutta ja sen salasanojen mahdollista siirtymistä ulkopuolisten käsiin on selvitetty puolin ja toisin poikkeuksellisella tarmolla.

Tätä todistelua varten oli muun muassa käyty kuvaamassa vastaajan omakotitaloa tunnistettavasta paikasta, jossa kantaja oli mitannut talosta lähtevää internetliikennettä.

Eri todistelujen jälkeen markkinaoikeus katsoi, ”ettei asiassa ole näytetty vastaajan langattoman verkon olleen väitettyjen tekijänoikeusloukkausten tapahtuma-aikana suljettu”.

Myöskään vastaajan tutkittavaksi antamien kiintolevyjen ja laitteiden perusteella ei oikeuden mukaan ollut pääteltävissä, että vastaaja olisi itse ladannut kysymyksessä olevia teoksia ja saattanut niitä yleisön saataville.

Laajan ja perusteellisen markkinaoikeuden päätöksen perustelujen 88-kohdassa markkinaoikeus viimein katsoi, ettei kantaja ole esittänyt uskottavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi ”itse henkilökohtaisesti” ladannut Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja saattanut niitä edelleen yleisön saataville BitTorrent-vertaisverkossa.

”Näin ollen kanne on hylättävä Crystaliksen osalta”, markkinaoikeus totesi.

Oikaisu 8.2. kello 9.12: Otsikossa luki alun perin virheellisesti, että tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakaneelta olisi vaadittu korvauksia. Sen sijaan tv-sarjan ja elokuvan epäillystä jakamisesta verkkoon vaadittiin korvauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Internet
 • Markkinaoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  7. 7

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää