Talous

Kun Omahan oraakkeli puhuu, isot ja pienet sijoittajat kuuntelevat – mutta uskooko Warren Buffet, 86, itsekään ennustukseensa?

Maailman kuuluisin sijoittaja Warren Buffettin ennustus 17 vuoden osakesykleistä osui hämmästyttävällä tavalla oikeaan. Mutta uskooko hän itsekään ennustukseensa?

Maailman tunnetuin sijoittaja, Berkshire Hathaway-sijoitusyhtiön johtaja Warren Buffet julkaisi runsas viikko sitten vuosittaisen kirjeensä yhtiönsä omistajille.

35-sivuisessa kirjeessä kehuttiin Yhdysvaltain taloutta, pohdittiin yritysten omien osakkeiden ostamista ja kannustettiin indeksisijoittamiseen.

Yksi siitä kuitenkin puuttui. Siinä ei puhuttu mitään seuraavasta 17 vuodesta.

Isot ja pienet sijoittajat kuuntelevat Buffettia tarkkaan, sillä hänellä on näyttöjä. Onhan hänen sijoitusyhtiönsä vuosikymmenestä toiseen päihittänyt markkinoiden keskimääräisen kehityksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

86-vuotiasta Buffettia kutsutaan Omahan oraakkeliksi. Berkshire Hathawayn pääkonttori sijaitsee Omahan kaupungissa Yhdysvalloissa.

Yksi oraakkelin kuuluisimmista ennustuksista on vuodelta 1999. Tuolloin elettiin internethuuman kuumimpia hetkiä, mutta Buffett ei ollut vakuuttunut. Hän laittoi dot.com-huuman historialliseen perspektiiviin.

Buffet ryhtyi puhumaan 17 vuoden pörssisykleistä, joissa oli nähtävissä ”raamatullista symmetriaa”, laihojen ja lihavien vuosien vaihtelua.

Buffett totesi, että vuosina 1964–1981 osakemarkkinoilla oli ankeaa. Dow Jones Industrial Average -osakeindeksi oli vuoden 1964 lopussa 874,12 pistettä. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin, vuoden 1981 lopussa samainen indeksi oli 875,00 pistettä. Nousua oli siis alle yksi indeksipiste.

”Minut tunnetaan pitkäaikaisena sijoittajana ja kärsivällisenä kaverina, mutta tuo ei ole minun ajatukseni isosta muutoksesta”, Buffett totesi.

Seuraava 17 vuoden ajanjakso 1982–1999 olikin sitten ihan muuta. ”Osakkeiden arvot nousivat enemmän kuin koskaan historiassa”, Buffett sanoi.

Vuoden 1982 alussa Dow Jones oli siis 875 pistettä. Vuoteen 1999 mennessä osakkeiden arvot olivat kymmenkertaistuneet. Dow Jones kipusi 9 181 pisteeseen.

Vuonna 1999 Buffett kuitenkin julisti, että lihavat vuodet ovat ohi. Osakemarkkinoilla oltiin Buffettin mukaan seuraavan 17 vuoden aikana palaamassa niukempiin tuottoihin.

Buffett ennusti, että sijoittajat voivat odottaa osakemarkkinoilta vuosina 1999–2016 keskimäärin kuuden prosentin nimellistuottoa. Sinänsä kuuden prosentin tuotto on hyvä, mutta tuolloin 1999 internethuuman tiimellyksessä sijoittajat odottivat tulevaisuuden tuottojen olevan kaksinumeroisia.

Muutama kuukausi sitten, marraskuussa 2016 tuli Buffettin 17 vuoden sykli täyteen. Fortune lehdessä katsottiin, miten Buffettin ennustama kuuden prosentin nimellistuotto oli osunut.

Vuosituotto jäi hitusen alle Buffettin ennusteen. Dow Jones-indeksin osakkeiden keskimääräinen vuosituotto vuosina 1999–2016 oli 5,9 prosenttia.

Pörssi romahtaa vuonna 2019. Näin väittää amerikkalainen Samuel Benner ennustuksessaan.

Bennerin ennustus näkyy tässä kuvassa.


Kuvio näyttää sahanterältä. Paniikki iskee ennustuksen mukaan isojen piikkien kärjen osuessa grafiikan ylälaitaan. Kaavion mukaan romahdukset toistuvat säännönmukaisesti 16, 18 ja 20 vuoden välein.

Bennerin mukaan seuraava markkinapaniikki iskee siis vuonna 2019, sitä seuraava siitä 16 vuotta myöhemmin vuonna 2035. Sitä seuraava 18 vuoden kuluttua vuonna 2053. Ja sitten taas 20 vuotta myöhemmin.

Kuten Buffettilla myös Bennerillä syklin käännevuosia ovat 1981 ja 1999.

Bennerin ennustus ei ole täysin tarkka. Se muun muassa missaa aika pahasti finanssikriisin alkamisen vuonna 2007. Puolustuksena Bennerille pitää kuitenkin mainita, että hän teki ennustuksensa jo 142 vuotta sitten eli vuonna 1875.

Ennusteen teoreettisena pohjana hän käytti planeettojen – ennen kaikkea Jupiterin ja Saturnuksen – liikkeitä.

Samuel Benner julkaisi sahanteräennusteensa vuonna 1875 kirjassaan Benner Prophecies – Future Ups and Downs of Prices. Kirja löytyy OpenLibary-palvelusta.

Kirjan kansilehdellä määritellään, että Benner on ohiolainen maanviljelijä. Ilmeisesti tämä ei pidä paikkaansa. Sen sijaan hän oli yrittäjä, jonka yritys tuotti rautaa ja terästä.

Tämä näkyy myös Bennerin kirjasta. Siinä hän käy yksityiskohtaisesti läpi raudan hintakehitystä eri vuosina. Benner havaitsi, että takkiraudan hintasykli on säännönmukainen ja kiertää 11,9,7 vuoden sarjoissa. Samantapaista toistuvuutta Benner huomasi myös maissin, sianlihan ja puuvillan hintakehityksessä.

Näistä hintasykleistä hän rakensi laajemman koko taloutta koskevan teoriansa, jonka mukaan myös isot markkinapaniikit seuraavat säännöllisesti toistaan.

Kuten arvata saattaa, Bennerin grafiikassa on ”ennustettu” täsmälleen oikein kirjan julkaisua edeltäneet markkinakriisit. Historiasta voi lukea, että osakemarkkinat rojahtivat 1837, 1857 ja 1873 – aivan kuten grafiikasta näkee.

”En tiedä muuta tapaa ennustaa tulevaa kuin tarkastella menneisyyttä”, julistetaan Bennerin kirjan kansilehdellä.

Benner toteaa kirjassaan, että hintojen vaihtelua vastaavat syklit löytyivät aurinkokunnasta. Jupiterin kierto auringon ympäri vaikuttaa Bennerin mukaan luonnontuotteiden hintakehitykseen.

Saturnus puolestaan vaikuttaa tuotannon ja kaupan sykleihin.

”Hintasyklien tutkimus on vielä lapsenkengissään. Se, kuten kaikki muutkin nousevat tieteenalat, joutuvat alkuun kamppailemaan taikauskon ja tietämättömyyden kanssa”, Benner kirjoitti kirjassaan.

Hintasyklit ovat aina kiehtoneet sijoittajia. Ja kieltämättä olisihan se mukavaa, jos osakemarkkinoiden nousu- ja laskukaudet seuraisivat aina säännöllisesti tietyn ajan välein.

Mitään tieteellistä pohjaa ajatukselle säännöllisistä sykleistä ei kuitenkaan ole. Silti syklisiä ennusteita on tehty paljon ja tehdään edelleen.

Marraskuussa 2016 Fortune pyysi Buffettia tekemään uuden ennusteen vuosille 2017–2034. Buffett ei suostunut.

Eikä hän taida itse asiassa uskoa säännönmukaisiin sykleihin.

Warren Buffett valitsi vuonna 1999 ennustukseensa 17 vuoden syklin ilmeisesti sen takia, että historiassa oli nähtävissä kaksi 17 vuoden jaksoa (1964–1981 ja 1982–1999), jotka erosivat selkeästi toisistaan.

Runsas viikko sitten julkaistussa sijoittajakirjeessään Buffett totesi näin:

”Tulevina vuosina on silloin tällöin tiedossa hinnanlaskuja markkinoilla, jopa paniikkeja, jotka vaikuttavat kaikkiin osakkeisiin. Kukaan ei pysty kertomaan, milloin ne iskevät – en minä, ei Charlie (Buffettin 93-vuotias yhtiökumppani Charles Munger), eivät ekonomistit, ei media.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Pörssi
 • Ennustaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan äärioikeisto päivitti rasismin tälle vuosikymmenelle – ”Nyt sanotaan asioita, joille ei ole ollut keskustelussa tilaa sitten natsi-Saksan”

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää