Talous

Ammatti­koulutuksen uudistuksesta maalataan uhkakuvia –TEM: työtä palkatta seitsemänä päivänä viikossa jopa kolmen vuoden ajan

Ammattikoulutus siirtyy reformin myötä työpaikoille. Yrityksissä on vaihtelevat valmiudet uuteen.

Hallituksen historialliseksi mainostama ammattikoulutuksen uudistus siirtää opintoja ja myös niiden arviointia yhä enemmän työpaikoille.

Nyt ihmetellään, miten yrityksissä selvitään urakasta, jos eri-ikäisiä harjoittelijoita ja koulutussopimusoppilaita tulee vastedes ovista ja ikkunoista.

Nykyinen tutkintoon kuuluva työssäoppiminen on määrä korvata uudella koulutussopimuksella, jota on moitittu epämääräiseksi. Perinteisestä oppisopimuksesta se eroaa ainakin siten, ettei oppilas ole työsuhteessa ­eikä saa palkkaa.

Koulutusta ja työelämää lähentävää reformia sinänsä kannatetaan. Jo tehtyjen mittavien ammattikoulutuksen rahoitusleikkausten lisäksi kysymyksiä on herättänyt se, onko elinkeinoelämä valmis ottamaan vastaan kymmeniätuhansia opiskelijoita suorittamaan tutkinnon osia tai jopa koko kolmivuotista tutkintoa. Myös osaamisen näytöt tulisi antaa vain ”oikeissa töissä”. Näyttöjen määrä voi kasvaa satoihintuhansiin.

”Luulen, ettei kovinkaan monella meistä työnantajien edustajista ole vielä minkäänlaista käsitystä siitä, miten työpaikan ohjausrooli muuttuu, mitkä ovat reformin kustannusvaikutukset työpaikoilla ja ennen kaikkea miten varmistetaan laadukas oppiminen työpaikoilla”, tunnustaa henkilöstöjohtaja Antero Levänen HOK-Elannosta. Siellä työssäoppimisen koordinointi ja organisointi vievät jo nyt melkein yhden kokoaikaisen ihmisen työpanoksen.

Nykyisin työssäoppimista eli harjoittelua on vähintään 30 osaamispistettä yhteensä 180 pisteen tutkinnosta, mutta sen korvaavalle uudelle koulutus­sopimukselle ei ole lakiluonnoksessa määritelty vähimmäis- tai enimmäismäärää. Suuntaus on kuitenkin se, että työpaikalla opiskelu lisääntyy ja koulutus­sopimusta voisi seurata varsinainen oppisopimus.

Uusi ammattikoululaki on poliittisessa valmistelussa. Esitys py­ritään antamaan eduskunnalle maaliskuussa. Voimaan laki tulisi vuonna 2018. Luonnos keräsi yli 200 lausuntoa, joissa työpaikkaopiskelun säädösten epämääräisyys sai kovaakin kritiikkiä.

Monet palkansaajien järjestötkin ovat huomauttaneet, että työnantajilta on unohdettu kysyä, ovatko ne valmiita isoon uudistukseen. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) havainnollistaa, että vastedes samalla työpaikalla tekisivät samankaltaisia työtehtäviä rinnakkain oppisopimus­oppilaat, koulutussopimusopiskelijat ja työnantajan omat työntekijät. Heidän oikeutensa ja velvollisuutensa poikkeavat merkittävällä tavalla toisistaan.

Koulutussopimusopiskelija voisi tehdä palkatta työtä työnantajalle jopa kolmen vuoden ajan. Kun häntä eivät koskisi työaikalain säännökset, töitä voitaisiin teettää jopa seitsemänä päivänä viikossa ilman vastiketta eikä omille osa-aikatyön­tekijöille tarvitsisi tarjota ensin töitä, TEM maalaa uhkakuvia.

Se ehdottaa, että koulutus­sopimuksen kestolle samalla työnantajalla pitäisi säätää esimerkiksi vuoden enimmäisraja. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esittää, että yli puoli vuotta kestävä työssäoppimisjakso tulisi tehdä oppisopimussuhteisena.

Ylijohtaja Mika Tammilehto opetusministeriöstä sanoo, että uudistusta on nyt valmisteltu vuoden verran ja myös työelämän edustajia on kuultu. Hän lupaa, että säännöksiä vielä viilataan ja esimerkiksi juuri koulutussopimuksen kestoa mietitään.

 

”Palkattoman työn teettäminen opiskelijoilla ei lisää työllisyyttä”

Tammilehdon mukaan tässä taloustilanteessa ei ole odotettavissa, että yrityksissä olisi intressejä työpaikkaoppimisen räjähdysmäiseen lisäämiseen. Uusi lainsäädäntö luo kuitenkin mahdollisuudet siihen, että jokaisen opinnot henkilökohtaistetaan ja niitä suoritetaan tarpeen mukaan oppilaitoksissa tai työpaikoilla, Tammilehto sanoo.

SAK:n tuoreen luottamusmieskyselyn mukaan monilla työpaikoilla ollaan jo nyt melko tiukoilla työssäoppijoiden kanssa.

”Työpaikkaohjaajat kokevat tilanteen kuormittavaksi. He eivät saa työhön koulutusta eivätkä eri korvausta. Jotta oppiminen työpaikalla on laadukasta, pelisääntöjen pitää olla kunnossa”, sanoo koulutusasioiden päällikkö Mikko Koskinen SAK:sta.

Hälyttävä tieto kyselyssä oli Koskisen mukaan se, että lähes kolmannes kertoi työssäoppijoita käytetyn korvaavana työvoimana. ”Palkattoman työn teettäminen opiskelijoilla ei lisää työllisyyttä”, hän muistuttaa.

Paneelissa oli mukana yli 900 luottamusmiestä.

”Yritykset päättävät itse myös jatkossa, ottavatko opiskelijoita. Reformin tavoite on asiakaslähtöisyys, ja sen tulee toteutua myös työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Yritysten mahdollisuudet tarjota oppimismahdollisuuksia vaihtelevat”, muistuttaa asiantuntija Mirja Hannula Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

EK on ehdottanut vastuu­kouluttajamallia, jossa jokaisen opiskelijan kohdalla tulee sopia, onko vastuukouluttaja koulutuksen järjestäjän eli koulun vai työpaikan nimeämä henkilö.

Lainsäädännön tulee Hannulan mukaan mahdollistaa yrityksille maksettavat koulutuskorvaukset myös ei-työsopimussuhteisessa koulutussopimuksessa.

Samaa mieltä korvauksesta on johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä (SY). Muuten Lamppu näkee uudessa lainsäädännössä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Se ei ole ihme: koulutussopimus on pitkälti SY:n ideoima.

Fakta

Laaja uudistus


 Hallitusohjelman mukaisesti ammattikoulutuksessa uudistetaan mm. rahoitus, ohjaus, säätely, tutkintorakenne ja järjestäjäverkko.

 Nuorten ja aikuisten koulutuksen raja-aidat poistetaan. Jokaiselle opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus rakentaa itselleen sopivin opintopolku.

 Ammatilliseen koulutukseen hakeuduttaisiin pääasiassa jatkuvalla haulla ympäri vuoden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää