Valikko
Talous

Epäillystä tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakamisesta vaadittiin oikeudessa korvauksia – kanteet hylättiin ja yhtiöt pantiin itse maksamaan kulut

Uusi BitTorrent-vertaisverkkoa koskevat hyvityskanteet kaatuivat laajasta salapoliisitodistelusta huolimatta. Oikeudenomistajat joutuvat maksamaan epäillylle yli 28 000 euroa oikeudenkäymiskuluina.

Markkinaoikeus antoi tiistaina toisen ratkaisunsa tapauksissa, joissa suomalainen asianajotoimisto Hedman Partners vaatii oikeusteitse päämiehilleen hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

Tälläkin kertaa hyvityskanteiden kohteena olivat Black Sails -niminen televisiosarja ja A Walk Among the Tombstones -elokuva, joista hyvityksiä haettiin viime kesänä onnistuneesti markkinaoikeudesta.

Televisiosarjassa kyse oli tällä kertaa kolmesta jaksosta. Hyvitykseksi vaadittiin 750:tä euroa tv-sarjan jaksoa kohden ja 1 500:aa euroa elokuvasta.

Oikeustapauksessa saksalainen Crystalis Entertainment ja tanskalainen Scanbox Entertainment vaativat hyvityksiä tekijänoikeudella suojattujen teosten jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa ja lisäksi yhteensä vajaan 30 000 euron oikeudenkäyntikuluja vastaajalta.

Markkinaoikeuden päätös oli nyt täysin kantajien odotusten vastainen.

Markkinaoikeus jätti Scanboxin elokuvaa koskevan hyvitysvaateen tutkimatta sillä perusteella, että yhtiöllä ei ollut asiavaltuutusta hyvityksen vaatimiseen alkuperäisen, ilman tekstitystä olevan teoksen osalta.

Televisiosarjan jaksojen osalta kantaja ei puolestaan onnistunut todistamaan, että vastaaja olisi itse henkilökohtaisesti jakanut tiedostoja.

Näin molemmat vaateet kaatuivat. Lisäksi Scanbox ja Crystalis joutuivat itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja ne velvoitettiin maksamaan vastaajalle yhteisvastuullisesti 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Hyvitysvaateita ajavien yritysten todistelussa käytettiin muun muassa yksityisetsivää ja eri tietotekniikka-asiantuntijoita.

Oikeudelle pyrittiin näyttämään toteen eri keinoin esimerkiksi, mistä internetosoitteesta, missä langattomissa verkoissa ja millä reitittimillä teoksia mahdollisesti oli vertaisverkossa jaettu.

Laajemmin ottaen selvästi pitkään valmistettu hanke kuuluu yleisemmin termeillä ”vertaisverkkorahastus” ja ”kiristyskirje” tunnettuun ilmiöön.

Oikeudenomistajat pyrkivät erilaisilla vaadekirjeillä saamaan vertaisverkkopalvelujen käyttäjiltä rahaa uhkaamalla heitä tällaisilla oikeudenkäynneillä. Oikeudenomistajat ja heidän lakimiehensä tosin itse kiistävät tämän jyrkästi.

HS:n haastattelemien oikeudenomistajien ja heidän asiamiestensä mukaan kanteiden tarkoituksena on ainoastaan laittoman vertaisverkkojakamisen vähentäminen, ei rahan tekeminen oikeudenkäynneillä tai niillä uhkaamalla.

Helsingin Sanomien tarkemman selvityksen aiheesta voi lukea tästä.

Tyypillisesti hyvityksiä hakevat oikeudenomistajat ovat ostaneet teosten omistajilta vain vertaisverkkoloukkauksia koskevat oikeudet hyvitysvaateita tehtaillakseen.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Markkinaoikeuden tiistaina julkaistu ratkaisu on huomattavan seikkaperäinen.

Vastaaja puolustautui kanteen väitteitä kohtaan muun muassa kyseenalaistamalla perusteita siihen, onko Crystaliksella ja Scanboxilla ylipäänsä oikeus hakea hyvityksiä, kun ne ovat hankkineet vain tiukasti rajattuja osia tekijänoikeuksista.

Black Sails -tv-sarjan osalta oikeus hylkäsi nämä vastaajan väitteet.

Sen sijaan Scanboxin elokuvan osalta oikeus totesi, että sen hankkimat oikeudet koskivat elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota vain norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä.

Kun todisteiden valossa jaettu elokuva oli alkuperäisversio ilman tekstitystä, markkinaoikeus jätti kanteen Scanboxin hyvitysvaatimuksen osalta tutkimatta ”puuttuvan asiavaltuuden perusteella”.

Markkinaoikeus otti myös kantaa siihen, onko kantajan esittämää selvitystä IP-osoitteiden kautta kulkeneesta BitTorrent-vertaisverkon tietoliikenteestä ylipäänsä pidettävä luotettavana.

Selvitys perustuu pitkälti saksalaisen Excipion-valvontayhtiön keräämiin tietoihin, jonka uskotaan olevan yksi keskeinen toimija ”vertaisverkkorahastuksen” liiketoimintamallien suunnittelijana.

Oikeus käy tuomionsa perusteissa seikkaperäisesti läpi väitettyä internetliikennettä.

Sen ja asiantuntijatodistelun perusteella oikeus päätyi pitämään valvontaa tehneen Excipionin väitteitä liikennetiedoista uskottavina.

Toinen tärkeä tai vielä tärkeämpi kysymys oli se, voitiinko katsoa selvitetyksi, että vastaaja on itse henkilökohtaisesti saattanut yleisön saataviin kyseisiä teoksia. Avoimessa verkossa niitä voi nimittäin jakaa kuka tahansa.

Vastaajan mukaan käytetty langaton verkko oli avoin, mutta kantajan mukaan se oli suljettu.

Se, että verkko oli suljettu kävi kantajan eli saksalaisyritys Crystaliksen mukaan ilmi muun muassa valvottujen tiedostojen siirtymisestä toiseen reitittimeen, kun kantaja vaihtoi reititintään uuteen merkkiin ja malliin.

Ratkaisuselostuksesta käy ilmi, että verkon mahdollista avoimuutta ja sen salasanojen mahdollista siirtymistä ulkopuolisten käsiin on selvitetty puolin ja toisin poikkeuksellisella tarmolla.

Tätä todistelua varten oli muun muassa käyty kuvaamassa vastaajan omakotitaloa tunnistettavasta paikasta, jossa kantaja oli mitannut talosta lähtevää internetliikennettä.

Eri todistelujen jälkeen markkinaoikeus katsoi, ”ettei asiassa ole näytetty vastaajan langattoman verkon olleen väitettyjen tekijänoikeusloukkausten tapahtuma-aikana suljettu”.

Myöskään vastaajan tutkittavaksi antamien kiintolevyjen ja laitteiden perusteella ei oikeuden mukaan ollut pääteltävissä, että vastaaja olisi itse ladannut kysymyksessä olevia teoksia ja saattanut niitä yleisön saataville.

Laajan ja perusteellisen markkinaoikeuden päätöksen perustelujen 88-kohdassa markkinaoikeus viimein katsoi, ettei kantaja ole esittänyt uskottavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi ”itse henkilökohtaisesti” ladannut Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja saattanut niitä edelleen yleisön saataville BitTorrent-vertaisverkossa.

”Näin ollen kanne on hylättävä Crystaliksen osalta”, markkinaoikeus totesi.

Oikaisu 8.2. kello 9.12: Otsikossa luki alun perin virheellisesti, että tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakaneelta olisi vaadittu korvauksia. Sen sijaan tv-sarjan ja elokuvan epäillystä jakamisesta verkkoon vaadittiin korvauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Internet
 • Markkinaoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

  2. 2

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  3. 3

   Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

  4. 4

   Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

  7. 7

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  8. 8

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  9. 9

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  10. 10

   Timo Soini ei kannata maksutonta varhaiskasvatusta: ”Miksi vuorineuvosten mukuloille pitäisi olla maksuton päivähoito?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää