Talous

Uberin ryvettynyt maine koki jälleen uuden kolauksen: Yhtiö on käyttänyt vuosien ajan hämäysohjelmaa, jonka avulla se välttää poliiseja

Yhtiö on joutunut viime aikoina vastaamaan muun muassa syytöksiin seksuaalisesta häirinnästä ja yrityssalaisuuksien varastamisesta. Nyt Uberin epäillään vaikeuttaneen tahallaan poliisin työtä useassa maassa.

Kyydinvälitysyhtiö Uber on vuosien ajan käyttänyt Greyball-nimistä hämäysohjelmaa, joka on yrittänyt estää poliiseja tilaamasta kyytejä Uber-sovelluksen kautta.

Greyball-ohjelmasta kertoi perjantaina New York Times -lehti, jonka uutinen perustuu neljän Uberin entisen ja nykyisen työntekijän lausuntoihin ja heidän esittämiinsä todisteisiin.

Yhtiö on ilmeisesti pelännyt, että poliisit yrittävät ottaa Uber-kuljettajia kiinni tekeytymällä matkustajiksi. Näin onkin käynyt paikoissa, joissa Uber tulkitaan pimeäksi taksitoiminnaksi.

Hämäysohjelman käyttö alkoi New York Timesin mukaan jo vuonna 2014, ja se on yhä käytössä pääosin Yhdysvaltojen ulkopuolella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS:lle ja muille tiedotusvälineille lähettämässään kommentissa Uber selittää Greyballin käyttöä näin:

”Tämä ohjelma torjuu kyytipyynnöt sellaisilta matkustajilta, jotka rikkovat palveluehtojamme – olipa kyse sitten ihmisistä, jotka yrittävät fyysisesti vahingoittaa kuljettajia, toimintaamme häiriköivistä kilpailijoista tai vastustajistamme, jotka tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa saadakseen kuljettajat ansaan.”

Greyball-ohjelma tunnistaa viranomaiset, kuten poliisit, yhdistelemällä muun muassa paikkatietoja, sosiaalisen median tarjoamaa dataa ja Uber-tilin luottokorttitietoja.

Jos Uberin käyttäjä vaikkapa avaa ja sulkee kyytisovellusta usein poliisiasemalla, Greyball tulkitsee hänet poliisiksi.

Kun käyttäjä yrittää tilata itselleen kyydin, sovellus onkin täynnä ”haamuautoja”, jotka eivät koskaan saavu paikalle. Vaihtoehtoisesti sovellus voi vain kertoa, ettei autoja ole saatavilla lainkaan.

Näin kävi muun muassa Portlandin kaupungin viranomaiselle Erich Englandille.

Vuonna 2014 Uber yritti ilman lupaa käynnistää toimintaansa Portlandissa, Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Viranomaiset puolestaan yrittivät saada luvatta ajavia kuljettajia kiinni.

Oregonian-lehden kuvaamalla videolla England kertoo Uber-sovelluksen omituisesta käytöksestä.

”Kaksi kuljettajaa oli vapaana, mutta molemmat peruuttivat ajon. Nyt kuljettajia ei näy enää lainkaan”, England sanoo.England ei lopulta saanut lukuisista yrityksistä huolimatta yhtään autoa kiinni.

Bloomberg Businessweek -lehti kertoi jo vuonna 2015 Portlandin taistelusta Uberia vastaan. Lehden mukaan Uber muun muassa sulki kaikkien kaupungin työntekijöiden Uber-tilit väliaikaisesti niin, etteivät he voineet käyttää sovellusta lainkaan.

Greyball-ohjelman käyttäminen viranomaisten hämäämiseksi paljastui kuitenkin vasta nyt.

New York Timesin jutusta ei selviä, onko Greyball-ohjelmaa tai muita viranomaisten välttelykeinoja käytetty myös Suomessa. Testattuaan työkalua Uberin insinöörit loivat ohjeet, joiden avulla viranomaisia ja muita epämieluisia matkustajia voi välttää.

Ohjeissa listattiin Greyballin lisäksi myös muita keinoja viranomaisten välttämiseksi.

Lehden mukaan taktiikkakirjanen lähetettiin maajohtajille yli tusinaan maahan viidellä eri mantereella. Uber toimii yli 70 maassa. Euroopassa Greyball on ollut käytössä ainakin Ranskassa.

HS tavoitteli lauantaiaamuna Uberin maajohtajaa Joel Järvistä, mutta hän ei suostunut vastaamaan kysymyksiin, vaan kehotti ottamaan suoraan yhteyttä Uberin kansainväliseen viestintäosastoon.

Yhtiön viestintäosasto ei suostunut vastaamaan Suomea koskeviin kysymyksiin, vaan lähetti vastaukseksi yleistiedotteen asiasta.


Uber on ottanut Suomessakin yhteen poliisin kanssa.

Hovioikeus tuomitsi elokuussa kaksi Uber-kuljettajaa luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkorangaistuksiin. Heidät määrättiin myös maksamaan Uber-ajoilla saamansa rikoshyöty kokonaan takaisin valtiolle.

Tammikuussa Taksiliitto huomautti, että kuljettajien tuloista ainakin 20 prosentin osuuden ottava Uber pitää myös saada vastuuseen. Liiton mukaan poliisi selvittelee parhaillaan, onko yhtiö syyllistynyt avunantorikoksiin mahdollistamalla lakia rikkovan taksitoiminnan.

Uber tunnetaan uhkarohkeasta tavasta uhmata sääntöjä ja kokeilla, mihin asti paikallinen lainsäädäntö venyy.

Vuonna 2009 perustettu yhtiö herätti aluksi ihastusta etenkin kuluttajissa, koska Uber ravisteli kaavoihinsa kangistunutta taksialaa, pisti autotalleissa tyhjän pantteina jököttävät henkilöautot hyötykäyttöön ja kehitti käyttäjäystävällisen tavan kyydin tilaamiselle.

Myös sijoittajat rakastuivat Piilaakson lupaavaan startup-yritykseen ja kaatoivat Uberiin ennätykselliset määrät rahaa. Tällä hetkellä Uber on maailman arvokkain startup-yhtiö 69 miljardin dollarin arvostuksella.

Etenkin viime kuukausina Uber on kuitenkin kohdannut kiihtyvää kritiikkiä liiallisen vauhtisokeuden vuoksi. Kriitikot väittävät yhtiön loukkaavan kuljettajiensa oikeuksia ja ajavan kilpailijoita markkinoilta polkuhinnoin vain nostaakseen hintoja taas uudestaan.

Lisäksi yhtiön sisäiset käytännöt ja toimitusjohtaja Travis Kalanickin käytös ovat joutuneet linssin alle.

Kun nettiin levisi video, jossa Kalanick kiroili Uber-kuljettajalle ja vähätteli tämän huolia toimeentulosta, toimitusjohtaja heräsi itsekin yhtiön maineongelmaan.

”Minun täytyy perusteellisesti muuttua johtajana ja kasvaa aikuiseksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen valmis myöntämään tarvitsevani johtajuusapua ja aion sitä myös hankkia”, hän kirjoitti Uberin blogissa helmikuun lopussa.

Fakta

Uberin viime aikojen kolarit


 Kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetti pakolaisille ja lukuisille muslimeille maahantulokiellon vuoden alussa, New Yorkin taksiliitto päätti protestina laittaa JFK-lentoaseman kuljetukset väliaikaisesti jäihin kokonaan. Uber ei noudattanut lakkoa, vaan päin vastoin mainosti palveluaan lentoaseman käyttäjille.

 Lakon rikkominen aiheutti #DeleteUber-kampanjan sosiaalisessa mediassa. Ärtymystä aiheutti myös se, että Uberin toimitusjohtaja ja perustaja Travis Kalanick istui Trumpin talousneuvostossa. Hän erosi tehtävästä helmikuun alussa.

 Uberin entinen insinööri Susan Fowler kirjoitti blogissaan laajasti Uberissa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä ja muusta naisia alentavasta kohtelusta. Uber palkkasi entisen Yhdysvaltojen oikeusministerin Eric Holderin tutkimaan väitteitä.

 Uber antoi potkut Googlesta yhtiöön tulleelle johtajalle Amit Singhalille, kun hänen työhistoriastaan paljastui niin ikään syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä.

 Googlen robottiautoyksikkö Waymo haastoi Uberin helmikuussa oikeuteen. Google epäilee Uberia yrityssalaisuuksien varastamisesta.

 Toimitusjohtaja Kalanick joutui pyytämään anteeksi sen jälkeen, kun netissä levisi video, jossa hän kohtelee tylysti Uber-kuljettajaa. Kuljettaja valitti Kalanickille hintojen polkemisesta.

 Uber on hävinnyt useita oikeustaisteluita eri puolilla maailmaa toimintaansa liittyen.

 Britanniassa Uber-kuljettajat ovat saaneet työntekijän oikeudet vastoin yhtiön toiveita. Perjantaina brittioikeus päätti, että kuljettajilta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa.

 Australiassa puolestaan päätettiin helmikuussa panna Uber-kyydit arvonlisäveron alaisiksi tavallisten taksikyytien tapaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Startupit
 • Taksit
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Lennokkitaksin koelennot alkoivat Dubaissa – Kruununprinssi koeistui laitteen, mutta jäi lennon ajaksi maihin taputtamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää