Valikko
Talous

Epäillystä tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakamisesta vaadittiin oikeudessa korvauksia – kanteet hylättiin ja yhtiöt pantiin itse maksamaan kulut

Uusi BitTorrent-vertaisverkkoa koskevat hyvityskanteet kaatuivat laajasta salapoliisitodistelusta huolimatta. Oikeudenomistajat joutuvat maksamaan epäillylle yli 28 000 euroa oikeudenkäymiskuluina.

Markkinaoikeus antoi tiistaina toisen ratkaisunsa tapauksissa, joissa suomalainen asianajotoimisto Hedman Partners vaatii oikeusteitse päämiehilleen hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

Tälläkin kertaa hyvityskanteiden kohteena olivat Black Sails -niminen televisiosarja ja A Walk Among the Tombstones -elokuva, joista hyvityksiä haettiin viime kesänä onnistuneesti markkinaoikeudesta.

Televisiosarjassa kyse oli tällä kertaa kolmesta jaksosta. Hyvitykseksi vaadittiin 750:tä euroa tv-sarjan jaksoa kohden ja 1 500:aa euroa elokuvasta.

Oikeustapauksessa saksalainen Crystalis Entertainment ja tanskalainen Scanbox Entertainment vaativat hyvityksiä tekijänoikeudella suojattujen teosten jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa ja lisäksi yhteensä vajaan 30 000 euron oikeudenkäyntikuluja vastaajalta.

Markkinaoikeuden päätös oli nyt täysin kantajien odotusten vastainen.

Markkinaoikeus jätti Scanboxin elokuvaa koskevan hyvitysvaateen tutkimatta sillä perusteella, että yhtiöllä ei ollut asiavaltuutusta hyvityksen vaatimiseen alkuperäisen, ilman tekstitystä olevan teoksen osalta.

Televisiosarjan jaksojen osalta kantaja ei puolestaan onnistunut todistamaan, että vastaaja olisi itse henkilökohtaisesti jakanut tiedostoja.

Näin molemmat vaateet kaatuivat. Lisäksi Scanbox ja Crystalis joutuivat itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja ne velvoitettiin maksamaan vastaajalle yhteisvastuullisesti 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Hyvitysvaateita ajavien yritysten todistelussa käytettiin muun muassa yksityisetsivää ja eri tietotekniikka-asiantuntijoita.

Oikeudelle pyrittiin näyttämään toteen eri keinoin esimerkiksi, mistä internetosoitteesta, missä langattomissa verkoissa ja millä reitittimillä teoksia mahdollisesti oli vertaisverkossa jaettu.

Laajemmin ottaen selvästi pitkään valmistettu hanke kuuluu yleisemmin termeillä ”vertaisverkkorahastus” ja ”kiristyskirje” tunnettuun ilmiöön.

Oikeudenomistajat pyrkivät erilaisilla vaadekirjeillä saamaan vertaisverkkopalvelujen käyttäjiltä rahaa uhkaamalla heitä tällaisilla oikeudenkäynneillä. Oikeudenomistajat ja heidän lakimiehensä tosin itse kiistävät tämän jyrkästi.

HS:n haastattelemien oikeudenomistajien ja heidän asiamiestensä mukaan kanteiden tarkoituksena on ainoastaan laittoman vertaisverkkojakamisen vähentäminen, ei rahan tekeminen oikeudenkäynneillä tai niillä uhkaamalla.

Helsingin Sanomien tarkemman selvityksen aiheesta voi lukea tästä.

Tyypillisesti hyvityksiä hakevat oikeudenomistajat ovat ostaneet teosten omistajilta vain vertaisverkkoloukkauksia koskevat oikeudet hyvitysvaateita tehtaillakseen.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Markkinaoikeuden tiistaina julkaistu ratkaisu on huomattavan seikkaperäinen.

Vastaaja puolustautui kanteen väitteitä kohtaan muun muassa kyseenalaistamalla perusteita siihen, onko Crystaliksella ja Scanboxilla ylipäänsä oikeus hakea hyvityksiä, kun ne ovat hankkineet vain tiukasti rajattuja osia tekijänoikeuksista.

Black Sails -tv-sarjan osalta oikeus hylkäsi nämä vastaajan väitteet.

Sen sijaan Scanboxin elokuvan osalta oikeus totesi, että sen hankkimat oikeudet koskivat elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota vain norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä.

Kun todisteiden valossa jaettu elokuva oli alkuperäisversio ilman tekstitystä, markkinaoikeus jätti kanteen Scanboxin hyvitysvaatimuksen osalta tutkimatta ”puuttuvan asiavaltuuden perusteella”.

Markkinaoikeus otti myös kantaa siihen, onko kantajan esittämää selvitystä IP-osoitteiden kautta kulkeneesta BitTorrent-vertaisverkon tietoliikenteestä ylipäänsä pidettävä luotettavana.

Selvitys perustuu pitkälti saksalaisen Excipion-valvontayhtiön keräämiin tietoihin, jonka uskotaan olevan yksi keskeinen toimija ”vertaisverkkorahastuksen” liiketoimintamallien suunnittelijana.

Oikeus käy tuomionsa perusteissa seikkaperäisesti läpi väitettyä internetliikennettä.

Sen ja asiantuntijatodistelun perusteella oikeus päätyi pitämään valvontaa tehneen Excipionin väitteitä liikennetiedoista uskottavina.

Toinen tärkeä tai vielä tärkeämpi kysymys oli se, voitiinko katsoa selvitetyksi, että vastaaja on itse henkilökohtaisesti saattanut yleisön saataviin kyseisiä teoksia. Avoimessa verkossa niitä voi nimittäin jakaa kuka tahansa.

Vastaajan mukaan käytetty langaton verkko oli avoin, mutta kantajan mukaan se oli suljettu.

Se, että verkko oli suljettu kävi kantajan eli saksalaisyritys Crystaliksen mukaan ilmi muun muassa valvottujen tiedostojen siirtymisestä toiseen reitittimeen, kun kantaja vaihtoi reititintään uuteen merkkiin ja malliin.

Ratkaisuselostuksesta käy ilmi, että verkon mahdollista avoimuutta ja sen salasanojen mahdollista siirtymistä ulkopuolisten käsiin on selvitetty puolin ja toisin poikkeuksellisella tarmolla.

Tätä todistelua varten oli muun muassa käyty kuvaamassa vastaajan omakotitaloa tunnistettavasta paikasta, jossa kantaja oli mitannut talosta lähtevää internetliikennettä.

Eri todistelujen jälkeen markkinaoikeus katsoi, ”ettei asiassa ole näytetty vastaajan langattoman verkon olleen väitettyjen tekijänoikeusloukkausten tapahtuma-aikana suljettu”.

Myöskään vastaajan tutkittavaksi antamien kiintolevyjen ja laitteiden perusteella ei oikeuden mukaan ollut pääteltävissä, että vastaaja olisi itse ladannut kysymyksessä olevia teoksia ja saattanut niitä yleisön saataville.

Laajan ja perusteellisen markkinaoikeuden päätöksen perustelujen 88-kohdassa markkinaoikeus viimein katsoi, ettei kantaja ole esittänyt uskottavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi ”itse henkilökohtaisesti” ladannut Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja saattanut niitä edelleen yleisön saataville BitTorrent-vertaisverkossa.

”Näin ollen kanne on hylättävä Crystaliksen osalta”, markkinaoikeus totesi.

Oikaisu 8.2. kello 9.12: Otsikossa luki alun perin virheellisesti, että tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakaneelta olisi vaadittu korvauksia. Sen sijaan tv-sarjan ja elokuvan epäillystä jakamisesta verkkoon vaadittiin korvauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Internet
 • Markkinaoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää