Valikko
Talous

Twitterin kompastelu herättää kysymyksen: Onko Facebookin varjossa tulevaisuutta?

Twitterin loppuvuoden tulos oli pettymys. Seuraavaksi katseet kääntyvät Snapin listautumiseen.

Onko Facebookin varjossa tilaa muille?

Kysymys nousi pintaan viime torstaina, kun Twitter julkisti loppuvuoden 2016 tuloksensa. Tulos oli pettymys sijoittajille, jotka olivat odottaneet yhteisöpalvelun saavan vauhtia innokkaan käyttäjänsä Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi.

Twitterin käyttäjämäärä nousi vain marginaalisesti, liikevaihdon kasvu hidastui ja mainosmyynti laski. Julkistuksen jälkeen yhtiön osakekurssi on laskenut noin 15 prosenttia.

Samaan aikaan yhtiön kilpailija, sosiaalisen median jättiläinen Facebook on onnistunut kuromaan lisää kaulaa sekä käyttäjämäärissä että liiketoiminnan mittarein. Facebookin mukaan myös sen omistamat Whatsapp ja Instagram kasvavat vauhdilla.

(Juttu jatkuu taulukon jälkeen.)

Twitterin epäonni on jatkunut jo pari vuotta. Se on onnistunut kääntämään käyttäjämääränsä hienoiseen kasvuun, muttei ole pystynyt tekemään vielä kertaakaan voittoa.

Sosiaalisen median asiantuntija, yrittäjä Harto Pönkä ihmettelee, ettei yhtiö ole pystynyt käyttämään hyväksi palvelun käyttäjien tuottamaa tietomassaa.

”Siellä on rahanarvoista tietoa, olit sitten tekemässä poliittista kampanjaa tai myymässä jotain. Pidän kummallisena, että he eivät ole onnistuneet rakentamaan dataansa toden teolla hyödyntävää liiketoimintaa.”

Kyse on myös siitä, ettei Twitter ole pystynyt houkuttelemaan riittävästi uusia käyttäjiä. Käyttäjämäärä on pysynyt suunnilleen samalla tasolla jo vuodesta 2014.

(Juttu jatkuu taulukon jälkeen.)

Tähän Pönkä näkee syyksi sen, että käyttäjän on vaikea löytää kiinnostavia seurattavia ja keskusteluja. Verkkojulkisuuden tutkijan Salla-Maaria Laaksosen mukaan palvelu voi myös olla vaikeakäyttöinen: päivitykset saavat olla vain 140 merkin mittaisia.

”Pitää oppia muotoilemaan ajatuksensa hyvin tiiviisti”, Laaksonen sanoo. ”Lisäksi keskustelu voi näyttää alkuun aika sekavalta.”

Twitter on salaillut käyttäjätietojaan. Se ei esimerkiksi ole suostunut kertomaan päivittäisten aktiivikäyttäjien määrää, jonka kaikki muut palvelut kertovat. Salaileva, hieman liioitteleva tiedotuslinja on tehnyt sekä sijoittajat että asiakkaat epäluuloisiksi yhtiötä kohtaan.

”Kukaan ei kuitenkaan halua, että Twitterille kävisi huonosti”, sanoo Pönkä.

”Se on ainoa avoin sosiaalisen median verkosto, jossa keskustelua pääsee seuraamaan kirjautumatta, ja jossa kuka vain voi osallistua keskusteluun.”

Twitterissä, toisin kuin muissa palveluissa, kuka tahansa voi yrittää avata keskustelun vaikka Trumpin tai Harry Potter -kirjailija J. K. Rowlingin kanssa. Joskus he jopa vastaavat.Seuraavaksi katseet kilpailussa sosiaalisen median kentällä kääntyvät Snapchatin emoyhtiön Snapin listautumiseen. Listautumisasiakirjat tulivat julki pari viikkoa sitten, ja yhtiön osakkeiden odotetaan tulevan myyntiin mahdollisesti jo ensi kuussa.

Siinä missä Twitter on kerännyt aktiivisimman käyttäjäkuntansa reilusti aikuisista valkokaulustyöntekijöistä, on Snapchat nimenomaan nuorten suosima palvelu. Snapin mukaan sen käyttäjäkunnasta 60 prosenttia on alle 25-vuotiaita. Myös Suomessa palvelu on tuttu lähinnä nuorille.

(Juttu jatkuu taulukon jälkeen.)

Twitter on korostanut sitä, että on pystynyt vahvistamaan käyttäjäsuhdettaan, mutta on tarjonnut vain vähän dataa väitteensä tueksi. Sen sijaan Snapchat pystyy osoittamaan, että sen käyttäjät sitoutuvat siihen. Snapin listautumisasiakirjojen mukaan palvelun alle 25-vuotiaat käyttäjät avasivat sen keskimäärin 20 kertaa päivässä ja viettivät sen parissa noin puoli tuntia.

Pöngän mukaan syynä on Snapchatin itselleen löytämä asema. Siinä missä Facebook ja Instagram ovat julkisen esiintymisen paikkoja, viestitään Whatsappissa ja Snapchatissa rajattujen käyttäjäryhmien kesken. Tällainen viestintä on erityisesti teinien suosiossa, kertoi HS:n Nytin vuosi sitten tekemä tutkimus.

Erityisesti Snapchat on muodostunut palveluksi, jolla viestitään ydinperheen ja kaikista lähimpien ystävien kanssa.

”Nuorilla siellä ovat kaikista tärkeimmät kontaktit”, Pönkä sanoo. ”Jos he alkavat karsia palveluita, se on se, josta viimeiseksi halutaan luopua.”

Taloudellisesti paljon on kiinni siitä, miten Snapin listautuminen onnistuu. Twitter ei ole pystynyt lunastamaan odotuksia, eikä Snap halua joutua samaan kierteeseen.

Jos Snap epäonnistuu, on vaikea sanoa, mikä on seuraava nousukas, joka voisi haastaa Facebookin omistamien palveluiden yksinvallan. Mitään ilmeistä ”seuraavaa isoa juttua” ei ole, sanoo Pönkä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Facebook

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  7. 7

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää