Talous

Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

Eniten rahaa saaneet terveydenhuollon ammattilaiset tekivät asiantuntijatehtäviä, kuten koulutustyötä.

Terveysalan ammattilaiset ilmoittivat 5,7 miljoonan euron arvosta kytköksiään lääkeyhtiöihin omalla nimellään, ilmenee HS:n selvityksestä. Vastaavasti 3,9 miljoonan euron saajien nimet jäivät piiloon.

Kytköksensä avoimesti ilmoittaneet lääkärit saivat selvityksen mukaan jopa kymmenien­tuhansien eurojen verran rahaa lääkeyhtiöiltä vuonna 2015.

HS kokosi edellisen aukeaman grafiikkaan eniten lääkeyhtiöiltä rahaa saaneita terveysalan ammattilaisia. Heidän saamistaan varoista noin 80 prosenttia oli palkkioita. He siis tekivät rahaa vastaan töitä, kuten luennointia, konsultointia tai muita asiantuntija­tehtäviä.


Pienempiä summia saaneet lääkärit ja muu terveysalan henkilökunta saivat lääkeyhtiöiltä tukea esimerkiksi luennoille matkustamiseen tai luento­paikalla yöpymiseen.

Terveysalan ammattilaisista yli 60 prosenttia ilmoitti kytköksensä lääkeyhtiöihin omalla nimellään. Tämä selvisi jo toukokuussa, kun Lääketeollisuus ry:n jäsenyhtiöt julkaisivat kytköksiään.

 

”1980-luvulla ei istuttu lääkefirmojen laskuun konferensseissa ja luentosaleissa ­kuten nykyään. Se oli sellaista ryyppäämistä ja rellestämistä.”

Diabeteslääkäri Timo Valle kuuluu niihin yli 4 000:een, ­jotka päättivät kertoa taloudelliset kytköksensä lääkefirmoihin. Samalla hän erottuu joukosta. Vallella oli vuonna 2015 tietonsa ilmoittaneista lääkäreistä rahassa mitattuna eniten kytköksiä: yhteensä yli 87 000 euroa.

Vuonna 2015 hänelle maksoivat palkkioita lääkeyhtiöt Sanofi, Novo Nordisk Finland, AstraZeneca, Takeda, MSD Finland, Boehringer Ingelheim Finland ja Eli Lilly. Vallen palkkioita ovat maksaneet vuosien varrella myös muut lääkeyhtiöt.

Lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden kytkökset herättävät tunteita. Sen Vallekin on huomannut. Hänestä tämä johtuu siitä, etteivät ihmiset tiedä, miksi lääkärit saavat rahaa lääkeyhtiöiltä.

”Olen kuullut vanhoja juttuja siitä, että 1980-luvulla ei istuttu lääkefirmojen laskuun konferensseissa ja luentosaleissa ­kuten nykyään. Se oli sellaista ryyppäämistä ja rellestämistä.”

Nykyään asiat ovat toisin. ­Valle saa palkkioita esimerkiksi luennoistaan ja tukea kansainvälisiin lääkekonferensseihin matkustamiseen. Hän kouluttaa lääkäreitä hoitamaan diabetesta lääkeyhtiöiden laskuun.

Valle korostaa, ettei hänen tapauksessaan kyseessä ole mikään kymmenientuhansien eurojen tuki vaan palkkio tehdystä työstä. Vuonna 2015 hän piti 103 luentoa sen lisäksi, että ­ottaa vastaan potilaita viitenä päivänä viikossa Mehiläisessä ja Terveystalossa.

Mutta miksi terveysalan ammattilaiset eivät halua kertoa yhteyksistään julkisesti? Noin 40 prosenttia lääkäreistä, joilla on sidoksia, jättivät ilmoittamatta ne nimellään.

Lääkärin sosiaalinen vastuu -yhdistyksen Kati Juva otaksuu, että lääkärit jättävät kertomatta esimerkiksi matkoihin saatuja avustuksia. Tätä tukevat myös HS:n tutkimat lääkeyhtiöiden ilmoitukset.

Matkoista jätetään toisinaan ilmoittamatta, koska lääkeyhtiöt antavat rahaa yleensä tiettyä konferenssia varten lääkäriyh­tiölle tai sairaalalle, ja lääkärin esimies voi velvoittaa tietyn lääkärin lähtemään konferenssiin. Tällöin lääkärin pitää kuitenkin ilmoittaa kytköksensä, vaikka hän olisi lähtenyt koulutukseen työtehtävissä.

Juva korostaa silti, ettei asiassa ole mitään salattavaa ja siksi kytkökset tulisi ilmoittaa.

Valle ei kiellä lääketeollisuuden vaikutuksia lääkäreihin. Hän kertoo määräävänsä potilaalle hoitoa tarpeen mukaan – oli se sitten lääkehoitoa, liikuntaa tai muutoksia ruokavalioon.

”Mielestäni jokaisen lääkärin pitäisi ilmoittaa kaikki kytköksensä. Luulen, että avoimuus tulee vielä tavaksi. Voisi kuvitella, että tänä vuonna yhä useampi ilmoittaa kytköksensä.”

Timo Vallen kertomus kiinnittää huomion yhteen tärkeään seikkaan: siihen, että lääke­yhtiöt rahoittavat Suomessa lääkärien täydennyskoulutusta.

Se ei sinänsä ole uusi tieto. Esimerkiksi Lääkäriliitto muistuttaa usein lääkärien kytköksistä keskustellessaan, että lääke­teollisuuden ja lääkäreiden väliset kytkökset ovat välttämättömiä, koska julkisella puolella ei ole varaa kouluttaa lääkäreitä tarpeeksi.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju on aiemmin kertonut HS:n haastatte­lussa, että terveydenhuollon ja lääketieteen laatu ei olisi yhtä korkea ilman lääketeollisuuden maksamia koulutuksia.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan lääkeyhtiöiden sponsoroimalla koulutuksella ei ole asemaa lääkärien peruskoulutuksessa eikä erikoislääkärikoulutuksessa. Hän ei kuitenkaan osaa kertoa, kuinka suuri osa täydennyskoulutuksesta on lääkeyhtiöiden maksamaa.

Sosiaalinen vastuu -yhdistyksen Juvan mielestä on outoa, ettei työnantaja maksa kaikkea alaisen täydennyskouluttautumista.

”Ei muilla aloilla niin ole. Systeemi on kökkö”, hän sanoo.

 

”Mainokset vaikuttavat asenteisiin, etenkin käsitykseen siitä, että uudet modernit lääkkeet ovat hienoja.”

Itse yhteistyössä ei ole Juvan mielestä mitään vikaa. Esimerkiksi lääketutkimuksia ei saa tehtyä ilman lääketieteen ammattilaisia. Nykyinen järjestelmä aiheuttaa kuitenkin sen, etteivät varat täydennyskoulutukseen jakaannu tasaisesti.

Juva kertoo esimerkin:

Kun Helsingissä siirryttiin ­järjestelmään, jossa lääkäreiltä kiellettiin lääkeyhtiöiden koulutuksiin osallistuminen työajalla ja lisättiin määrärahoja lääkäreiden kouluttamiseen, Juvan psykiatrituttava oli innoissaan.

Hän pääsi ulkomaille asti psykoterapiakoulutukseen ja oli innoissaan, koska lääkeyhtiöiden laskuun ei lääkkeettömän hoitomuodon koulutuksiin kuljeta.

Juvan mukaan lääkeyhtiöiden näkyvyydellä täydennyskoulutuksissa on vaikutusta, vaikkei hän uskokaan, että kukaan lääkäri olisi yhden lääkeyhtiön sätkynukke.

”Mainokset vaikuttavat asenteisiin, etenkin käsitykseen siitä, että uudet modernit lääkkeet ovat hienoja.”

Timo Vallen mielestä järjestelmä toimii. Luentoja pitäessään hän kertoo sidonnaisuutensa heti luennon alussa. Lääkeyhtiöllä on ennen luentoa tai luennon jälkeen 5–10 minuutin tuote-esittely.

Useat Vallen luennot käsittelevät esimerkiksi sitä, mikä hoitomuoto tai lääke sopii missäkin tilanteessa kullekin potilaalle.

”Minä en luennoi heidän tuotteestaan, ellei se ole jokin aivan uusi lääke tai mekanismi, joka pitää opettaa muille lääkäreille.”

Hänen mielestään luennoiminen lääkeyhtiöiden laskuun olisi moraalitonta, jos hän ei antaisi luennoillaan tasapainoista näkökulmaa lääkkeistä. Nykyään järjestelmä toimii näin, mutta järjestelmiä voi muuttaa.

”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii. Toista systeemiä ei tällä hetkellä ole.”

Tekstiä päivitetty klo 10.06: Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan nimi on Hannu Halila, ei Hallila, kuten tekstissä aiemmin väitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääkärit
 • Lääketeollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  9. 9

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää