Talous

Jaajo Linnonmaan yrittäjäura alkoi hodarikioskin konkurssilla 14-vuotiaana – Testaa, pärjäisitkö yhdeksännen luokan taloustiedon kokeessa

Tänään perjantaina selviää, kuka voittaa lukiolaisten taloustietokisan Talousgurun. Kilpailun viimevuotinen voittaja Maija Löyskä, työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber, bisnesenkeli Timo Ahopelto sekä yrittäjä ja juontaja Jaajo Linnonmaa kertovat, miten he ovat hyötyneet rahan ja sijoittamisen ymmärtämisestä.

Tänään perjantaina huipentuu finaaliinsa lukiolaisten taloustietokisa Talousguru. Sitä on järjestetty jo 20 vuoden ajan.

Sinä aikana sekä taloustiedon hallinta että järkevä taloudellinen käyttäytyminen on muuttunut sekä aiempaa vaikeammaksi että aiempaa tärkeämmäksi.

HS kysyi kilpailun viimevuotiselta voittajalta ja kolmelta sijoittamisen sekä yrittämisen asiantuntijalta, mistä taloustaidosta on heille ollut eniten hyötyä.


Jaajo Linnonmaa, juontaja ja yrittäjä

Suomen Nuorkauppakamarit valitsi Jaajo Linnonmaan viime joulukuussa Vuoden nuoreksi menestyjäksi. Hän juontaa Radio Suomipopin Aamulypsyä.

”Elämäni parhaan opin taloustaidoista sain kahdeksasluokkalaisena, kun perustimme kaverini Jessen kanssa kouluumme hodarikioskin. Alkupääomaksi otimme koulun oppilastoimikunnan rahastosta sata markkaa. Rakensimme kojun veistossa, ja tytöt ompelivat käsitöissä meille essut ja kokinhatut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hodarikioskin nimeksi laitettiin JJ:n Krouwi.

Ostimme sämpylöitä ja nakkeja, ja myimme hodareita iltapäivän välitunnilla. Kahden viikon jälkeen olimme saaneet niin paljon rahaa, että ostimme Jessen kanssa itsellemme BMX-pyörät.

Rehtori kysyi, miten myynti on mennyt. Hän halusi nähdä kirjanpitomme ja pyysi palauttamaan sata markkaa oppilastoimikunnan rahastoon. Me jouduimme kertomaan, että emme tiedä, mikä on kirjanpito.

Tästä opin sen, että firman rahat ja omat rahat pitää aina pitää erillään. Siitä eteenpäin olen aina toiminut niin.

Rehtorin kanssa sovimme, että palautamme alkupääoman oppilaskunnan rahastoon. Kioskiyritys jäi tauolle, joka on jatkunut tähän saakka.

Tein siis 14-vuotiaana elämäni ensimmäisen konkurssin. Se asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Hodarikioskista jäi kuitenkin yrittäjäkärpäsen purema. Radio on minulle rakas juttu, mutta tykkään hirveästi myös yrittämisestä.

Minulla on ollut useita yrityksiä. Niistä yhä toimivat muun muassa Extremerun -juoksutapahtuma, hiilihapotuslaitteita ja makutiivisteitä myyvä MySoda ja Virtual Traveller -sovellus, josta yritän kovasti tehdä maailmanlaajuista menestystä.

Kaikki yrittäminen perustuu siihen, että on ongelma, jota yritetään ratkaista.

Kahdeksannella luokalla ongelmamme oli, että kasvavilla nuorilla ihmisillä oli iltapäivällä koulussa hirveä nälkä. Ajattelin, että jos meillä olisi oma hodarikoju, saisin paljon kavereita ja toiseksi saisin syödä hodareita niin paljon kuin haluan.

Oli mahtava tunne, kun jonoa alkoi kertyä hodarikioskin eteen.”


Satu Huber, työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja

Elo vastaa noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä ja huolehtii noin 20 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

”Aloitin asuntosäästämisen todella nuorena, alle 18-vuotiaana. Minulla oli etuoikeus ja onni saada asua kotona opiskeluaikana, joten pystyin säästämään rahaa kesäduunien palkoista. Alussa säästin 50 markkaa kuussa. Haaveilin siitä, että pääsen muuttamaan omaan asuntooni.

Muut nauroivat, että tuolla tahdilla pääset muuttamaan kotoa 68-vuotiaana.

Työskennellessäni opiskelujen loppuvaiheessa assistenttina Hankenilla pystyin säästämään jo paljon enemmän.

Vaikka alussa pienille säästösummilleni naurettiin, niistä syntyi pesämuna ensimmäistä omaa asuntoa varten. Tästä oli käsin kosketeltavaa hyötyä.

Kun olin 24-vuotias, ostimme poikaystäväni eli nykyisen mieheni kanssa 80 neliön suuruisen asunnon Punavuoresta.

Myös mieheni oli säästänyt asuntoa varten ja hän remontoi huonokuntoisen asunnon. Kun asunto oli itse remontoitu, oli vielä hienompi fiilis muuttaa sinne. Se ei ollut tullut fyysisestikään ilmaiseksi.

Kun saimme ensimmäisen lapsemme, muutimme isompaan asuntoon. Sen ostamista helpotti, että meillä oli jo yksi asunto, jonka arvo oli jonkin verran sinä aikana noussut.

Asunnon ostamisessa voi käydä huonostikin, jos ostaa silloin kun hinnat ovat korkeat. Mutta tavallisesti se kannattaa. Vaikka asunnon arvo ei nousisikaan, ainakin siinä pystyy asumaan.

Koska sijoittaminen on liittynyt työhöni, en ole juuri jaksanut kiinnostua sijoittamisesta yksityiselämässäni. Olen tehnyt lähinnä pieniä ja impulsiivisia osakehankintoja.

Vaikka taloustaidot ovat tärkeitä, rahaa ei kannata pitää merkittävimpänä asiana, kun miettii esimerkiksi mitä työtä kannattaa tehdä. Jos vain pystyy, ei kannata mennä töissä rahan perässä. Paljon tärkeämpää on se, että työ on itselle merkityksellistä.”


Timo Ahopelto, Lifeline Ventures -pääomasijoitusyhtiön ja terveysalan yrityksen CRF Healthin perustaja

CRF Health on yksi Suomen menestyneimmistä start­upeista. Se myytiin 320 miljoonalla eurolla 2015. Lifeline Ventures etsii alkuvaiheen yrityksiä, joihin sijoittaa.

”Minulle on erityisesti ollut hyötyä yrityksen kokonaisvaltaisen toiminnan ymmärtämisestä.

Yrityksissä on perinteisesti usean erillisen osa-alueen asiantuntijoita, mutta yllättävän vähän kokonaisvaltaista ymmärrystä. Voittava yritys kuitenkin toimii saumattomasti tuotannosta markkinointiin. Esimerkiksi Google tekee tämän hyvin.

Kokonaisvaltaista ymmärtämistä voi kehittää kahdella tavalla. Voi opiskella eri aloja monipuolisesti sen sijaan, että keskittyisi vain esimerkiksi rahoitukseen, markkinointiin tai tekniikkaan. Tai sitten voi mennä työtehtäviin, jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella ja joissa oppii asioita oman asiantuntemuksen ulkopuolelta.

Yrityksen ymmärtäminen kokonaisvaltaisesti on auttanut minua priorisoimaan. Varsinkin startup-yrittäminen on etenemistä ongelmasta ongelmaan. Samaan aikaan tulee monta ongelmaa, joita ei voi ratkaista yhtä aikaa. On päätettävä, mikä niistä vaatii ratkaisua ensin.

Pankkiirityyppisellä sijoittajalla, joka keskittyy vain numeroihin, ei välttämättä ole yhtä paljon annettavaa yritykselle varsinkaan sen alkuvaiheessa.

Itse opiskelin tuotantotaloutta Teknisessä korkeakoulussa. Opintoihin kuului tietoa kaikista yrityksen osa-alueista, se tarjosi hyvän pohjan ymmärtää kokonaisuutta.”


Maija Löyskä, viime vuoden Talousguru-kilpailun voittaja

Löyskä on ensimmäisen vuoden opiskelija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

”Taloustaidot opitaan kotona.

Nykyään kuluttaminen on kauhean helppoa. Netissä tehdyt ostokset ja vaikkapa Netflixin kaltaisten palvelujen kuukausimaksut ovat pieniä puroja, joista helposti yhteensä kertyy isoja summia.

Olen keskustellut kotona taloudesta etenkin äitini kanssa. Hän on kannustanut säästeliäisyyteen ja vastuulliseen rahankäyttöön. Yksi äidin lempihokemista on ’kaikkea ei voi saada’. Olen oppinut, että jos haluaa ostaa jotakin, kannattaa vertailla hintoja.

Itse en tykkää shoppailla. Se auttaa paljon.

Omista rahoista huolehtimiseen auttavat taloustaidot, mutta itselleni eniten rahanarvoista hyötyä on ollut yleisestä taloustiedosta.

Sain Talousguru-kilpailun ansiosta viime vuonna kesätyöpaikan, jonka tuloilla olen elänyt monta kuukautta sen jälkeen. Asun vielä kotona, joten asumiskustannuksiin ei mene rahaa.

Kesätyössäni Elinkeinoelämän keskusliitossa vastasin talousviestinnästä nuorille.

Taloudellinen tietämys tuo siis varmasti hyötyä myös uralla. Itse en ole vielä päättänyt, mille alalle haluaisin. Olen avoimin mielin.”

Nuoret talousgurut haastavat pankkipomot

Lukioiden taloustiedon opiskelijat ovat kisanneet jo 20 vuotta Talousgurun tittelistä. Mitä syntyy, kun tämän vaativan kisan menestyjät eri vuosilta haastavat kiperillä kysymyksillään suomalaiset finanssiyhtiöiden johtajat? Se nähdään Sanomatalon Mediatorilla tänään perjantaina klo 15–16.

Haastajina ovat tämän vuoden Talousguru-kilpailun voittajakolmikko, joka selviää perjantaina, sekä menneiden vuosien guruja: Matti Leppänen, Joonas Rahkola ja Heidi Häyrynen.

Haastettavina ovat Nordean Suomen-maajohtaja Ari Kaperi, työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber ja Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Tilaisuudessa palkitaan Tubetatonni -videokilpailun voittaja. Videokisaan osallistunut räp-muusikko Chebaleba esiintyy.

Tilaisuuden juontavat Helsingin Sanomien toimittajat Anni Lassila ja Paavo Teittinen.

 

Testaa taitosi taloustiedossa:

Tausta

Säästämiskulttuurista velkakulttuuriin


Ostosten tekeminen onnistuu verkossa kellon ympäri, eikä luottokortin vinguttamisessa ole mitään hävettävää.

Vanhojen tuttujen pankkien rinnalle nousevat aivan uudenlaiset rahoituspalvelut: pelkästään puhelinsovelluksen kautta toimivaan pankkiin voi suomalainenkin avata tilin.

Taloustiedon hallinta ja järkevä taloudellinen käyttäytyminen on muuttunut sekä aiempaa vaikeammaksi että aiempaa tär­keämmäksi, arvioi professori Olli-Pekka Ruuskanen. Hän on tutkinut suomalaisten taloudellista lukutaitoa ja aloittaa kesällä Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtajana.

”Ihmisten mahdollisuus tehdä virheellisiä taloudellisia valintoja on lisääntynyt”, hän sanoo.

Tämä johtuu kahdesta seikasta. Talouden maailma on tullut yhä monimutkaisemmaksi. Samaan aikaan säästämisen arvostus on hiipunut.

”Olemme siirtyneet kuluttamisen ihannointiin”, Ruuskanen sanoo. ”Säästämisen kulttuurissa mahdollisuus tehdä taloudellisesti tuhoisia valintoja oli paljon pienempi kuin kuluttamista ihannoivassa velkakulttuurissa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taloustieto
 • Nuoret
 • Lukio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Tulli teki rikosilmoituksen entisestä turvallisuuspäälliköstään – epäily: 900 tuntia perusteettomia poissaoloja

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  8. 8

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Bussi ja raitiovaunu törmäsivat Helsingin Kampissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää