Talous

Startup-sijoituksilla voi moninkertaistaa varallisuutensa – HS selvitti, miten piensijoittaja pääsisi niihin osalliseksi

Varhaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoittaminen on vauraiden ammattisijoittajien hallussa. Piensijoittajan on vaikea päästä mukaan jättipottien tavoitteluun.

Kukapa sijoittaja ei haaveilisi rikastumisesta. Sellaisesta oikeasta rikastumisesta, jossa sijoituksen arvo moninkertaistuu ja hävittää kerralla rahahuolet.

Ongelma on, että tavanomaisilla sijoituskeinoilla varallisuuden moninkertaistaminen ei yleensä onnistu. Pörssiosakkeisiin, rahastoihin, määräaikaistalletuksiin, asuntoihin tai korkosijoituksiin sijoitetut rahat tuottavat yleensä keskipitkällä aikavälillä joitain kymmeniä prosentteja, jos sitäkään.

Todellinen rikastumisen mahdollisuus piilee startupeissa, kasvuvaiheen yrityksistä, jotka voivat moninkertaistaa arvonsa nopeastikin.

Startup-sijoitukset ovat kuitenkin huonosti tavallisen sijoittajan ulottuvilla. Ongelmia mattimeikäläisen näkökulmasta on kaksi:

Ensinnäkin tietoa kasvuvaiheen lupaavista yrityksistä ei ole jaossa samaan tapaan kuin julkisesti noteeratuista yhtiöistä.

Toisekseen startup-yritysten sijoittajiksi ei yleensä pääse pikkusummilla.

HS kyseli alan asiantuntijoilta, onko tavallisilla piensijoittajilla mitään mahdollisuutta päästä käsiksi todellisiin kasvuyrityksiin.

Ensin pitäisi päästä vainulle kohteista.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen FVCA:n toimitusjohtaja Pia Santavirran mukaan yksi hankaluus vinkkien antamisessa on jo siinä, ettei vinkkejä voi antaa.

Suomalaiset rekisteröityneet pääomasijoitusyhtiöt eivät saa markkinoida rahastojaan tavallisille kuluttajille.

”Se on kansallista sääntelyä.”

Tiukalle sääntelylle on syynsä. Startup-yhtiöistä voi saada kovimpia tuottoja, mutta niissä myös varojen menettämisen uhka on usein suurin. Lainsäädännöllä halutaan varmistaa, ettei kukaan menetä rahojaan tätä ymmärtämättä.

Santavirran mielestä suomalaisessa lainsäädännössä on nykyään säännelty äärimmäisen tarkasti sitä, millainen sijoittajakokemus asiakkaalla täytyy olla, jotta hän ymmärtää riskisijoittamisen riskit.

Tietoa kasvuyrityksistä siis jaellaan tarkoituksellisen säästeliäästi. Siksi kiinnostuneiden on tärkeää päästä oikeisiin piireihin.

Yksi apu on enkelisijoittajien yhdistys, Finnish Business Angels Network ry eli Fiban.

Fibanin toimitusjohtaja Jan Oker-Blom kehottaa seuraamaan kokeneempia sijoittajia, koska ”markkinainformaatio ei ole kovin avointa”.


Fibanin jäseneksi voi pyrkiä jättämällä jäsenhakemuksen verkossa, mutta yhdistyksen jäseneksi pääseminen edellyttää, että kaksi jäsentä suosittelee jäsentä. Jäsenrekisteri ei ole julkinen.

Verkoston jäsenet muodostavat usein erilaisia sijoittajasyndikaatteja keskenään.

”Jäsenet oppivat toisiltaan. Näin saa vertaistukea ja parhaita käytäntöjä”, Oker-Blom sanoo.

Oker-Blom sanoo, että Fibanin jäsenet käyvät vuodessa läpi noin 500 yhtiötä.

”Siitä löytyy jokaiselle muutama.”

Suorien sijoitusten lisäksi kasvuyrityksiin voi sijoittaa rahastojen kautta. Ainakin periaatteessa.

Pääomasijoitusrahasto Superhero Capitalin perustajaosakas Moaffak Ahmed toteaa, että suomalaiselle piensijoittajalle ei ole nykyisin kovin hyviä työkaluja startup-sijoittamiseen.


”Rahasto on hyvä, koska harvalla on aikaa käydä läpi satoja caseja.”

Superhero on vain ammattimaisille sijoittajille tarkoitettu suljettu 20 miljoonan euron rahasto.

Vuoden 2016 bisnesenkeliksikin valittu Ahmed kertoo, että Britanniassa on pörssinoteerattuja riskipääomarahastoja, joissa hajautus on tehty valmiiksi.

Suomessa listaamattomiin varhaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoittavia piensijoittajien rahastoja ei ole.

Suomessa varhaisen vaiheen kasvuyrityksiin on keskittynyt joukko rahastoja, joihin tyypillisesti kerätään varat työeläkeyhtiöiltä, Tekesiltä, ja vaurailta yksityissijoittajilta.

Tunnettuja varhaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoittavia pääomarahastoja ovat Lifeline Ventures, Open Ocean, Innovestor, Icebreaker, Butterfly Ventures, Nexit Ventures, Conor Venture Partners, Ipr.vc Management, Vision+ ja Superhero Capital.

Tyypillisesti näissä rahastoissa minimisijoitus on satojatuhansia euroja, ja usein ne ovat varojen keräyksen päätyttyä suljettuja.

Olipa kyse rahastosta tai suorasta sijoituksesta, kasvuyrityksiin sijoittavalla on parasta olla paksu lompakko.

”Sehän on myönnettävä, että ihan pienellä summalla ei pääse tälle markkinalle”, Fibanin Oker-Blom sanoo.

Oker-Blomin mukaan yhdistyksen jäsenet lähtevät siitä, että alle sadantuhannen euron sijoituspääomalla ei markkinalle kannata tulla. Sijoitukset on hyvä hajauttaa noin kymmeneen kohteeseen, ja 10 000 euron sijoitus yhtiötä kohden on tyypillinen pieni sijoitus.

Oker-Blomin mukaan enkelisijoittajalla olisi hyvä olla rahaa myös lupaavien yritysten seuraaviin rahoituskierroksiin, ettei oma omistus yhtiössä vähene. Ahmed sanoo samaa. Tästä syystä ensimmäiset panokset kannattaa pitää pieninä, hän neuvoo.

”Aika harva firma lähtee ensimmäisellä rahoituksella lentoon.”

Ahmedin mukaan oikeiden yhtiöiden löytäminen on vaikeaa.

”Tyypillisesti enkeli kuulee yhden casen ja innostuu suunnattomasti. Kymmenen tai sadan jälkeen ymmärtää, että ehkä kaikki eivät ole niin upeita. Kun on nähnyt tuhat, alkavat kultahuiput erottua”, Ahmed sanoo.

”Meidän rahastomme lähtee sadasta ehkä yhteen mukaan. Aika paljon on liikkeellä yhtiöitä, joiden elinkelpoisuus on kyseenalainen.”

Jos rahkeet eivät riitä varsinaiseksi enkelisijoittajaksi, vaihtoehto on sijoittaa joukkorahoitushankkeisiin.

Suomessa on jo lievennetty kuluttajille suunnattujen joukkorahoitushankkeiden markkinointia koskevia sääntöjä.

Esimerkiksi Invesdor.com on nettipalvelu, jonka kautta voi sijoittaa pohjoismaisten ja brittiläisten yritysten osakeanteihin. Paraikaa palvelu tarjoaa merkittäväksi kolmen eri yrityksen osakeantia ja kertoo ennakkotietoja kuudesta muusta.

Onnistuneita osakeantaja on takana jo runsaasti. Esimerkiksi painettuja paristoja valmistava suomalainen Enfucell keräsi Invesdorin kautta 412 000 euroa annissa, jonka minimitavoitteeksi oli määritelty 300 000 ja maksimiksi 800 000 euroa. Pienin mahdollinen yksittäinen sijoitus oli 500 euroa.

Privanetin Around-palvelussa tehtiin puolestaan juuri eräänlainen nopeusennätys, kun Cohu Experience Oy keräsi Space Nation -hankkeelle ensimmäiset 1,5 miljoonaa euroa riskirahaa vain kolmessa tunnissa. Hankkeessa ihmiset kilvoittelevat astronautiksi pääsystä tv- ja mobiilisovelluksilla. Yhteensä varoja kerättiin yli 3,2 miljoonaa.

Joukkorahoitushankkeet eivät ole kuitenkaan nousseet nopeasti suureen suosioon.

Esimerkiksi Nordea perusti oman joukkorahoitusyksikkönsä, joka tarjoaa pankin asiakkaille sijoituskohteita kiinnostavissa kasvuyhtiöissä. Alku on kuitenkin ollut tahmea, eikä yksiköllä ole verkkosivujen mukaan nyt käynnissä yhtään kampanjaa tai haussa olevaa rahoituskohdetta.

Suursijoittajat suunnittelevat usein sijoitussalkkunsa pyramidin kaltaiseksi. Pohjalla on vakaata tuottoa tarjoavia sijoituskohteita, kuten kiinteistöjä, ja keskellä parempaa tuottoa tarjoavia sijoituskohteita.

Mitä lähemmäs pyramidin kärkeä mennään, sitä pienemmiksi sijoitusmäärät käyvät ja sitä riskaabeleimmiksi sijoitukset muuttuvat. Vastaavasti niistä saatavat voitot voivat helposti olla kymmen- tai satakertaisia.

Myös piensijoittajalle tällainen riskinhallinta on perusteltua.

Ahmed muistuttaa sijoitussalkun hajauttamisen olevan tärkeintä piensijoittajallekin.

”Suosittelen mallia, jossa sijoitetaan useampaan yhtiöön, siis hajautettua salkkua”, Ahmed sanoo.


Fakta

Tietoa vaativa markkina


 Varhaisen vaiheen kasvuyhtiöihin voi Suomessa sijoittaa lähinnä joukkorahoitusalustoilta, ammattilaisille tarkoitettujen pääomarahastojen kautta tai tekemällä suoria sijoituksia yhtiöihin.

 Rekisteröityjä pääomasijoitusyhtiöitä ja -rahastoja löytää Suomen pääomasijoitusyhdistyksen FVCA:n verkkosivuilta.

 Suoria sijoituksia yhtiöihin tekevien enkelisijoittajien yhdistys Fiban voi ottaa jäsenikseen sijoittajia, joita kaksi jäsentä suosittelee. Yhdistys suosittaa tällaisiin yhtiöihin sijoitettavan varallisuuden olevan vähintään 100 000 euron luokkaa.

 Vaurailla suvuilla on usein omat sijoitusyhtiönsä, jotka tekevät joko rahastosijoituksia tai suoria sijoituksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • start up
 • Fiban

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää