Valikko
Talous

OECD: Suomi tarvitsee uusia huipputeknologian vientialoja ja innovatiivista yrittäjyyttä – nyt tutkimuksesta puuttuu selkeä suunta

Hallitus tilasi yhteistyöjärjestöltä riippumattoman arvion, jonka mukaan Suomen innovaatiojärjestelmä on nyt liian pirstalainen.

Yritysten tutkimusta ja tuotekehitystä pitäisi rahoittaa nykyistä enemmän, ja tutkimuksen tulisi olla tuntuvasti kunnianhimoisempaa kuin nykyisin. Tekesin ja VTT:n kaltaisilta toimijoilta on jo leikattu liikaakin.

Korkeakoululaitoksen rakenteiden uudistamista tulisi jatkaa ja yhdistää yksiköitä suuremmaksi. Ja koko tutkimus- ja innovaatiotoiminta kaipaa uutta, selkeää visiota siitä, mihin pyritään.

Siinä päällimmäiset taloudellisen yhteistyöjärjestön OECD:n neuvot ja suositukset Suomen hallitukselle, joka tilasi järjestöltä noin vuosi sitten maa-arvioinnin tutkimusjärjestelmästämme. Erityistoiveena oli tuolloisen elinkeinoministerin Olli Rehnin (kesk) mukaan riippumaton arvio siitä, miten laihoinakin vuosina saataisiin tutkimukseen uhratuista varoista irti paras tulos koko kansantalouden kannalta.

Rahaa tutkimukseen Suomessa sijoitetaan kuutisen miljardia euroa vuodessa, mikä kansantuotteeseen suhteutettuna on yhä maailman kärkiluokkaa, joskin suunta on ollut laskeva jo vuosia. Ylimmillään tutkimuseurojen osuus bkt:sta oli vuonna 2009, jolloin se oli 3,8 prosenttia, kun viime vuonna jäätiin Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 2,8:aan.

Kansainväliset vertailut ovat parin vuoden takaa, jolloin edellä olivat Etelä-Korea, Israel ja Japani. Ruotsin kanssa oltiin tasoissa, kun mittarina on kansantuotesosuus.

OECD:n tuore väliraporttikin korostaa, että Suomi on yhä maailman johtavia tutkimusmaita, mutta koko innovaatiojärjestelmä on kokenut kovia laman myötä. Tutkimuksen kokonaishallintaa tulisi vahvistaa ja tutkimuksen ja elinkeinoelämän vuorovaikutusta lisätä entisestään. Myös kansainvälistymisessä riittää vielä kirittävää.

OECD:n raportti valmistuu vasta kesäkuussa, mutta väliraporttia kiirehdittiin hallituksen huhtikuiseen puolivälitarkasteluun, jotta neuvoista ehdittäisiin myös ottaa opiksi. Arvioijat ovat tehneet tarkkaa työtä ja muun muassa haastatelleet noin 60:tä asiantuntijaa Suomessa.

Keskiviikkona OECD:n ryhmä esitteli alustavia ehdotuksiaan ensin aamulla pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtamalle tutkimus- ja innovaationeuvostolle ja iltapäivällä hieman laajemmalle joukolle.

Neuvostoon kuuluu myös Rehniä elinkeinoministerinä seurannut Mika Lintilä, jonka mukaan raportti ei sisältänyt isoja yllätyksiä. Ongelmat on jo aiemmin tunnistettu, mutta nyt niille myös pitää tehdä jotakin, jotta myös kasvukilpailukyky kohentuisi.

”Koko innovaatioputki on saatava kuntoon. Puoliväliriihessä on pakko löytää löytää innovaatioita varten lisää rahoitusta vaikka sitten uudelleen kohdentamalla”, Lintilä sanoo, mutta ei halua vielä täsmentää rahasummia. Virityksiä on Lintilän mukaan useitakin. Yksi lisärahoitusta pohtiva taho on OKM:n kansliapäällikön Anita Lehikoisen johtama työryhmä, jossa on niin Tekesin kuin Suomen Akatemiankin edustus. Myös erityisestä pääomaruiskeesta on puhuttu.

Arviointiryhmän jäsen, johtaja Gernot Hutschenreiter korosti keskiviikon seminaarin jälkeen, että Suomen hallituksen tulisi oitis käynnistää kansallisen tutkimusvision rakentaminen.

”Tutkimus- ja innovaationeuvostossa tämä visiotyö on jo käynnistynyt”, kertoo ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Ilona Lindström lupaa, että arvioinnin alustavia tuloksia hyödynnetään, kun ministeriö valmistelee kasvua ja uudistumista tukevia ehdotuksia hallituksen puolivälitarkasteluun.

Arvioinnin mukaan Suomi tarvitsee uusia huipputeknologian vientialoja ja innovatiivista yrittäjyyttä. Myös perinteistä teollisuutta on uudistettava ja sen kansainvälistä kilpailukykyä vahvistettava. Korkeatasoista osaamista ja uusia teknologioita on hyödynnettävä aiempaa paremmin markkinoiden kasvua edistävien innovaatioiden tuottamiseksi.

Lisäksi olisi uudistettava julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö- ja kumppanuusmalleja, OECD ehdottaa. Nokian kännykkäläpimurron jälkeen uutta nousua on odotettu niin lääketeollisuudesta kuin biotaloudestakin.

Esimerkiksi metsäyhtiöt ovat vähitellen heränneet uusimaan tuotantoaan ja kehittelemään innovaatioita yliopistojen ja VTT:n kanssa. Metsäyhtiötkin sijoittavat vuosittain vasta noin sata miljoonaa euroa tutkimukseen, kun liikevaihto on 25 miljardia euroa.

Valtioneuvoston asettaman tutkimus- ja innovaationeuvoston jäsen, teknologiajohtaja Jyrki Ovaska UPM-Kymmenestä kaipaa valtiolta kannusteita yritysten tutkimustoimintaan ja pitää OECD:n raporttia tervetulleena.

”OECD:n raportti piirtää kohtuullisen rujon kuvan Suomen innovaatiokentästä, jossa kyllä riittää haasteita ratkaistavaksi eri aikajänteillä”, Ovaska arvioi.

Ovaskan mukaan painopiste on liikaa ollut yliopistojen tutkimuksen ja tieteen päässä, kun yrityspuoli ja kaupallistaminen ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Erityisesti Ovaska kannattaa ehdotusta, jonka mukaan luotaisiin yhteinen visio tutkimuksen suunnasta. Myös kansainvälistymisessä on vielä parannettavaa.

Lyhyemmällä aikavälillä yritykset kaipaavat julkista rahoitusta ja muita kannusteita tutkimustoimintaan, mutta nyt on toimittu päinvastoin. ”Tehdyt leikkaukset koulutus- ja tutkimusrahoitukseen ovat iskeneet kovasti eikä pöly ole vielä laskeutunut. Riittämätön panostus voi johtaa siihen, että ainakin isommat yritykset hakevat osaamista muualta maailmasta”, Ovaska huomauttaa.

Tutkimus- ja innovaatiotoiminta on Suomessa yritystasolla keskittynyt pitkälti muutamaan suuryritykseen ja pk-sektorin osuus on poikkeuksellisen pieni. Erityisesti Tekesin ja VTT:n rahaleikkaukset ovat heijastuneet myös yrityksiin.

Suurissakaan yrityksissä ei juuri rohjeta tehdä radikaaleja tutkimusavauksia, vaan tyydytään lähinnä kehittämään nykyistä liiketoimintaa. UPM on Ovaskan mukaan ottanut rohkeasti riskiä ja tehnyt pitkäaikaisia tutkimussatsauksia esimerkiksi biokemikaalien ja nanoselluloosan kehittelyssä.

Tammikuussa julkaistu Teknologiabarometri antoi kaksijakoisen kuvan Suomen talouden teknillistieteellisestä tilasta.

”Ilmapiiri on äärimmäisen varovainen ja pelokas. Iso osa yritysten tutkimuspanostuksesta kohdistuu pikkuvirityksiin ja tuotteiden kiillottamiseen uusien avausten sijaan”, sanoo johtaja Pekka Pellinen Tekniikan akateemisista (TEK). Myös poliitiikkojen usko tutkimukseen ja tuotekehitykseen kasvutekijänä on barometrin mukaan hiipunut.

Yritykset sen sijaan arvioivat sijoittavansa vastedes tuotekehitykseensä entistä enemmän. Myös suorat ulkomaiset sijoitukset Suomeen ovat kasvussa.

Pellisen mukaan Suomen tulisi nyt ottaa mallia Tanskasta, jossa on parannettu innovaatiokentän toimintaedellytyksiä. Muita vertailumaita barometrissa olivat Ruotsi, Hollanti, Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea.

”Etelä-Korea on tehnyt huikean nousun ja porskuttaa korkealla, mutta sielläkin on nyt näkyvissä kriisiytymisen uhkia eli menestys on vain muutaman yrityksen varassa”, Pellinen sanoo.

Viime vuoden lopulla Suomen Akatemia arvioi, että bibliometristen analyysien mukaan Suomen tieteen tila on vakaa ja maailman keskitason yläpuolella. Kymmenen viime vuoden aikana taso on jopa hieman kohonnut, mutta monet OECD-maat ovat pystyneet nostamaan tutkimuksensa tieteellistä tasoa vielä enemmän ja nopeammin. Julkaisumäärissä asukasta kohden Suomea edellä ovat Sveitsi, Tanska, Ruotsi ja Norja.

Suomalaistutkijoiden kansainvälisten yhteisjulkaisujen osuus on kasvanut viime vuosina selvästi. Suomen tieteellisistä julkaisuista yli puolet on tehty viime vuosina kansainvälisessä yhteistyössä, kun vastaava osuus oli 1990-luvun alussa alle kolmannes.

Fakta

Tutkimushenkilöstö supistui


 Tutkimus- ja tuotekehitystyössä oli vuonna 2015 yhteensä 76 000 henkeä, joista yrityksissä runsas puolet.

 Edellisvuodesta määrä supistui 1 200 henkeä. Rahoituksen väheneminen heijastui henkilöstömääriin enemmän julkisella puolella kuin yrityksissä.

 Yritykset käyttivät tutkimukseen ja tuotekehitykseen hieman yli neljä miljardia euroa vuonna 2015. Menot vähenivät edellisvuodesta kaikkiaan 360 miljoonaa euroa. Teollisuudessa laskua oli yli 400 miljoonaa, toisaalta palvelualoilla tutkimusmenot kasvoivat liki 50 miljoonaa euroa.

 Uudellamaalla harjoitetun tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot olivat kolme miljardia euroa vuonna 2015, mikä vastaa 48 prosentin osuutta koko maan menoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tutkimus
 • OECD
 • Sipilän hallitus
 • Juha Sipilä
 • Innovaatiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää