Valikko
Talous

Epäillystä tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakamisesta vaadittiin oikeudessa korvauksia – kanteet hylättiin ja yhtiöt pantiin itse maksamaan kulut

Uusi BitTorrent-vertaisverkkoa koskevat hyvityskanteet kaatuivat laajasta salapoliisitodistelusta huolimatta. Oikeudenomistajat joutuvat maksamaan epäillylle yli 28 000 euroa oikeudenkäymiskuluina.

Markkinaoikeus antoi tiistaina toisen ratkaisunsa tapauksissa, joissa suomalainen asianajotoimisto Hedman Partners vaatii oikeusteitse päämiehilleen hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

Tälläkin kertaa hyvityskanteiden kohteena olivat Black Sails -niminen televisiosarja ja A Walk Among the Tombstones -elokuva, joista hyvityksiä haettiin viime kesänä onnistuneesti markkinaoikeudesta.

Televisiosarjassa kyse oli tällä kertaa kolmesta jaksosta. Hyvitykseksi vaadittiin 750:tä euroa tv-sarjan jaksoa kohden ja 1 500:aa euroa elokuvasta.

Oikeustapauksessa saksalainen Crystalis Entertainment ja tanskalainen Scanbox Entertainment vaativat hyvityksiä tekijänoikeudella suojattujen teosten jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa ja lisäksi yhteensä vajaan 30 000 euron oikeudenkäyntikuluja vastaajalta.

Markkinaoikeuden päätös oli nyt täysin kantajien odotusten vastainen.

Markkinaoikeus jätti Scanboxin elokuvaa koskevan hyvitysvaateen tutkimatta sillä perusteella, että yhtiöllä ei ollut asiavaltuutusta hyvityksen vaatimiseen alkuperäisen, ilman tekstitystä olevan teoksen osalta.

Televisiosarjan jaksojen osalta kantaja ei puolestaan onnistunut todistamaan, että vastaaja olisi itse henkilökohtaisesti jakanut tiedostoja.

Näin molemmat vaateet kaatuivat. Lisäksi Scanbox ja Crystalis joutuivat itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja ne velvoitettiin maksamaan vastaajalle yhteisvastuullisesti 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Hyvitysvaateita ajavien yritysten todistelussa käytettiin muun muassa yksityisetsivää ja eri tietotekniikka-asiantuntijoita.

Oikeudelle pyrittiin näyttämään toteen eri keinoin esimerkiksi, mistä internetosoitteesta, missä langattomissa verkoissa ja millä reitittimillä teoksia mahdollisesti oli vertaisverkossa jaettu.

Laajemmin ottaen selvästi pitkään valmistettu hanke kuuluu yleisemmin termeillä ”vertaisverkkorahastus” ja ”kiristyskirje” tunnettuun ilmiöön.

Oikeudenomistajat pyrkivät erilaisilla vaadekirjeillä saamaan vertaisverkkopalvelujen käyttäjiltä rahaa uhkaamalla heitä tällaisilla oikeudenkäynneillä. Oikeudenomistajat ja heidän lakimiehensä tosin itse kiistävät tämän jyrkästi.

HS:n haastattelemien oikeudenomistajien ja heidän asiamiestensä mukaan kanteiden tarkoituksena on ainoastaan laittoman vertaisverkkojakamisen vähentäminen, ei rahan tekeminen oikeudenkäynneillä tai niillä uhkaamalla.

Helsingin Sanomien tarkemman selvityksen aiheesta voi lukea tästä.

Tyypillisesti hyvityksiä hakevat oikeudenomistajat ovat ostaneet teosten omistajilta vain vertaisverkkoloukkauksia koskevat oikeudet hyvitysvaateita tehtaillakseen.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Markkinaoikeuden tiistaina julkaistu ratkaisu on huomattavan seikkaperäinen.

Vastaaja puolustautui kanteen väitteitä kohtaan muun muassa kyseenalaistamalla perusteita siihen, onko Crystaliksella ja Scanboxilla ylipäänsä oikeus hakea hyvityksiä, kun ne ovat hankkineet vain tiukasti rajattuja osia tekijänoikeuksista.

Black Sails -tv-sarjan osalta oikeus hylkäsi nämä vastaajan väitteet.

Sen sijaan Scanboxin elokuvan osalta oikeus totesi, että sen hankkimat oikeudet koskivat elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota vain norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä.

Kun todisteiden valossa jaettu elokuva oli alkuperäisversio ilman tekstitystä, markkinaoikeus jätti kanteen Scanboxin hyvitysvaatimuksen osalta tutkimatta ”puuttuvan asiavaltuuden perusteella”.

Markkinaoikeus otti myös kantaa siihen, onko kantajan esittämää selvitystä IP-osoitteiden kautta kulkeneesta BitTorrent-vertaisverkon tietoliikenteestä ylipäänsä pidettävä luotettavana.

Selvitys perustuu pitkälti saksalaisen Excipion-valvontayhtiön keräämiin tietoihin, jonka uskotaan olevan yksi keskeinen toimija ”vertaisverkkorahastuksen” liiketoimintamallien suunnittelijana.

Oikeus käy tuomionsa perusteissa seikkaperäisesti läpi väitettyä internetliikennettä.

Sen ja asiantuntijatodistelun perusteella oikeus päätyi pitämään valvontaa tehneen Excipionin väitteitä liikennetiedoista uskottavina.

Toinen tärkeä tai vielä tärkeämpi kysymys oli se, voitiinko katsoa selvitetyksi, että vastaaja on itse henkilökohtaisesti saattanut yleisön saataviin kyseisiä teoksia. Avoimessa verkossa niitä voi nimittäin jakaa kuka tahansa.

Vastaajan mukaan käytetty langaton verkko oli avoin, mutta kantajan mukaan se oli suljettu.

Se, että verkko oli suljettu kävi kantajan eli saksalaisyritys Crystaliksen mukaan ilmi muun muassa valvottujen tiedostojen siirtymisestä toiseen reitittimeen, kun kantaja vaihtoi reititintään uuteen merkkiin ja malliin.

Ratkaisuselostuksesta käy ilmi, että verkon mahdollista avoimuutta ja sen salasanojen mahdollista siirtymistä ulkopuolisten käsiin on selvitetty puolin ja toisin poikkeuksellisella tarmolla.

Tätä todistelua varten oli muun muassa käyty kuvaamassa vastaajan omakotitaloa tunnistettavasta paikasta, jossa kantaja oli mitannut talosta lähtevää internetliikennettä.

Eri todistelujen jälkeen markkinaoikeus katsoi, ”ettei asiassa ole näytetty vastaajan langattoman verkon olleen väitettyjen tekijänoikeusloukkausten tapahtuma-aikana suljettu”.

Myöskään vastaajan tutkittavaksi antamien kiintolevyjen ja laitteiden perusteella ei oikeuden mukaan ollut pääteltävissä, että vastaaja olisi itse ladannut kysymyksessä olevia teoksia ja saattanut niitä yleisön saataville.

Laajan ja perusteellisen markkinaoikeuden päätöksen perustelujen 88-kohdassa markkinaoikeus viimein katsoi, ettei kantaja ole esittänyt uskottavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi ”itse henkilökohtaisesti” ladannut Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja saattanut niitä edelleen yleisön saataville BitTorrent-vertaisverkossa.

”Näin ollen kanne on hylättävä Crystaliksen osalta”, markkinaoikeus totesi.

Oikaisu 8.2. kello 9.12: Otsikossa luki alun perin virheellisesti, että tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakaneelta olisi vaadittu korvauksia. Sen sijaan tv-sarjan ja elokuvan epäillystä jakamisesta verkkoon vaadittiin korvauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Internet
 • Markkinaoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää