Valikko
Talous

Epäillystä tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakamisesta vaadittiin oikeudessa korvauksia – kanteet hylättiin ja yhtiöt pantiin itse maksamaan kulut

Uusi BitTorrent-vertaisverkkoa koskevat hyvityskanteet kaatuivat laajasta salapoliisitodistelusta huolimatta. Oikeudenomistajat joutuvat maksamaan epäillylle yli 28 000 euroa oikeudenkäymiskuluina.

Markkinaoikeus antoi tiistaina toisen ratkaisunsa tapauksissa, joissa suomalainen asianajotoimisto Hedman Partners vaatii oikeusteitse päämiehilleen hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

Tälläkin kertaa hyvityskanteiden kohteena olivat Black Sails -niminen televisiosarja ja A Walk Among the Tombstones -elokuva, joista hyvityksiä haettiin viime kesänä onnistuneesti markkinaoikeudesta.

Televisiosarjassa kyse oli tällä kertaa kolmesta jaksosta. Hyvitykseksi vaadittiin 750:tä euroa tv-sarjan jaksoa kohden ja 1 500:aa euroa elokuvasta.

Oikeustapauksessa saksalainen Crystalis Entertainment ja tanskalainen Scanbox Entertainment vaativat hyvityksiä tekijänoikeudella suojattujen teosten jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa ja lisäksi yhteensä vajaan 30 000 euron oikeudenkäyntikuluja vastaajalta.

Markkinaoikeuden päätös oli nyt täysin kantajien odotusten vastainen.

Markkinaoikeus jätti Scanboxin elokuvaa koskevan hyvitysvaateen tutkimatta sillä perusteella, että yhtiöllä ei ollut asiavaltuutusta hyvityksen vaatimiseen alkuperäisen, ilman tekstitystä olevan teoksen osalta.

Televisiosarjan jaksojen osalta kantaja ei puolestaan onnistunut todistamaan, että vastaaja olisi itse henkilökohtaisesti jakanut tiedostoja.

Näin molemmat vaateet kaatuivat. Lisäksi Scanbox ja Crystalis joutuivat itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, ja ne velvoitettiin maksamaan vastaajalle yhteisvastuullisesti 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Hyvitysvaateita ajavien yritysten todistelussa käytettiin muun muassa yksityisetsivää ja eri tietotekniikka-asiantuntijoita.

Oikeudelle pyrittiin näyttämään toteen eri keinoin esimerkiksi, mistä internetosoitteesta, missä langattomissa verkoissa ja millä reitittimillä teoksia mahdollisesti oli vertaisverkossa jaettu.

Laajemmin ottaen selvästi pitkään valmistettu hanke kuuluu yleisemmin termeillä ”vertaisverkkorahastus” ja ”kiristyskirje” tunnettuun ilmiöön.

Oikeudenomistajat pyrkivät erilaisilla vaadekirjeillä saamaan vertaisverkkopalvelujen käyttäjiltä rahaa uhkaamalla heitä tällaisilla oikeudenkäynneillä. Oikeudenomistajat ja heidän lakimiehensä tosin itse kiistävät tämän jyrkästi.

HS:n haastattelemien oikeudenomistajien ja heidän asiamiestensä mukaan kanteiden tarkoituksena on ainoastaan laittoman vertaisverkkojakamisen vähentäminen, ei rahan tekeminen oikeudenkäynneillä tai niillä uhkaamalla.

Helsingin Sanomien tarkemman selvityksen aiheesta voi lukea tästä.

Tyypillisesti hyvityksiä hakevat oikeudenomistajat ovat ostaneet teosten omistajilta vain vertaisverkkoloukkauksia koskevat oikeudet hyvitysvaateita tehtaillakseen.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

Markkinaoikeuden tiistaina julkaistu ratkaisu on huomattavan seikkaperäinen.

Vastaaja puolustautui kanteen väitteitä kohtaan muun muassa kyseenalaistamalla perusteita siihen, onko Crystaliksella ja Scanboxilla ylipäänsä oikeus hakea hyvityksiä, kun ne ovat hankkineet vain tiukasti rajattuja osia tekijänoikeuksista.

Black Sails -tv-sarjan osalta oikeus hylkäsi nämä vastaajan väitteet.

Sen sijaan Scanboxin elokuvan osalta oikeus totesi, että sen hankkimat oikeudet koskivat elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota vain norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä.

Kun todisteiden valossa jaettu elokuva oli alkuperäisversio ilman tekstitystä, markkinaoikeus jätti kanteen Scanboxin hyvitysvaatimuksen osalta tutkimatta ”puuttuvan asiavaltuuden perusteella”.

Markkinaoikeus otti myös kantaa siihen, onko kantajan esittämää selvitystä IP-osoitteiden kautta kulkeneesta BitTorrent-vertaisverkon tietoliikenteestä ylipäänsä pidettävä luotettavana.

Selvitys perustuu pitkälti saksalaisen Excipion-valvontayhtiön keräämiin tietoihin, jonka uskotaan olevan yksi keskeinen toimija ”vertaisverkkorahastuksen” liiketoimintamallien suunnittelijana.

Oikeus käy tuomionsa perusteissa seikkaperäisesti läpi väitettyä internetliikennettä.

Sen ja asiantuntijatodistelun perusteella oikeus päätyi pitämään valvontaa tehneen Excipionin väitteitä liikennetiedoista uskottavina.

Toinen tärkeä tai vielä tärkeämpi kysymys oli se, voitiinko katsoa selvitetyksi, että vastaaja on itse henkilökohtaisesti saattanut yleisön saataviin kyseisiä teoksia. Avoimessa verkossa niitä voi nimittäin jakaa kuka tahansa.

Vastaajan mukaan käytetty langaton verkko oli avoin, mutta kantajan mukaan se oli suljettu.

Se, että verkko oli suljettu kävi kantajan eli saksalaisyritys Crystaliksen mukaan ilmi muun muassa valvottujen tiedostojen siirtymisestä toiseen reitittimeen, kun kantaja vaihtoi reititintään uuteen merkkiin ja malliin.

Ratkaisuselostuksesta käy ilmi, että verkon mahdollista avoimuutta ja sen salasanojen mahdollista siirtymistä ulkopuolisten käsiin on selvitetty puolin ja toisin poikkeuksellisella tarmolla.

Tätä todistelua varten oli muun muassa käyty kuvaamassa vastaajan omakotitaloa tunnistettavasta paikasta, jossa kantaja oli mitannut talosta lähtevää internetliikennettä.

Eri todistelujen jälkeen markkinaoikeus katsoi, ”ettei asiassa ole näytetty vastaajan langattoman verkon olleen väitettyjen tekijänoikeusloukkausten tapahtuma-aikana suljettu”.

Myöskään vastaajan tutkittavaksi antamien kiintolevyjen ja laitteiden perusteella ei oikeuden mukaan ollut pääteltävissä, että vastaaja olisi itse ladannut kysymyksessä olevia teoksia ja saattanut niitä yleisön saataville.

Laajan ja perusteellisen markkinaoikeuden päätöksen perustelujen 88-kohdassa markkinaoikeus viimein katsoi, ettei kantaja ole esittänyt uskottavaa näyttöä siitä, että vastaaja olisi ”itse henkilökohtaisesti” ladannut Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja saattanut niitä edelleen yleisön saataville BitTorrent-vertaisverkossa.

”Näin ollen kanne on hylättävä Crystaliksen osalta”, markkinaoikeus totesi.

Oikaisu 8.2. kello 9.12: Otsikossa luki alun perin virheellisesti, että tv-sarjan ja elokuvan verkkoon jakaneelta olisi vaadittu korvauksia. Sen sijaan tv-sarjan ja elokuvan epäillystä jakamisesta verkkoon vaadittiin korvauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Internet
 • Markkinaoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  2. 2

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  3. 3

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  4. 4

   Poliisi tarjosi Irakiin pakolla palautettavalle ”400–500 euroa” vastineeksi hyvästä käytöksestä lentomatkalla

  5. 5

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  6. 6

   Yli kymmenen autoa kolarissa Turun moottoritiellä, lentoja myöhässä Helsinki-Vantaalla poikkeuksellisen tuulensuunnan takia

  7. 7

   Marine Le Pen teki ovelan huivitempun – Libanonissa huivin käyttöä ei vaadita kuin erikoistapauksissa

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  3. 3

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  6. 6

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  7. 7

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  8. 8

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  9. 9

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  10. 10

   Työkone osui jalankulkijaan liikennevaloissa Helsingin Alppiharjussa – nainen kuoli myöhemmin Töölön sairaalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää